DefenseWall problem

OnSam

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Co się dzieje z tym programem? Totalnie spowalnia pracę komputera i programów!
Konieczna jest jego optymalizacja i to powinno pojawić się w tej wersji między innymi.
Pobieram aktualizacje windows już blisko 6h - to chore, a jeszcze instalacja. wrrryyyyy
Przejdę na sandboxie, a licencje na program zwrócę - Pozdrawiam Ciebie SE7EN

Tomnord15

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
139
Miasto
Wrocław
Re: DefenseWall - wersje stabilne

Dokładnie mam to samo na Windows XP SP3, totalne spowolnienie komputera. Chyba zostanę przy Privatefirewall.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29981
Miasto
Trololololo

Tomnord15 napisał:
Dokładnie mam to samo na Windows XP SP3, totalne spowolnienie komputera. Chyba zostanę przy Privatefirewall.
W logach programu coś się zapisuje?

Tomnord15

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
139
Miasto
Wrocław

OXYGEN THIEF napisał:
Tomnord15 napisał:
W logach programu coś się zapisuje?

Zapisuje się coś takiego- DefenseWall log file

11.25.2011 23:04:39, module E:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe, Attempt to add new printer (Spooler)

11.25.2011 23:04:39, module E:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe, Attempt to change size of C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color\sRGB Color Space Profile.icm (Plik )

11.25.2011 23:04:41, module E:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe, Attempt to exclusively lock file C:\Documents and Settings\Tomek\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\nu1l04jo.default\addons.sqlite (Plik )

11.25.2011 23:04:41, module E:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe, Attempt to exclusively lock file C:\Documents and Settings\Tomek\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\nu1l04jo.default\addons.sqlite (Plik )

11.25.2011 23:04:20, module E:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe, Attempt to delete service (Usługa)

11.25.2011 23:03:06, module C:\WINDOWS\system32\alg.exe, Attempt to delete service (Usługa)

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29981
Miasto
Trololololo

od razu po instalacji DW system zwalnia, czy dopiero jak uruchomisz jakąś aplikację jako niezaufaną? Spowalnia wszystkie programy czy tylko te uruchomione jako niezaufane.
Na XP u mnie nic nie zamula DW, na 7 także.

FARMER

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Piernikowo

Mam DW na XP i Viście która do lekkich nie należy . Jedyne spowalnianie to jest gdy otwieram FF . A jeśli są problemy zawsze można napisać do Iyla o problemie , a on z chęcią pomoże w rozwiązaniu problemu :ok

grummer

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2

Faktycznie coś jest nie tak z najnowszą wersją. Niektóre aplikacje w obszarze pobierania w ogóle nie otwierają się, przy czym po chwili DW zamraża cały system. Trzeba zamykać z poziomu menedżera zadań. Wróciłem do wersji 3.15 i problem ten nie występuje.

Tomnord15

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
139
Miasto
Wrocław

OXYGEN THIEF napisał:
od razu po instalacji DW system zwalnia, czy dopiero jak uruchomisz jakąś aplikację jako niezaufaną? Spowalnia wszystkie programy czy tylko te uruchomione jako niezaufane.
Na XP u mnie nic nie zamula DW, na 7 także.
Zauważyłem, że po załadowaniu systemu zwalnia odświeżanie ikon programów na pulpicie i niektóre programy, których nie ma ani w aplikacjach niezaufanych, niezaufanych ani procesach pokazanych przez DW. Nie mam pojęcia co może być problemem. I tu mam pytanie, czy pozostać przy Privatefirewall, który ma blokera behawioralnego, czy zostać przy Defensewall, który powoduje w moim systemie wyżej wymienione problemy?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29981
Miasto
Trololololo

PrivateFirewall bardzo fajna i bezpłatna zaporka z dodatkami, choć w sumie ja na twoim miejscu napisał bym do supportu Defensewalla .Ilya (producent) pewnie podeśle ci sterowniki testowe i problem na pewno rozwiąże.

grummer

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2

U mnie też zwalnia odświeżanie ikon. Myślę, że powodem może być ta nakładka murka na ikonkę. Problem występował też w Bufferzone. Jak mylę się to poprawcie, ale w tych dwóch przypadkach tak było.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29981
Miasto
Trololololo

a czy czasem proces explorer.exe nie zużywa ok 50 % mocy procesora (CPU) z włączonym DW u was?

grummer

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2

OXYGEN THIEF napisał:
a czy czasem proces explorer.exe nie zużywa ok 50 % mocy procesora (CPU) z włączonym DW u was?

Nie, nic takiego się nie dzieje

Tomnord15

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
139
Miasto
Wrocław

U mnie też nic takiego się nie dzieje. Bardzo dziwne jest działanie tego programu, raz przy wyłączaniu ochrony HIPS wywaliło mnie z Windowsa, a raz nie. Powoduje także to, że w symulatorze Maszyna EU07 wolniej wczytuje się lista pojazdów, mimo że nie ma go na liście procesów i aplikacji niezaufanych a także zaufanych, a po wyłączeniu ochrony HIPS jest ok. W proces explorerze też nie ma szczególnego obciążenia CPU. Wygląda na to że na niektórych komputerach program działa dobrze a na innych nie.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29981
Miasto
Trololololo

Próbowaliście reinstalować program? Czy wcześniejsze wersje powodowały te same spowolnienia? Jak już pisałem wcześniej napiszcie do Ilyi ( producent ) podeśle on wam testowe sterowniki.Support Defensewalla jest jednym z najlepszych.

grummer

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2

OXYGEN THIEF napisał:
Próbowaliście reinstalować program? Czy wcześniejsze wersje powodowały te same spowolnienia? Jak już pisałem wcześniej napiszcie do Ilyi ( producent ) podeśle on wam testowe sterowniki.Support Defensewalla jest jednym z najlepszych.

Nie, miałem 2.56 i kompletnie był nieodczuwalny. Kiedyś sprawdziłem wersję 3.12 i było podobnie jak teraz z tym odświeżaniem. Wersja 3.16 zamrażała mi system przy otwieraniu niektórych aplikacji niezaufanych, więc wróciłem do 3.15. Jeszcze narzuca mi się jedno pytanie, czy po zmianie z 2.56 gizmo na nowszą DWPF powinienem odinstalować kompletnie starszą wersję, czy wystarczy tylko zainstalować nowszą na starszą?

I takie pytanie bardziej offtopik. Jeśli używam DWPF, mogę kompletnie wyłączyć windowsowski firewall i nie instalować dodatkowej zapory? System mam XP pro, aktualizowany niedawno, wyłączony netbios, ukryty w sieci, porty i luki pozamykane WWDC, Seconfig XP i Xp-Antispy. Dodatkowo wyłączone niepotrzebne i niebezpieczne usługi. Taki konfig mam na stacjonarnym. Mieszkam w domku, więc sieć dzielę tylko z drugim komputerem. Wiem, że odpowiedzi na podobne pytania już padały, jednak nie znalazłem konkretnie swojego przypadku.

Do góry