Zdjęcia i wiadomości mniej śmieszne...

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

Temat tego wątku pasuje idealnie. Zdjęcia i wiadomości mniej śmieszne...
W ostatnich 13 latach najbardziej nasze zadłużenie obniżył rząd... Kaczyńskiego - w rok z 47,8%PKB do 44,8%

5482293i.PNG

@Manila
Racja. Tylko jak im się dziwić bo co powiedzieć na to?

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

6072742Przechwytywaniej.PNG

A

Anonymous

slawektor napisał:
Temat tego wątku pasuje idealnie. Zdjęcia i wiadomości mniej śmieszne...
W ostatnich 13 latach najbardziej nasze zadłużenie obniżył rząd... Kaczyńskiego - w rok z 47,8%PKB do 44,8%

5482293i.PNG

Czyli czarno na białym widać, że to cze........ ż.......... h.......... jest powodem wzrostu zadłużenia :pala

A

Anonymous

@Kaiser
Nie Używaj takich zwrotów.
Na forum staramy się trzymać poziom.

Zresztą z nawet czysto merytorycznych względów. Np: Radny PiS został skazany za "Raz sierpem, raz młotem czerwoną hołotę.
26 lutego kielecki sąd rejonowy skazał Mirosława G., radnego powiatu kieleckiego, na 4,5 tys. zł grzywny za groźby kierowane wobec uczestników marszu przeciwko homofobii. Dobry gej - martwy gej"; "Jak złapiemy - połamiemy", "Raz sierpem, raz młotem, czerwoną hołotę" - takie słowa padały w stronę maszerujących.
Inna sprawa że Sikorskiego za dorżnąć watahę nikt nie ścigał.

A

Anonymous

Dzisiaj mija 69 Rocznica Wybuchu Powstania Warszawskiego

Mimo dużej przewagi niemieckiej,zwłaszcza w uzbrojeniu,oraz posiadania przez władze okupacyjne ogólnych informacji o planach powstańczych 1 sierpnia 1944 zbrojne wystąpienie w Warszawie zaskoczyło kolumny samochodowe,oddziały i pojedyńczych żołnierzy niemieckich.Pierwsze natarcie trwało do godzin rannych 2 sierpnia.Celem jego było opanowanie kluczowych punktów w mieście i utrzymanie ich do wejścia sowietów.Plan ten powiódł się tylko częściowo.Braki w uzbrojeniu i niezakończona koncentracja oddziałów powstańczych,uniemożliwiły zdobycie wielu pozycji.Nie zdołano na przykład opanować mostów na Wiśle.Po czterech dniach walk,powstańcy kontrolowali trzy rejony stolicy : Śródmieście,Dolny Mokotów oraz Żoliborz.Działania powstańców wyzwoliły masowy entuzjazm mieszkańców stolicy.Błyskawicznie wznoszono barykady,w piwnicach przebijano ściany tworząc ukryte przejścia.Warszawa pokryła sie flagami narodowymi,z głośników popłynęły pieśni patriotyczne,apele o różnego rodzaju współpracę i instrukcje dla ludności cywilnej.Ujawniły sie władze podziemne i policja.Uruchomiono powstańczą radiostację "Błyskawica".Warszawa poczuła się wolna...

A tymczasem...w ciągu następnych kilku dni na całej linii od Karpat do Mazowsza front radziecki stanął w miejscu...
A jeszcze kilka dni wcześniej radio moskiewskie wzywało Warszawiaków do czynu zbrojnego by po wybuchu powstania stwierdzić ustami Stalina : "Prędzej czy później prawda o garstce przestępców,którzy wszczęli awanturę warszawską w celu uchwycenia władzy stanie się wszystkim znana"
Przy biernej postawie alianckich zdrajców i zbrodniczym planie Stalina (o wykrwawieniu się powstania) los Warszawiaków był przesądzony...

CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM !! !! !!

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Hornet napisał:
Dzisiaj mija 69 Rocznica Wybuchu Powstania Warszawskiego

Dokleję się do Horneta sentymentalnie tym razem :D.

CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM !! !! !!

Powiem krótko. Nie pozwolę im Polski rozp... bezkarnie, w imię tamtych co walczyli. :k......
Sprawiedliwości musi stać się zadość. Ludzie, którzy demolują kraj muszą za to zapłacić. Od tego jest prawo, kolejny rząd może dostać legitymizacje pod warunkiem, że czyniący zło zapłacą za swoje czyny.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Ach te grzybki i przyprawy czyli jak się Polak wziął za

dbanie o swoje prawa i co z tego wyszło

1375274480_loo5ev_600.jpg

A

Anonymous

DOŁĄCZAM SIĘ DO PRZEDMÓWCÓW!!!

69. ROCZNICA WYBUCHU
POWSTANIA WARSZAWSKIEGO

TJs9nHd.jpg
e7VIK6H.jpg

„Naród, który traci pamięć, traci sumienie” - Zbigniew Herbert

Jedyna prawda

Jest tylko jedna prawda
Bez kłamstw wykrętnych, bez cienia:
Prawda walczącej Warszawy,
Prawda ludzkiego sumienia.

Jest tylko jedna cena,
Którą oznaczyć najprościej:
Cena ludzkiego życia,
Płacona za prawdę wolności.

Jest tylko jedna droga
Od krzywd daleka, od sporów:
Droga uczciwych ludzi,
Droga ludzkiego honoru.

Nam niepotrzebne są słowa,
Ani przemówień ton łzawy!
Niech politycy szukają
Sumienia w gruzach Warszawy,

Niech odszukają tam wolność
Dawno zgubioną w traktatach -
My - dosyć mamy współczucia!
Dosyć uśmiechów Piłata!

Do świata Polska przesyła
Apel tragiczny i krwawy:
Honor ludzkości Historia
Odmierzy Golgotą Warszawy.

Ryszard Kiersnowski

mpLF0DW.jpg
sJNbtXz.jpg
Z8M6rlB.jpg
QhiAQOo.jpg
lccQKYA.jpg
gR2Fvi5.jpg

KkVSzuo.jpg
tu3ktoQ.jpg
Y0JIYsr.jpg

Greta i Gubernator(Salon 24) napisał:
Powstanie Warszawskie to historia zwykłego przechodnia, który świadomie szedł na śmierć w imię maksymy „Bóg, Honor, Ojczyzna”... Powstanie Warszawskie to heroizm, okrucieństwo, zdrada, osamotnienie i kara. To rozpaczliwy krzyk, protest przeciw zniewalaniu Polski przez Sowietów. To strach i nienawiść Niemców, którzy zrównali z ziemią „Paryż Wschodu” nie mogąc pogodzić się z niebywałą odwagą, kulturą, klasą i wartościami narodu polskiego. To również hańba Polaków, którzy pakowali do więzień albo skazywali na śmierć rodaków. Jednak najwięcej goryczy tej pamięci przyniosły ze sobą dzisiejsze czasy. Władze PRL systematycznie minimalizowały wymowę powstania, komuniści zabijali, torturowali i obsmarowywali akowców albo milczeli. Świat udawał, że nie dostrzega, że ci Polacy, którzy milczą, nie występują w imieniu polskiej racji stanu. Wniosek nasuwał się sam: skoro Polacy o tym nie mówią, to znaczy, że nie ma o czym...
... Walka o wolność, sprawiedliwość, demokrację nie zakończyła się zwycięstwem. Kapitulacja Warszawy została podpisana po 63 dniach walki, 2 października 1944 roku o godzinie 21.00. Zginęło około 200 tys. mieszkańców stolicy, głównie młodzież i inteligencja, w tym 16 tys. żołnierzy. Jednak dla wielu przechodniów tu i tam, przechodniów takich jak ja, jak Ty, dla kolejnych pokoleń Polaków POWSTANIE WARSZAWSKIE stało się symbolem męstwa i determinacji w walce o niepodległość...

PAMIĘTAJMY.
ODDAJMY HOŁD TYM CO POLEGLI, BO DZIĘKI NIM ISTNIEJEMY.

llgY1Hw.jpg
Vki6fJJ.jpg
Tzxwq21.jpg

oMsuHmT.jpg
4IZyY10.jpg

GlRZSWF.gif
Lp488Vj.jpg
GlRZSWF.gif

A

Anonymous

Zainteresowani mogą jeszcze luknąć na tragiczne powojenne losy niektórych Bohaterów Powstania Warszawskiego:

Od razu dołączę chyba najbardziej przejmujący wiersz o tragizmie tamtego pokolenia,idealnie wpisujący się w dzisiejszy temat :

Karzimierz Wierzyński-"Na rozwiązanie Armii Krajowej" :

Za dywizję wołyńską, nie kwiaty i wianki -
Szubienica w Lublinie. Ojczyste Majdanki.

Za sygnał na północy, bój pod Nowogródkiem -
Długi urlop w więzieniu. Długi i ze skutkiem.

Za bój o naszą Rossę, Ostrą Bramę, Wilno -
Sucha gałąź lub zsyłka na rozpacz bezsilną.

Za dnie i noce śmierci, za lata udręki -
Taniec w kółko: raz w oczy a drugi raz w szczęki.

Za wsie spalone, bitwy, gdzie chłopska szła czeladź -
List gończy, tropicielski: dopaść i rozstrzelać!

Za mosty wysadzone z ręki robotniczej -
Węszyć gdzie kto się ukrył, psy spuścić ze smyczy.

Za wyroki na katów, za celny strzał Krysta -
Jeden wyrok: do tiurmy. Dla wszystkich. Do czysta!

Za Warszawę, Warszawę, powstańcze zachcianki -
Specjalny odział śledczy: "przyłożyć do ścianki".

A

Anonymous

Hornet napisał:
Od razu dołączę chyba najbardziej przejmujący wiersz o tragizmie tamtego pokolenia,idealnie wpisujący się w dzisiejszy temat :

Kazimierz Wierzyński-"Na rozwiązanie Armii Krajowej"
Kiedyś Zbigniew Herbert powiedział o Wierzyńskim, że był to poeta „jak sejsmograf zapisujący dolę narodu”. Niewątpliwie miał dar wczuwania się w nastroje Polaków, w ich język oraz styl zachowań. Niejednokrotnie w swoich wierszach przewidywał późniejszy bieg wydarzeń historycznych, np. w utworze „1 września 1944 roku” napisał: „Jeśli padnie Warszawa, to nie miasto padnie (...), lecz wolność wszystkich ludzi. Rok 1944 był szczególnie bolesny...” To tylko jeden z przykładów. Można znaleźć więcej. Czuł bicie serca narodu polskiego. Często komuniści zarzucali mu, że nie chce wrócić do Polski. Odpowiedział im bardzo pięknie w swoim stylu:
Kazimierz Wierzyński napisał:
„... proces odczłowieczania człowieka - wielka specjalność sowiecka. Upomnieć się o godność ludzką i o wolność mogą tylko ludzie żyjący poza granicami tyranii. Gdybyśmy zamilkli, gdybyśmy wrócili, na całym świecie zapanowałaby głusza o utraconej wolności polskiej. Za naród nasz przemawiałaby tylko Moskwa. Dyktowałaby hymny dla zbrodniarzy, których kazałaby czcić jako oswobodzicieli. Dlatego nie wracam”.
[List otwarty Kazimierza Wierzyńskiego, Londyn 1956]
Niewątpliwie poeta niedoceniony i zapomniany podobnie jak to było w przypadku pisarza Józefa Mackiewicza. Uzupełnieniem wiersza „Na rozwiązanie Armii Krajowej” jest utwór poświęcony procesowi szesnastu:

Kazimierz Wierzyński - „Na proces moskiewski”

Oskarżajcie nas wszystkich, nie tylko szesnastu,
Sądźcie poległych w grobie, to też winowajcy,
Sądźcie szkielet, co z wojny pozostał się miastu,
Gdy wyście jeszcze z diabłem kumali się, zdrajcy.

Oskarżcie także wolność, nieznane wam słowo,
Ten odwieczny zabobon, co zawsze nas dzieli,
Cały kraj polski weźcie, zamknijcie go w celi
I wprowadźcie pod sztykiem na salę sądową.

I choć wyrok spiszecie w ciemnicach swych na dnie
By w kremlińskiej go potem ujawnić asyście,
Jeszcze ten, kto jest wolny, bez trudu odgadnie,
Że zbrodniarzem w tej sali nie my, ale wyście.

My przyjmiemy wasz werdykt. Nie zdoła was zawieść
Polska pamięć i długie pokoleń wspomnienia,
Bo cokolwiek się stanie, jak świat się pozmienia,
Niezmienna wasza przemoc i gwałt i nienawiść.

Lecz kto wolny, a myśli, że z oczu odpędzi
Upiora waszych jaskiń, bagienny wasz opar,
Błądzi, bo moskiewskiego świat uląkł się sędzi,
Wolnych w walce opuścił, ciemiężcę ich poparł.

I osądził się hańbą i skazał na siebie,
Uciekłszy od rozumu, szaleńczy trybunał,
I z diabłem się na polskich mogiłach pokumał
I potępiony będzie na ziemi i niebie.

Strachy Na Lachy - „Kazimierz Wierzyński” - (Utwór Jacka Kaczmarskiego)

Dwa wspomniane wcześniej wiersze spiąłbym taką poetycką klamrą pt. „Do sumienia świata”. Utwór ten pochodzi z emigracyjnego tomiku „Krzyże i miecze” i chyba nigdy nie był publikowany w Polsce. Dodam tylko, że jest to poetycka i zarazem prorocza wizja konferencji jałtańskiej.

Kazimierz Wierzyński - „Do sumienia świata” - Fragmenty

(...) Aż trzasło! Targu dobili i gwałtu:

Raz Teheranem w łeb, drugi raz Jałtą

I kraj rozcięli, jak przedtem, z dwu stron,

I nocy owej, za zmową szakali,

Gdy, jak nad trupem, nad nami szczekali,

Świat w inny, wielki uderzył znów dzwon.

(...) Gdzie jest ten upiór, co przez długie lata

Zwodził nas wojny? To sumienia świata,

Co tak niezłomną sprawują tu straż?

Ten mądry sędzia, co wszystko rozsądzi

Kto jest bez winy, kto zbrodniarz, kto błądzi?

Pokażcie mi go - niech plunę mu w twarz.

zxUb5j3.gif

A

Anonymous

W tvn24 powiedzieli, że buczącymi byli wyborcy PIS-u. Ciekawe, bo z tego co wiem to wybory w Polsce są tajne.

Analogicznie można powiedzieć, że wyborcami PO są k...y i złodzieje.
Czego oni się boją? Skoro przy obchodach tak wygląda wzmocniona ochrona Tuska i Komoruska na Powązkach.

7629251po.jpg

Na rogu Żurawiej, przed sklepem spożywczym o zabitych deskami wystawach - olbrzymia kolejka ludzi. Wyłącznie kobiety, niektóre z dziećmi. Nagle spod białych obłoków słonecznego nieba zsunął się srebrny samolot z czarnymi krzyżami na skrzydłach i nim ktokolwiek zdążył zawołać słowo ostrzeżenia, począł prażyć ogniem karabinów maszynowych w skupione przed sklepem kobiety. Wisiał w powietrzu tak nisko, że doskonale było widać lotnika w brązowej kominiarce. Należało się skryć. Wraz z gromadą przechodniów znaleźliśmy się w bramie, którą dozorca natychmiast zamknął na klucz. Pokrótce strzelanina cichnie. Widocznie samolot odleciał. Wychodzimy na ulice. Przed zasuniętą naprędce karbowaną żaluzją spożywczego sklepu leżą w kałuży krwi zabite i poranione kobiety. Ofiary niespodziewanego nalotu zanosimy do pobliskiej bramy i układamy na ziemi. Pokotem jedna przy drugiej. Jest ich dwadzieścia dziewięć. Kilkanaście z nich żyje. Jedna z kobiet kurczowo przyciska do piersi niemowlę, które trzymała na reku. Dostała postrzał w nogi. Lecz nie jęczy, nie płacze, tylko powtarza.

- Moje dziecko... moje dziecko...

- Przecież ma je paniusia przy sobie - uspokaja ja któryś z żołnierzy.

- Nie - zaprzecza kobieta. - Mój Jurek. Gdzie on? Był przy mnie. Trzymałam go za rękę...

Rozwiera zaciśniętą dłoń i pokazuje strzep skrwawionej, maleńkiej piąstki kilkuletniego dziecka.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Ach ten brak konsultacji

Jedni Żydzi z innymi Żydami nie skonsultowali i kontrowersyja powstała :p

"Polscy Żydzi zaskoczeni zatrudnieniem Romana Giertycha

Zwią­zek Gmin Wy­zna­nio­wych Ży­dow­skich w Pol­sce jest za­sko­czo­ny fak­tem za­trud­nie­nia przez Eu­ro­pej­skie Sto­wa­rzy­sze­nie Żydów (EJA) mec. Ro­ma­na Gier­ty­cha, który ma re­pre­zen­to­wać EJA ws. za­ka­zu uboju ry­tu­al­ne­go. Wokół osoby by­łe­go wi­ce­pre­mie­ra wy­wią­zał się spór.
Michael Schudrich, fot. Bartosz Bobkowski / Agencja Michael Schudrich, fot. Bartosz Bobkowski / Agencja Foto: Agencja Gazeta

- Jeśli cho­dzi o mec. Ro­ma­na Gier­ty­cha i jego byłą par­tię, to w me­diach przy­po­mi­na się ich brak sza­cun­ku dla spo­łecz­no­ści ży­dow­skiej. Ja nie będę od sie­bie już ni­cze­go do­da­wał - mówi One­to­wi rabin Mi­cha­el Schu­drich, na­czel­ny rabin Pol­ski, za­py­ta­ny o ce­lo­wość za­trud­nie­nia by­łe­go wi­ce­pre­mie­ra, a dziś ad­wo­ka­ta.

Za­da­niem Gier­ty­cha ma być spo­rzą­dze­nie wnio­sku do Rzecz­ni­ka Praw Oby­wa­tel­skich, prof. Ireny Li­po­wicz, o zło­że­nie skar­gi do Try­bu­na­łu Kon­sty­tu­cyj­ne­go na obo­wią­zu­ją­cy w Pol­sce od po­cząt­ku roku zakaz uboju ry­tu­al­ne­go. Wcze­śniej ubój ry­tu­al­ny stał się w Pol­sce nie­le­gal­ny w wy­ni­ku orze­cze­nie TK, który uchy­lił roz­po­rzą­dze­nie dot. ta­kie­go uboju.

W lipcu Sejm gło­so­wał nad usta­wą, która ubój ry­tu­al­ny przy­wra­ca­ła. Ale po­sło­wie - w tym i część z PO - ją od­rzu­ci­li. Spo­tka­ło się to z kry­ty­ką ze stro­ny spo­łecz­no­ści ży­dow­skiej i mu­zuł­mań­skiej. A Eu­ro­pej­skie Sto­wa­rzy­sze­nie Żydów z sie­dzi­bą w Bruk­se­li za­trud­ni­ło w roli swo­je­go peł­no­moc­ni­ka Ro­ma­na Gier­ty­cha.

Ten ruch EJA wy­wo­łał z kolei kon­ster­na­cję w pol­skim śro­do­wi­sku wy­znaw­ców ju­da­izmu. Po­dob­nie samo to sto­wa­rzy­sze­nie nie jest uzna­wa­ne za po­waż­ne. Mi­cha­el Schu­drich w roz­mo­wie z One­tem pod­kre­śla: - Eu­ro­pe­an Je­wish As­so­cia­tion to tylko kilka osób, które mają ładną nazwę, a mówi się, że re­pre­zen­tu­ją spo­łecz­ność ży­dow­ską Eu­ro­py.

A w oświad­cze­niu Związ­ku Gmin Wy­zna­nio­wych Ży­dow­skich w RP (ZGWŻ) można prze­czy­tać, że or­ga­ni­za­cja ta "z za­sko­cze­niem" do­wie­dzia­ła się, i to z me­diów, że EJA zde­cy­do­wa­ło się (po­przez wnio­sek, który na­pi­sać ma Gier­tych) zwró­cić z proś­bą do Rzecz­ni­ka Praw Oby­wa­tel­skich, aby wy­stą­pił do Try­bu­na­łu Kon­sty­tu­cyj­ne­go z py­ta­niem, czy obec­ny zakaz uboju ry­tu­al­ne­go jest zgod­ny z kon­sty­tu­cyj­ną gwa­ran­cją wol­no­ści re­li­gij­nej.

ZGWŻ kry­ty­ku­je EJA, za­rzu­ca­jąc sto­wa­rzy­sze­niu, że "jed­ne­go dnia wzy­wa­ła do jed­no­ści, pod­czas gdy na­stęp­ne­go dnia przy­pu­ści­ła nie­po­ko­ją­co lek­ce­wa­żą­cy i nie­wła­ści­wy atak na Na­czel­ne­go Ra­bi­na Pol­ski Mi­cha­ela Schu­dri­cha".

Po­szło o to, że rabin Me­na­chem Mar­go­lin (szef EJA) we­zwał Schu­dri­cha do odej­ścia. Jak za­uwa­żył, więk­szość or­ga­ni­za­cji ży­dow­skich wini wła­śnie na­czel­ne­go ra­bi­na Pol­ski. - Tym­cza­sem rabin z ego­istycz­nych po­bu­dek stara się całą tę nie­chęć skie­ro­wać prze­ciw­ko nam - stwier­dził Mar­go­lin.

- EJA ma prawo do pro­te­stu i we­zwa­ła do niego wszyst­kie or­ga­ni­za­cje re­li­gij­ne. Jed­nak, jako przed­sta­wi­cie­le Żydów w Pol­sce, uwa­ża­my za nie­do­pusz­czal­ne, że ja­kie­kol­wiek praw­ne lub po­li­tycz­ne ini­cja­ty­wy z za­gra­ni­cy są roz­po­czy­na­ne bez ko­or­dy­na­cji, lub przy­naj­mniej kon­sul­ta­cji, z nami. Nawet jeśli po­wo­do­wa­ne do­bry­mi in­ten­cja­mi, takie dzia­ła­nia po­dej­mo­wa­ne bez zro­zu­mie­nia lo­kal­nych wa­run­ków, mogą przy­nieść efekt od­wrot­ny do za­mie­rzo­ne­go - prze­ko­nu­je or­ga­ni­za­cja pol­skich Żydów.

ZGWŻ twier­dzi też, że dzia­ła­nia sto­wa­rzy­sze­nia z sie­dzi­bą w Bruk­se­li mogą wręcz utrud­niać walkę na rzecz przy­wró­ce­nia le­gal­no­ści sze­chi­ty w Pol­sce. - Je­ste­śmy roz­cza­ro­wa­ni, że ich (EJA) dzia­ła­nia nie są kon­sul­to­wa­ne z pol­ski­mi Ży­da­mi - pod­kre­ślo­no.

- Cała spo­łecz­ność ży­dow­ska po­win­na w spra­wie sze­chi­ty wy­stę­po­wać razem. Jeśli bę­dzie­my robić coś osob­no, to bę­dzie to nie­efek­tyw­ne - dy­plo­ma­tycz­nie mówi nam rabin Mi­cha­el Schu­drich.

Spo­łecz­ność ży­dow­ską dzie­li też osoba Ro­ma­na Gier­ty­cha. Choć­by na stro­nach "The Times of Isra­el" na­pi­sa­no, że za­trud­nio­ny przez EJA Roman Gier­tych to były po­li­tyk skraj­nie pra­wi­co­wy.

Stwier­dzo­no rów­nież, że Liga Pol­skich Ro­dzin, z ra­mie­nia któ­rej Gier­tych był wi­ce­pre­mie­rem, była oskar­ża­na o an­ty­se­mi­tyzm. Z kolei sam Gier­tych, cy­to­wa­ny, pod­kre­ślił, że w swoim życiu nie kie­ru­je się an­ty­se­mi­ty­zmem. Mimo kry­ty­ki Me­na­chem Mar­go­lin (szef EJA) stwier­dził jed­nak, że były wi­ce­pre­mier jest świet­nym praw­ni­kiem z do­bry­mi kon­tak­ta­mi." [podkreślenie i wytłuszczenie moje]

I o to chodzi :szydera

[źródło:]

Status
Zamknięty.
Do góry