Zmiana IP w Orange / Neostrada

A

Anonymous

Cześć, chciałabym się Was zapytać czy jest możliwość innej zmiany IP jak tylko przez zresetowanie połączenia przez przeglądarkę? Mam router, a inrernet jest z Orange / Neostrada.
Pytam dlatego, że kiedyś jak chciałam zresetować połączenie to otwierałam Centrum sieci i udostępniania > zmień ustawienia karty sieciowej > klikałam PPM na moim połączeniu i wyłącz, po ponownym włączeniu (PPM > Włącz) IP było inne, teraz natomiast jak tak zrobię to rozłącza mnie z internetem, ale po ponownym połączeniu nadal mam poprzedni adres IP. Wydaje mi się, że dzieje się tak dlatego, że mam router, ale nie jestem pewna więc wolę się zapytać Was ;))

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
34013
Miasto
Trololololo
Skoro ma router więc najszybciej chyba jest dodać sobie zakładek do "stronkę"-panel routera i tam rozłączać.Robię tak od dawien dawna i zawsze IP się zmienia (neostrada dostawca)

A

Anonymous

To prawda OXY, jednak w taki sposób dłużej to trwa biorąc pod uwagę, że nie zawsze od razu po zresetowaniu połączenia przez router jest nawiązywane połączenie z siecią czasami pojawiają się "problemy" (żółty wykrzyknik).
Ale skoro nie ma innego wyjścia to trzeba tak robić :)

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
34013
Miasto
Trololololo
Ja muszę 2X kliknąć, raz na Disconnect i connect.IP nowe dostaje i gitarka.

rekmi

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Tak jak powiedział OXY, czyli ustaw router na protocol PPPoE wtedy pojawi się disconnect i connect. Rozłączenie trwa zdecydowanie krócej niż restart a masz nowe IP.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Cześć, chciałabym się Was zapytać czy jest możliwość innej zmiany IP jak tylko przez zresetowanie połączenia przez przeglądarkę? Mam router.....
Mając router nie można inaczej zmienić ip jak tylko przez jego restart ( z tego co mi wiadomo router można resetować skryptem odpalanym w telnecie lub przez putty ...ale sam nigdy nie próbowałem )

Niektórzy do restartowania routera wykorzystują program....JDownloader...ma opcje wyboru routera i jego restartowania w celu zmiany ip....pewnie ma jakiś przycisk w stylu- zrestartuj połączenie ...albo coś w tym stylu :scratch
( nie sprawdzane przeze mnie )

A

Anonymous

rekmi napisał:
Tak jak powiedział OXY, czyli ustaw router na protocol PPPoE wtedy pojawi się disconnect i connect. Rozłączenie trwa zdecydowanie krócej niż restart a masz nowe IP.

Mam właśnie na PPPoE

LaDVK.png

A opcje do resetowania mam tylko:

R4mPz.png

Oczywiście wybieram pierwszą :)

remool napisał:
Mając router nie można inaczej zmienić ip jak tylko przez jego restart ( z tego co mi wiadomo router można resetować skryptem odpalanym w telnecie lub przez putty ...ale sam nigdy nie próbowałem )

Też właśnie o tym słyszałam, w wolnej chwili się może się w to pobawię :ok

A

Anonymous

Niestety u mnie to nie działa, ale to nic :) dzięki za chęć pomocy

EDIT:

Pokombinowałam pozmieniałam i działa u mnie taki oto skrypt

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
reset następuje o wiele szybciej, jednak muszę pomyśleć aby było jeszcze troszkę szybciej

PS. Wstawiam to na forum bo może komuś też to pomoże :)

A

Anonymous

Niestety, ale jak kliknę na Save i sprawdzę IP to mam cały czas takie jak poprzednio, szkoda

wasylek

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Ola- poczytaj o ;portforwardingu;...ewentualnie:Uruchom przeglądarkę internetową i wpisz

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
w polu adresu w przeglądarce, aby wyświetlić ekran NETGEAR Genie.Dalej dasz sopie rade.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Albo łącz się przez sąsiadów...w wirtualu 'backtracta' odpalasz i robisz...
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Generalnie zewnętrzne IP tak wraca do ciebie-jest przedział którego i tak do końca nie ominiesz...no chyba że pracujesz np.w NEO.si :piwko

sebt

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Ola napisał:
Niestety, ale jak kliknę na Save i sprawdzę IP to mam cały czas takie jak poprzednio, szkoda
w jaki sposób sprawdzasz IP? sprawdzaj np. na ip.wp.pl
niemożliwe, że nadal masz to samo zewnętrzne IP, bo po kliknięciu SAVE automatycznie wykonuje się nowe zalogowanie do neo

A

Anonymous

Ano niestety możliwe, nie wiem jak, ale jednak tak jest, zresztą za sekundę edytuję ten post i sam zobaczysz :)

EDIT:

Do góry