Jaki antywirus, co do czyszczenia, defragmentacji i w ogóle jak?

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Skoro wygrałam Voodoo Shield, oraz Shadow Defender, to zamierzam ich używać... Poza tym napisałam, że raczej muszę się zgodzić z ich opinią... Uważam że Malwarebytes Premium nie nadaje się na samodzielnego antywirusa. Poza tym Voodoo Shield to anty-exe, Spy Shelter Premium to HIPS, itp. Wygrałam kiedyś soft działający na zasadzie piaskownicy dla przeglądarek, ale stwierdziłam, że jest zbędny... Licencja Adguard kończy się za parę miesięcy, Voodoo Shield za około rok, za ponad 200 dni będę musiała zmienić antywirusa... Bo licka Emsisoft AntiMalware wygaśnie... Chyba że znów wygram jego licencję w jakimś konkursie...

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12371
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Skoro wygrałam Voodoo Shield, oraz Shadow Defender, to zamierzam ich używać... Poza tym napisałam, że raczej muszę się zgodzić z ich opinią... Uważam że Malwarebytes Premium nie nadaje się na samodzielnego antywirusa. Poza tym Voodoo Shield to anty-exe, Spy Shelter Premium to HIPS, itp. Wygrałam kiedyś soft działający na zasadzie piaskownicy dla przeglądarek, ale stwierdziłam, że jest zbędny... Licencja Adguard kończy się za parę miesięcy, Voodoo Shield za około rok, za ponad 200 dni będę musiała zmienić antywirusa... Bo licka Emsisoft AntiMalware wygaśnie... Chyba że znów wygram jego licencję w jakimś konkursie...
Voodoo Shield zostaw, Shadow Defendera zamierzasz używać ale nie używasz, MBAM nie nadaje się na samodzielnego antywirusa bo nie nadaje się do niczego - usuń! SS Premium też możesz usunąć bo tak coś mi się zdaje, że nie jest dla Ciebie. Adguard jest do blokowania reklam. Masz Emsisoft i Zemane więc jednego możesz się pozbyć (ja bym się pozbył obu).
Sama utrudniasz życie swoim komputerom instalując kilka programów odpowiedzialnych za to samo (Emsi, MBAM, Zeman) - chodzisz zimą w 3 czapkach? Pewnie byłoby cieplej ale czy wygodnie :scratch A jak boli głowa to bierzesz Apap, ibuprom, i nurofen? A swojemu kompowi takie dawki mimo to aplikujesz.

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@al szanuję Twoje zdanie, uważam że lepiej ode mnie znasz się na komputerach, ale na razie nie chcę usuwać żadnych programów do ochrony... Bo mam 8 GB i jak dotąd nie było żadnych konfliktów. Uważam, że w systemie jest potrzebny porządny anty- keylogger, taki jak SpyShelter Premium, którego używam od lat i zdążyłam polubić... Spróbuj mnie zrozumieć: używam sprawdzonych i polubionych przeze mnie programów do ochrony... Rzeczywiście wątpię w skuteczność Zemany AntiMalware, bo wykryła u mnie 300 FP, jednak nie dojrzałam na razie do tego, by ją odinstalować... Malwarebytes Premium też bardzo lubię, może kiedyś polepszy swoją detekcję... Emsisoft AntiMalware naprawdę nie wykrywa już tyle FP, co dawniej... Kiedyś zainstalowałam jego pełną wersję, wykryło mi masę FP i odinstalowałam je po kilku zaledwie dniach...

Edit: Zemana AntiMalware, to dla mnie najsłabsze ogniwo... Kiedyś ją odinstaluję... Na razie robię to, co doradził mi @OXYGEN THIEF i za pomocą Auslogisc Disc Defrag Pro optymalizuję tzw. wolną przestrzeń... Na razie ów soft zoptymalizował niewiele plików...

Co do Ccleaner: to używam go głównie do usuwania zbędnych plików, uwzględniając te tymczasowe... Rzadko przy jego użyciu czyszczę rejestr...

Ostatnia edycja:

Sorgi

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
Przed Auslogisc Disc Defrag Pro powinno się użyć programu typu Privazer aby oczyścić system potem dopiero defragmentacja .
Co do Ccleaner to z tego co pamiętam były jakiś z nim przeboje na temat bezpieczeństwa itp ,ja bym go zdecydowanie zmienił.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12371
Miasto
Nie wspominaj o Privazer bo zaraz będzie zainstalowany jako dodatkowy czyścik w razie gdyby pozostałe 4 coś zostawiły. Ja już nawet nie piszę jakie mam programy zabezpieczające bo o dwóch z nich jeszcze tu nie wspomniano a pewnie też by się przydały. :yhy

Sorgi

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
A mozesz uzasadnic dlaczego ktos mialby tracic czas na usuwanie artefaktow ktore i tak zostana nadpisane podczas defragmentacji?
Bo inne funkcje Privazera sa takie sobie....
A jak myślisz?,w jakim celu usuwa sie pliki tymczasowe i inne śmieci przede defragiem?.
A no po to by defrag niepotrzebnie nie przeprowadzał defragmetacji na takich plikach bo to szkoda czasu i miejsca,poza tym ogólnie system staje się stabilniejszy i szybszy po takich zabiegach .Co do Privazer to chyba go nie poznałeś skoro takie opinie snujesz,akurat Privazer zalicza sie do czołówki programów w swojej klasie i taki Ccleaner mu do piet nie dorasta .

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@spamtrash już gdzieś tutaj pisałam na forum... Ale się powtórzę... Nie mogę włączyć UAC, bo jak było aktywne, to po każdej aktualizacji, nawet małej, moje konto użytkownika było uszkodzone... I musiałam się na nie przelogowywać... Serio, to ,,cholerne UAC" nie działało jak powinno. Wystarczyłoby gdybym raz przez pomyłkę kliknęła na anuluj, zamiast się przelogować, to straciłabym dostęp do mojego konta. A mam włączone aktualizacje automatyczne, bo zmieniłam do nich podejście....

@al nie chcę na Windows 10 testować nowe czyściki, może z wyjątkiem WiseCare 365 Pro... Bo to nie jest Windows 7, z którym wyczyniałam takie rzeczy, że cud iż nigdy go nie uszkodziłam... Z wyjątkiem dawnej sytuacji, kiedy zainstalowałam grę, z niepodpisanym sterownikiem...

Aha, po co mi kolejny soft do ochrony? Na jednym forum wygrałam program typu piaskownicy, nie pamiętam jego nazwy, ale go odinstalowałam, bo stwierdziłam że jest zbędny... Dobrze zrobiłam?

Edit: ów wygrany przeze mnie kiedyś soft to: Cybergenic Shade Sandbox Enterprise Edition.

@Sorgi obecnie nie testuję nowych programów do optymalizacji, uważam że Windows 10 jest łatwo położyć... Wolę używać znany przeze mnie od lat Ccleaner.

Ostatnia edycja:

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12371
Miasto
@joa87 takie pytanie trzeba było sobie zadać jak instalowałaś drugi a później trzeci program typu 'antymalware'.

Nie wiem czy dobrze zrobiłaś bo ja korzystam z takiego programu od czasu do czasu. Jeśli Tobie jest zbędny to pytanie po co startowałaś w konkursie :scratch
A tak w ogóle to ten program jest darmowy do użytku domowego.

srstka

Wygadany
Reakcje/Polubienia
24
Používej sandboxie,je nejlepší,ccleaner max na čištěn temp,nebo přes cleanmgr,cleanmgr /sagerun,cleanmgr /sageset.

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@al wzięłam udział w tamtym konkursie, bo byłam przekonana że ów program jest mi potrzebny... Zawsze jak staram się coś wygrać, to na tym mi zależy... Zamierzałam go używać z przeglądarkami portable, po ich zaktualizowaniu... Może trzeba było go zostawić... Ok, pożegnam się z Zemaną AntiMalware i może znów zainstaluję tamten soft.... Malwarebytes Premium zostawię... Liczę na to, że poprawi swoją wykrywalność... Na razie muszę skończyć to, co zaczęłam, czyli optymalizować tzw. wolną przestrzeń... Trochę to potrwa... A licencja Emsisoft AntiMalware skończy się za ponad 200 dni i wówczas będę miała problem, jakiego antywirusa zainstalować... Może zainstaluję darmową Avirę lub Avasta... Miałam kiedyś AVG free i nie było aż takie złe...

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12371
Miasto
@al wzięłam udział w tamtym konkursie, bo byłam przekonana że ów program jest mi potrzebny... Zawsze jak staram się coś wygrać, to na tym mi zależy... Zamierzałam go używać z przeglądarkami portable, po ich zaktualizowaniu... Może trzeba było go zostawić... Ok, pożegnam się z Zemaną AntiMalware i może znów zainstaluję tamten soft.... Malwarebytes Premium zostawię... Liczę na to, że poprawi swoją wykrywalność... Na razie muszę skończyć to, co zaczęłam, czyli optymalizować tzw. wolną przestrzeń... Trochę to potrwa... A licencja Emsisoft AntiMalware skończy się za ponad 200 dni i wówczas będę miała problem, jakiego antywirusa zainstalować... Może zainstaluję darmową Avirę lub Avasta... Miałam kiedyś AVG free i nie było aż takie złe...

To na przyszłość zainstaluj triala i sprawdź czy program Ci odpowiada. Jak przypadnie Ci do gustu to wtedy startuj w konkursie.

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@al masz rację, będę testować softy, które będę próbować wygrać... Jak dotąd wygrywałam softy, na których mi zależy... Wyjątkiem jest niedoceniony przeze mnie Cybergenic Shade Sandbox Enterprise Edition... Można go rzeczywiście użyć z przeglądarkami portable?

S

spamtrash

Tu byl sobie post, ale @Kamelka ma pretensje ze jestem "ich ekspertem do wszystkiego". Wiec juz nie ma.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry