ArekS napisał:URIAH HEEP - "A Far Better Way"
I pomyśleć, że ta perełka, jako odrzut z sesji (outtake) do albumu "Firefly" (1977), przez jakieś 20 lat leżała zapomniana i niemal nikomu nieznana w jakimś archiwum...![]()
- zanim ktoś w końcu poszedł po rozum do głowy i wydał ją jako bonus na remasterowanej wersji albumu Firefly, ocalając w ten sposób od totalnego zapomnienia jeden z lepszych utworów Heepsów.
![]()
Przyznałem Ci za piosenkę pochwałę bo jest tego warta ale chcę coś sprostować - "A Far Better Way" nie został w żaden sposób porzucony gdyż piosenka ta ukazała się już w 1979 roku na bootlegu "Ten Miles High (The Lost Songs)". Zawiera utwory z dwóch sesji - do "Five miles" i "Firefly". Oczywiście można powiedzieć, że się nie liczy bo na bootlegach są kiepskiej jakości nagrania bo są nagrywane "na lewo" na koncertach itd. Jednak w tym przypadku to nie ma miejsca bo te nagrania pochodzą z konsoli miksera więc są w stanie idealnym. Pewnie w ten proceder zamieszany był Peter Galen albo John Galen ale mniejsza z tym. Można też uznać, że bootleg jest nielegalny ale John Lawton po tym jak odszedł z zespołu razem z Lee Kerslake'm oficjalnie potwierdzili, że ten bootleg i wszystkie zawarte na nim utwory są legalne i nie mają nic przeciwko jego rozpowszechnianiu. Tak więc winyl z dzikiem na okładce jest legalny a co za tym idzie "A Far Better Way" premierę płytową miał w 1979 roku. Są nawet nowsze wersje tego bootlega ale nie są legalne.

A ode mnie mój ulubieniec: