dziwny reset kompa

A

Anonymous

hejka mam znów problem a mianowicie od formatu( minęło ok tydzień) resetuje mi się komp
co ciekawe reset ma miejsce tylko raz po ok 2-3 min po włączeniu i później działa już wszystko ok
4447257Screen_2013.1.28_14-11-53.4.jpg

1781029Screen_2013.1.28_14-12-6.5.jpg
( nie wygląda to ciekawie :( )
użyłem "Debugging Tools for Windows" aby sprawdzić o co w tym chodzi ale prawdopodobnie albo robię coś źle (w co wątpię) albo te "Minidump"są uszkodzone
nie jest to wina na bank syfu czy jakiejś maści wirow bo kompa mam czystego (sprawdzone)
co do temperatury
"Aida64"
6433299Screen_2013.1.28_15-25-22.4.jpg

przyznam ze pojęcia nie mam jak to ugryźć

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
34020
Miasto
Trololololo
dumpa możesz przeanalizować tym programem (WhoCrashed), jest bezpłatny i pokaże co jest przyczyną.
http://programyzadarmo.net.pl/whocrashed/
WhoCrashed – to bezpłatna wersja programu przeznaczonego do wykrywania i analizowania źródła problemu który wystąpił w systemie Windows. WhoCrashed pomaga w sytuacjach, gdy komputer restartuje się nagle . Dzięki WhoCrashed możemy sprawdzić co było przyczyną zrestartowania komputera, program analizuje logi z dziennika zdarzeń które są tworzone przy każdej awarii systemu czy podczas wystąpienia błędu.

W większości przyczyną błędów są złe/niedopracowane sterowniki czy błędy w oprogramowaniu i program będzie starał się podpowiedzieć jak je rozwiązać.Program wyświetla informacje o sterownikach, które spowodowały błąd i restart systemu.

Interfejs programu jest w języku Angielskim :!:

mac

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
3
Miasto
Starogard Gdański/Berlin
Miałem kiedyś podobny problem i przyczyną była uszkodzona pamięć RAM. Spróbuj przetestować pamięci programem MemTest. Sprawdź także czy moduły pamięci są dobrze osadzone w bankach(spróbuj je zamienić miejscami ,przedmuchać styki lub testuj po jednym module).

A

Anonymous

WhoCrashed "wypocil "cus" takiego

Crash Dump Analysis
--------------------------------------------------------------------------------

Crash dump directory: C:\Windows\Minidump

Crash dumps are enabled on your computer.

On Mon 2013-01-28 12:49:39 GMT your computer crashed
crash dump file: C:\Windows\Minidump\Mini012813-01.dmp
This was probably caused by the following module: ntoskrnl.exe (nt+0x5ACF9)
Bugcheck code: 0xA (0xFFFFFFFFB27FFFF8, 0x2, 0x1, 0xFFFFFFFF818C55ED)
Error: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
file path: C:\Windows\system32\ntoskrnl.exe
product: Microsoft® Windows® Operating System
company: Microsoft Corporation
description: NT Kernel & System
Bug check description: This indicates that Microsoft Windows or a kernel-mode driver accessed paged memory at DISPATCH_LEVEL or above.
This appears to be a typical software driver bug and is not likely to be caused by a hardware problem.
The crash took place in the Windows kernel. Possibly this problem is caused by another driver that cannot be identified at this time.

On Mon 2013-01-28 12:49:39 GMT your computer crashed
crash dump file: C:\Windows\memory.dmp
This was probably caused by the following module: ntkrnlmp.exe (nt!Kei386EoiHelper+0x2971)
Bugcheck code: 0xA (0xFFFFFFFFB27FFFF8, 0x2, 0x1, 0xFFFFFFFF818C55ED)
Error: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Bug check description: This indicates that Microsoft Windows or a kernel-mode driver accessed paged memory at DISPATCH_LEVEL or above.
This appears to be a typical software driver bug and is not likely to be caused by a hardware problem.
The crash took place in the Windows kernel. Possibly this problem is caused by another driver that cannot be identified at this time.

On Sun 2013-01-27 11:07:21 GMT your computer crashed
crash dump file: C:\Windows\Minidump\Mini012713-01.dmp
This was probably caused by the following module: nnssmtp.sys (NNSSmtp+0x140A5)
Bugcheck code: 0x1000007E (0xFFFFFFFFC0000005, 0xFFFFFFFF902300A5, 0xFFFFFFFF8E838BB0, 0xFFFFFFFF8E8388AC)
Error: SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED_M
file path: C:\Windows\system32\drivers\nnssmtp.sys
product: Nano Network Security
company: Panda Security, S.L.
description: Smtp Parser
Bug check description: This indicates that a system thread generated an exception which the error handler did not catch.
A third party driver was identified as the probable root cause of this system error. It is suggested you look for an update for the following driver: nnssmtp.sys (Smtp Parser, Panda Security, S.L.).
Google query: Panda Security, S.L. SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED_M

On Sat 2013-01-26 17:50:42 GMT your computer crashed
crash dump file: C:\Windows\Minidump\Mini012613-01.dmp
This was probably caused by the following module: win32k.sys (win32k+0xABDE5)
Bugcheck code: 0x1A (0x403, 0xFFFFFFFFC0051C80, 0x44217867, 0xFFFFFFFFC0051F80)
Error: MEMORY_MANAGEMENT
file path: C:\Windows\system32\win32k.sys
product: System operacyjny Microsoft® Windows®
company: Microsoft Corporation
description: Współużytkowany sterownik Win32
Bug check description: This indicates that a severe memory management error occurred.
This might be a case of memory corruption. More often memory corruption happens because of software errors in buggy drivers, not because of faulty RAM modules.
The crash took place in a standard Microsoft module. Your system configuration may be incorrect. Possibly this problem is caused by another driver on your system that cannot be identified at this time.

--------------------------------------------------------------------------------
Conclusion

4 crash dumps have been found and analyzed. A third party driver has been identified to be causing system crashes on your computer. It is strongly suggested that you check for updates for these drivers on their company websites. Click on the links below to search with Google for updates for these drivers:

nnssmtp.sys (Smtp Parser, Panda Security, S.L.)

If no updates for these drivers are available, try searching with Google on the names of these drivers in combination the errors that have been reported for these drivers and include the brand and model name of your computer as well in the query. This often yields interesting results from discussions from users who have been experiencing similar problems.

Read the topic general suggestions for troubleshooting system crashes for more information.

Note that it's not always possible to state with certainty whether a reported driver is actually responsible for crashing your system or that the root cause is in another module. Nonetheless it's suggested you look for updates for the products that these drivers belong to and regularly visit Windows update or enable automatic updates for Windows. In case a piece of malfunctioning hardware is causing trouble, a search with Google on the bug check errors together with the model name and brand of your computer may help you investigate this further.

jak dobrze zrozumiałem problem rodzi "Panda Cloud" ?

mac

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
3
Miasto
Starogard Gdański/Berlin
To prawda ,problem może sprawiać Panda.Odinstaluj,przeczyść jakimś programem typu cleaner,zainstaluj ponownie Pande. Jeżeli to nie pomoże to nadal obstawiam pamięć Ram (w wynikach jest info że może to dotyczyć pamięci) tym bardziej że numery błędów są różne a to dość typowe dla problemów z RAMem.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
34020
Miasto
Trololololo
to zależy bo to z pandą było wczoraj, a dziś też miałeś jakieś problemy i możliwe że to pamięć.Może spróbuj przeinstalować pandę (usuń całkiem i zainstaluj od nowa)
Jak będziesz miał problemy z usunięciem pandy to lecisz ich uninstallerem

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
W sumie nawet jak ci się dobrze odinstaluje to możesz dla pewności nim przelecieć.

A

Anonymous

mac- wielkie dzięki :) pójdę tym tropem
edit :no i sprawdziłem "MemTestem"
wyszło ze Ram jest ok
wiec to chyba jednak Panda

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
34020
Miasto
Trololololo
W pandzie są raporty, dostępne oczywiście z poziomu programu.kuknij luknij tam czy nie ma żadnych problemów i oczywiście przeinstaluj pandolinię .

virophage

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
30
Miasto
Pomorze
Możesz spróbować tez tego:
Po prostu wejść w Panel sterowania/system/zaawansowane ustawienia systemu/Uruchamianie i odzyskiwanie/wyłącz ptaszka przy Automatycznie Uruchom Ponownie
Przy następnym (błędzie) restarcie pojawi się info w którym wyczytasz co tam nie teges :)

A

Anonymous

dzieki za rade ale notorycznie problem występuje z "ntoskrnl.exe" i "ntkrnlmp.exe" z tego co wyczytałem problem ten dotyczy- "może dotyczyć wszystkiego" :wariat a w przypadku praktycznie nowego systemu zastanawiam się czy to nie wina jednak sprzętowa ...nic mi się na bank nie przegrzewa ... nie wiem ... cały czas kombinuje

mac

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
3
Miasto
Starogard Gdański/Berlin
jorn11
1. Czy to płyta główna ASUSa?
2. Ile masz modułów pamięci i czy działają w trybie "dual chanel" ?
3.Jaki procesor?

Tadek 47

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Czasem człowiek szuka coś skomplikowanego, a po wielu trudach okazuje się, że to była błahostka.
Sprawdź czy przycisk Power, lub ten niżej, używany do restartu nie szwankuje (niekontrolowane łączenia).
Wejdź na Panel Sterowania/opcje zasilania/zaawansowane i pod napisem "Kiedy w komputerze zostanie naciśnięty przycisk zasilania" zaznacz - Nic nie rób

HrabiaDracula

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
6
Miasto
z klawiatury
Kiedys miałem podobny problem a okazało się, że mam za słaby prąd tzn. napięcie było za małe cos koło 200V w gniazdku. I Co chwile sie komp wyłączał.

A

Anonymous

mac- komputer niestety odbiega dość znacznie od dzisiejszych standardów- napisze wprost :to dziadziuś
Typ procesora AMD Athlon 2400+
Nazwa płyty głównej Chaintech 7VIA1/7VIL1 (3 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 2 DDR DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej VIA VT8366A Apollo KT266A
Pamięć fizyczna 2048 MB (PC3200 DDR SDRAM)

wiec jak sam widzisz swoje już przeszedł .... natomiast póki co działał optymalnie do osiągów i moich potrzeb
a teraz "cuś" mu odbiło ... prawdopodobnie odbije mi się to na kieszeni.... odwlekane ...ale pewnie nieuchronne :(

Do góry