Jak rozwalić system

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Ja z takim nietypowym pytaniem ...jak rozwalić system vista żeby kompek już nie wstał ...już piszę o co chodzi :dziwak
Dzwonił do mnie mój siostrzeniec z pytaniem jak można załatwić viste żeby nie wstała ... ich informatyk w gimnazjum obiecuje szóstkę temu kto to zrobi , z tego co mi mówił kompek zaopatrzony jest w program typu deep freeze i po każdej ich próbie ingerencji po restarcie wszystko jest jak nowe Jadą na koncie ograniczonym i na wszystko maja blokady ...nie wiem jak z trybem awaryjnym ...musi to być coś pewnego żeby gościu padł razem z vistą :p
Może live linux i format wszystkiego jak leci :klawik.

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
Płyta instalacyjna systemu wymieni mu cały sektor rozruchowy razem z tą "zamrażarką" podobnie jak np. płytka z konsolką Macrium Reflect - i "hulaj dusza, piekła niema" :szydera
- jakoś sam nie próbowałem rozwalać systemu :scratch
Tu gościu opisuje podobny problem

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
chłopaczek ma 11 lat to muszę mu to dobrze zobrazować żeby dał radę :)

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
niech nagra na pena linuxa z pod którego wejdzie do katalogu z zainstalowana vista i niech powypiernicza połowe bibliotek ...hehhe po czyms takim winda już nie wstanie :)
a tak na serio to nie mam pojęcia :)

DziadDalf

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
2970
ja bym jeszcze spróbował HDDLLF.4.25 :szydera
a jeśli im nie po blokowali dostępu do biosu to bym wyłączył botowanie z dysku twardego :p

Vista coś mi się kojarzy pewnie używają konta Student001c 002 003itp. itd. z hasełkiem: poziomc, jeśli tak to bym proponował prze-logować się na konto np. Nauczyciel001n , 002 003 itd. ze standardowym hasełkiem jakie to zakładano (bodajże): poziomn . Dawno to było mogę się mylić ale chyba dobrze pamiętam konto nauczyciel posiada chyba większe prawa. A wtedy jedziemy z HDDLLF i innymi duperelami na pełnych prawach albo prawie pełnych prawach.
Wiadomo za 6'tke to lepiej mieć kilkanaście sposobów w rękawie :gwizdek .
Szkoda że nie mają pewnie już Opiekuna zainstalowanego, a może mają z domyślnym hasłem :szydera
Jeszcze jeśli się uda wbić na konto z większymi prawami wyrąbać ten program typu deep freeze, tu czasem przydatne są programiki typu unlocker :papież...

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
mogą stosować wszystkie myki za wyjątkiem ingerencji w biosie....kurcze to musi być coś prostego i szybkiego bo chłopaczek może się zawiesić jak windows i lipton :klawik.

DziadDalf

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
2970
A tam wydrukujesz mu poradnik z obrazkami :nea
Przydało by się jeszcze wiedzieć co to za programik system chroni.
Skoro nie mogą tylko w bios ingerować to polecam śrubokręt i młotek (nic na siłę wszystko :yes master młotkiem)
jeśli dobrze dysk zmieli to ani vista ani inny system już nie wstanie z hdd

ichito

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
235
Miasto
Kraków
Wydaje mi się, że DeepFreeze chroni sektor MBR, podobnie jak SD...zaryzykuję taki teoretyczny sposób:
- zainstalowanie Roolback RX, który też chroni MBR i dzięki temu może ładnie skonfliktować się z programem Faronicsa...bez sprawnego MBR system nie wstaje raczej
- mniej znany program, który też ładnie się konfliktuje dzięki ingerencji w MBR to Toolwiz BHORM, który podmienia MBR na swój i wstawia hooki na niskim poziomie. Mnie rozwalił skutecznie system...może się uda i na innej maszynie :zawsty

kamil10506

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Securitas napisał:
niech nagra na pena linuxa z pod którego wejdzie do katalogu z zainstalowana vista i niech powypiernicza połowe bibliotek ...hehhe po czyms takim winda już nie wstanie :)
a tak na serio to nie mam pojęcia :)

Także bym tak zrobił :)

Swoją drogą... Świetne zadanie :szydera

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
@Ichito
...zainstalowanie Roolback RX.....
Z instalacja może być problem ,,,skoro jadą na koncie z ograniczeniami i niemal każde ich działanie woła o zgodę admina to z instalacja pewnie jest tak samo ...czyli może być blokada ...ale na plan awaryjny w razie braku takowej jak najbardziej się nadaje :klawik.
Najłatwiejszą i chyba najpewniejszą opcja będzie myk z live linux`em Skoro odpali z płytki system to uzyska dostęp do dysku i będzie mógł pousuwać z folderów systemowych to i owo ... nie ma rady system już nie ruszy :scratch
Tak ??
edit
Czasu zostało do przyszłej środy...i jeszcze sprostowanie ...na początku może wyraziłem się nieprecyzyjnie pisząc o programie zabezpieczającym ich kompka w szkole ...nie jest to program Deep Freeze tylko jakaś inna "zamrażalka" o podobnej funkcjonalności i działaniu

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
34012
Miasto
Trololololo
a może ta zamrażarka to wirtualizacja sprzętowa jest ?? jeśli tak to raczej duuuuuuuupa będzie z powaleniem systemu.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
a może ta zamrażarka to wirtualizacja sprzętowa jest ?? jeśli tak to raczej duuuuuuuupa będzie z powaleniem systemu.
Myślisz że maja coś w stylu karty Goliath 2 HD Protector? ...to faktycznie byłoby mały problem ...ale bądźmy dobrej myśli :)

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
828
Miasto
Hajnówka
C:\Program Files\Faronics\Deep Freeze\Install C-0\DFServ.exe
to jest ścieżka do serwisu programu Deep Freeze.Żeby wyłączyć serwis wystarczy w okienko uruchom wpisać

i wcisnąć enter
W oknie Usługi odnaleźć po prawej stronie serwis DFServ i go zatrzymać, po czym dwuklikiem otworzyć właściwości serwisu
Persi0.sys i z automatycznego zmiwnić na wyłączony, zapisać zmiany. W tym czasie oczywiście Deep Freeze zapisuje zmiany do cofnięcia w pliku Persi0.sys bezpośrednio na dysku C. Jeśli uda nam się zniszczyć ten plik lub zainfekować, zmiaany nie zostaną cofnięte.
To jest pierwsza wskazówka. Można próbować zniszczyć plik kopiując bezpośrednio na partycję C Plik z paczki uninst.exe i uruchamiając go. przy okazji powinno się skasować większość plików systemowych, więc system nie do naprawienia. Druga wskazówka:
Można również spróbować wcześniej odinstalować Deep Freeze uruchamiając plik instalacyjny z paczki:DFStd.exe. Jeśli dezinstalacja zadziała , system zrestartuje się automatycznie i dopiero wówczas możemy skopiowaź wspomniany wcześniej uninst.exe bezpośrednio do C:\Windows i tam go uruchamiając. Na marginesie : ten plik jest bardzo wredny i po uruchomieniu , mimo że dotyczy innego programu niszczy wszystko co jest w folderz do którego go skopiujeny wraz z folderem.
Paczka do pobrania:

Trzecia wskazówka: wgrać mbr z obcego dysku lub go całkowicie usunąć. Zainstalować MBRTool z paczki i utworzyć płytę CD . Dostępne działania MBRTool są opisane w pliku Readme.pdf
w paczce
Paczka do pobrania:

Wystarczy drobna mogyfikacja mbr po uruchomieniu komputera z utworzonej płyty i do widzenia nie ma dysków i systemu. Trzeba później dobrego fachowca by to naprawił w nienaruszonym stanie.
Przyjemnego rozwalania...

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Zapomniałem napisać zakończenie tej historii ...otóż nauczyciel okazał się zwykłym pajacem który przestraszył się małych dzieciaczków "uzbrojonych" w przeróżne narzędzia do ubicia systemu na amen :p Z opowieści wiem że lakonicznie stwierdził - żartowałem - na co jeden z wychowanków odpowiedział - przestraszył się pan...cienki informatyk :szydera
Brawo dla pana informatyka za godną do naśladowania postawę :fakolec

Do góry