Cena niestety jest zaporowa. Bardzo dobrej jakości chińskie testy PCR kosztują wraz ze wszystkimi opłatami już w PL od 18-20 USD. Oczywiście do tego trzeba doliczyć koszty dystrybucji. Problem w tym, że te testy są trudno dostępne z uwagi na niewielką liczbę chińskich firm uprawnionych do zagranicznej sprzedaży i bardzo duży popyt. Od bodajże 28 marca po tzw.aferze hiszpańskiej i czeskiej Chiny wprowadziły bardzo wyśrubowane parametry swoim producentom na export testów. Stąd też nasze MZ zrobiło próbne zakupy 27 tys. koreańskich i o ile dobrze pamiętam 20 kilka tysięcy z USA. Testy aktualnie przechodzą walidacje. Na ten moment trudno przewidzieć efekt końcowy. Nie jest znana ewentualna cena. Czytałem, że w Korei sprzedawane są po 32 dolce. Mamy też polski test - niestety niewiele o nim wiadomo poza tym, że ma być tańszy od zagranicznych i podobnie jak najlepsze chińskie posiadać sprawdzalność na poziomie 95%. Napisałem tu o testach z krwi - nakłuwamy palec i kap, kap na płytkę i po 15 minutach mamy wynik. Są jeszcze testy tzw. złote antygeny (wydzielina z nosogardzieli), ale na dzisiaj chińskie firmy nie mogą ich chwilowo eksportować.
Jest też rządowy szybki i darmowy test na koronawirusa, musisz odpowiedzieć:
"Czy masz koronawirusa:
- mam .........
- nie mam ........
- nie wiem ........."
I wszystko jasne