Jaki antywirus, co do czyszczenia, defragmentacji i w ogóle jak?

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@spamtrash obecnie moje konto użytkownika nie jest uszkodzone. Nie chcę go popsuć włączając UAC. Jak się zapewne domyślasz, działam na koncie admina... Nie chcę tworzyć nowego konta i od nowa go personalizować... Działam na lokalnym koncie użytkownika i używam w sklepie konta Microsoft. Mam z niego zainstalowanych sporo gier, w które obecnie nie mam ochoty grać... Jednak na dysku C mam sporo wolnego miejsca.

Ccleanera rzeczywiście częściej będę używać do usuwania plików tymczasowych, czyszczenia pamięci podręcznej przeglądarek,itp., a nie do sprzątania w rejestrze. Dodatkowo do optymalizacji będę używać Kerish Doctor.

Ostatnia edycja:

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29981
Miasto
Trololololo
Tak na marginesie, Auslogic Disk Defrag Pro ma opcję usuwania plików tymczasowych przed defragmentacją,

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@OXYGEN THIEF wiem, że w czasie optymalizacji tzw. wolnej przestrzeni, nie powinnam używać Firefox, ani Mozilli Thunderbird, aby nie generować plików tymczasowych, ale obecnie optymalizowana jest partycja D i końca nie widać... Ów proces trwa u mnie już ponad 22 godziny, wynosi około 61%.... Bo wprawdzie mam wolne 573 GB z 1.3 TB, to jednak jest sporo danych do zoptymalizowania... Uważam że przy 8 GB, Firefox 32- bitowy, ani taka Mozilla Thunderbird nie obciążają zanadto systemu... Jednak nie przerwę tego procesu i spokojnie poczekam do końca... Na razie nie odinstaluję Zemany AntiMalware, ani nie zainstaluję nic nowego. Dzięki za poradę. :)

Kerish Doctor jest zapewne lepszy od Ccleaner, na razie wczoraj sam poinformował mnie o tym, że Thunderbird z powodu luki wymaga aktualizacji, uruchomił moją domyślną przeglądarkę i pobrał angielską wersję tego klienta pocztowego. Ów soft mi zaimponował...

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12371
Miasto
Somewhere over the rainbow.
@joa87 poprzenosiłem Twoje posty z tematu nt. CCleanera do nowego tematu bo tam już się pojawiło wszystko i zrobił się bałagan. Tutaj możesz sobie poruszać różne kwestie.

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@al starałam się pisać na temat, ale powstała całkiem złożona dyskusja. Bardzo dziękuję, że wydzieliłeś moje posty do nowego tematu. :kwiaty

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@spamtrash, sprawdzam aktualizacje Mozilli Thunderbird i pobieram jej najnowszą instalkę. Bo jak ją aktualizowałam automatycznie, to Ccleaner widział podwojone wpisy... To samo dotyczy Firefox... O ile dobrze pamiętam, to podwojone wpisy były też widoczne na liście zainstalowanych programów.

Żaden z programów do ochrony nie zareagował, jak uruchomiłam Auslogics Disc Defrag Pro. Używam go od około dwóch lat... Chyba że mam wyłączyć ochronę w Kerish Doctor? Ale on nie wyświetlał żadnych komunikatów...

Edit: na razie zawiesiłam ochronę w Kerish Doctor, ale optymalizacja wolnej przestrzeni trwa tak samo długo, jak wcześniej...

Ostatnia edycja:

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29981
Miasto
Trololololo
Skoro to tyle trwa to nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić jaka kaszana musi być na dysku.
Komp nie musi być ciągle włączony i nie musisz czekać aż skończy optymalizować tę wolną przestrzeń, możesz anulować i jak będziesz siedzieć kiedyś tam przy kompie to po prostu wznowić optymalizację.

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@OXYGEN THIEF, wydaje mi się, że po wyłączeniu ochrony w Kerish Doctor optymalizacja wolnej przestrzeni jednak przyśpieszyła.... Czyli jednak nie przerwę tego procesu... Komp się raczej nie przegrzewa, temperatura procesora wynosi 46 stopni, karty graficznej- 29, jeden dysk twardy ma temperaturę 28 stopni, drugi 35- takie dane podaje Kerish Doctor. Użycie RAM teraz wynosi: 67%.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29981
Miasto
Trololololo
@OXYGEN THIEF, wydaje mi się, że po wyłączeniu ochrony w Kerish Doctor optymalizacja wolnej przestrzeni jednak przyśpieszyła.... Czyli jednak nie przerwę tego procesu... Komp się raczej nie przegrzewa, temperatura procesora wynosi 46 stopni, karty graficznej- 29, jeden dysk twardy ma temperaturę 28 stopni, drugi 35- takie dane podaje Kerish Doctor. Użycie RAM teraz wynosi: 67%.
Jak wyłączysz wszystkie programy antywirusowe na czas tej optymalizacji to jeszcze bardziej przyśpieszy.

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Gdybym miała wyłączyć te programy antywirusowe, to musiałabym kompa odciąć od netu... Jakoś nie chcę tego teraz robić... Eh, przynajmniej mój komp będzie porządnie zdefragmentowany. Optymalizację wolnej przestrzeni należy co jakiś czas powtarzać? Na razie ochronę w Voodoo Shield ustawiłam na Smart, czyli uruchamia się tylko, jak włączam przeglądarkę. Uważam, że zaoszczędziłam sporo wolnego miejsca, po odinstalowaniu około 30 GB gier. Jeszcze mogłabym odinstalować programy do nauki języka angielskiego, mam ich parę, z różnych czasopism komputerowych, ale kiedyś chcę polepszyć moją słabą znajomość angielskiego.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29981
Miasto
Trololololo
Tych programów antywirusowych nie musisz całkowicie wyłączać, wystarczy że wyłączysz na czas optymalizacji ich ochronę.

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Nie wiem jak długo będzie jeszcze trwać optymalizacja wolnej przestrzeni, teraz wynosi około 65%. Jeśli miałabym wyłączyć ochronę, to musiałabym odciąć mojego kompa od neta.

A tak z innej beczki, nawiązując do tytułu tego tematu: jak za ponad 200 dni wygaśnie mi licencja Emsisoft AntiMalware, to co mam zainstalować na mojej dziesiątce, obok Malwarebytes Premium: darmową Avirę czy Avasta? Nie chcę żegnać się z Malwarebytes Premium, które kiedyś wygrałam w pewnym konkursie, ani ze SpyShelter Premium, itp.

Ostatnia edycja:

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12371
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Nie wiem jak długo będzie jeszcze trwać optymalizacja wolnej przestrzeni, teraz wynosi około 65%. Jeśli miałabym wyłączyć ochronę, to musiałabym odciąć mojego kompa od neta.

A tak z innej beczki, nawiązując do tytułu tego tematu: jak za ponad 200 dni wygaśnie mi licencja Emsisoft AntiMalware, to co mam zainstalować na mojej dziesiątce, obok Malwarebytes Premium: darmową Avirę czy Avasta? Nie chcę żegnać się z Malwarebytes Premium, które kiedyś wygrałam w pewnym konkursie, ani ze SpyShelter Premium.

Nic nie instaluj. Zostaw już tego MBAMa i SS.

Do góry