Zdjęcia i wiadomości mniej śmieszne...

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

PAMIĘTAJMY!!!
DZISIAJ 11 LIPCA.
70. ROCZNICA KRWAWEJ NIEDZIELI.
APOGEUM LUDOBÓJSTWA POLAKÓW NA WOŁYNIU.
W OKRUTNY SPOSÓB ZOSTAŁO ZABITYCH 130 000
NASZYCH RODAKÓW, W TYM KOBIETY I DZIECI.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12416
Miasto
Somewhere over the rainbow.
programexe napisał:
a dymany prezydent i ministrowie pojechali do jedwabnego przepraszać żydów, to jest k*** Polska

Wiesz jeśli chociaż jeden Polak brał w tym udział to przeprosiny się należą.

A

Anonymous

al_arsen napisał:
programexe napisał:
a dymany prezydent i ministrowie pojechali do jedwabnego przepraszać żydów, to jest k*** Polska
al_arsen-oczywiście,że przeprosiny się należą...ale przepraszamy już od lat...a nigdy nie usłyszałem od Żydów : Wybaczamy i prosimy o wybaczenie :papież .

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Były czasy że niewiele wiedziałem o Wołyniu. Pochodzę z wielkopolski i jakoś w moim rodzinnym domu się o tym nie mówiło. Dobrze że chociaż teraz się o tym mówi.
Moim synom z pewnością o tym kiedyś opowiem.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Hornet napisał:
al_arsen napisał:
programexe napisał:
al_arsen-oczywiście,że przeprosiny się należą...ale przepraszamy już od lat...a nigdy nie usłyszałem od Żydów : Wybaczamy i prosimy o wybaczenie :papież .

Za zbrodnie przeprosiny się należą. Choć bardziej na miejscu byłyby od tych, którzy zbrodni dokonali lub ich krewnych. Zapewne Prezydent też może przeprosić i jest to gest symboliczny. Szkoda tylko, że cała sprawa nie została do końca wyjaśniona, nie dokonano ekshumacji ciał - na wniosek strony żydowskiej - i tak naprawdę nie zbadano wszystkiego do końca. Zamiast tego pod tezę, że Polacy to antysemici rozstrzygnięto, iż wina sprawczości czynu była wyłącznie Polaków. Kto faktycznie brał w tym udział. Co z Niemcami? Jaka była ich rola? Wyłącznie inspirowali? Ilu obywateli polskich narodowości żydowskiej faktycznie zostało zamordowanych? Czy użyto broni palnej? Dlaczego ten mord się wydarzył? Etc. Dlaczego strona żydowska nie chciała poznania prawdy do końca, w całym jej wymiarze? Dlaczego strona polska na to pozwoliła?

Każdy mord jest złem. Mord na wielu ludziach jest wielokrotnym złem. Ale bez zrozumienia co się faktycznie wydarzyło, kto w tym brał udział, dlaczego, czym się kierował etc nie ma mowy o poprawnym rozumieniu czynu i jego wartości moralnej. Mordu nic nie usprawiedliwi, ale jest różnica pomiędzy zabójstwem 1 człowieka i zabójstwem 0 ludzi. Analogicznie pomiędzy zabójstwem 1600 osób a zabójstwem 340. Natomiast co do faktycznej ilości osób zamordowanych i współuczestnictwie w sensie ścisłym Niemców pewnie tego już nigdy nie poznamy, bo prace ekshumacyjne w grobach zostały przerwane:

"Ostatecznie ustalono, iż celem ekshumacji ma być jedynie ustalenie liczby pomordowanych oraz weryfikacja hipotezy o istnieniu innych grobów. Po otwarciu obu odnalezionych grobów oraz wizualnej ocenie szczątków ofiar w dniu 4 czerwca 2001 r. czynności ekshumacyjne przerwano, jak stwierdzono „z powodu wyczerpania możliwości badawczych”[podkreślenie i wytłuszczenie moje]."

Pytanie: Czy prezydent III RP Aleksander Kwaśniewski żydowskiego pochodzenia przepraszał w imieniu owych około 40 morderców polskiej narodowości czy w imieniu 35 milionów Polaków z 1939 roku, którzy nie brali w tym udziału?

Za dużo w tym wydarzeniu niejasności i gry politycznej, aby sprawę zarówno owych przeprosin, jak i samej zbrodni w Jedwabnem traktować w kategoriach czarno-białych.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
PiotrN72 napisał:
Były czasy że niewiele wiedziałem o Wołyniu. Pochodzę z wielkopolski i jakoś w moim rodzinnym domu się o tym nie mówiło. Dobrze że chociaż teraz się o tym mówi.
Moim synom z pewnością o tym kiedyś opowiem.

Przykre, że nie mówiło się o tym w Polsce po 1989 roku. Znaczna wina leży w tym po stronie naszych polityków z prawej strony, którzy w imię dobrych stosunków z Ukrainą i chyba nadziei na budowanie mocnej opozycji dla Rosji - w duchu Rzeczpospolitej Jagiellonów pozwolili na zapomnienie tej zbrodni. Mówię tu o Kaczyńskich.

A i dzisiaj niektórzy sądzą, że nie należy nazywać rzeczy po imieniu.

"- Ta prawda historyczna jest już dla nas wszystkich znana, ale my politycy musimy mieć odpowiedzialność polityczną za kraj i nie możemy się izolować (...) Możemy swoim dzieciom i wnukom mówić, jaka była prawda o tych wydarzeniach, ale tu mamy jeszcze jeden element - dobrej polityki dla państwa. Nie możemy się izolować, nie możemy zamykać dróg - podkreśliła Kopacz. Jak dodała, Polska jest krajem, który promuje się w regionie jako lider środkowej Europy."

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A emocje wciąż są żywe. Znałem Ukraińców, którzy wynieśli z domu nienawiść do Polaków. Miłe dziewczyny ale gdy raz zeszła rozmowa na temat katolicyzmu - uroczystość Bożego Ciała wydająca się prawosławnym niewłaściwa, to ta nienawiść wyszła a potem okazało się, że to nie wyłącznie o katolicyzm i jego odmienność chodzi. Byłem zdumiony mocą tej postawy, nie mając pojęcia z czego się to brało - o tamtych wydarzeniach wówczas nie miałem prawie żadnego pojęcia. Było to lat temu dwadzieścia. Skoro tyle lat po wojnie nienawiść przetrwała, to pewnie i dzisiaj może mieć ona miejsce.

Ale...

tak jak w Jedwabnem, tak jak w Smoleńsku, tak też w sprawie zbrodni ludobójstwa, inspirowanej "ostatecznym rozwiązaniem kwestii żydowskiej", a dokonanej przez UPA, Banderę i następców, obojętności AK czy akcji Wisła - wszystkim, zwłaszcza ofiarom i ich rodzinom, należy się prawda. I dopiero w prawdzie można działać po ludzku. Czyli sprawiedliwie.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Carpe diem przyszły emerycie

Jest nieźle, będzie nieźlej!!! :szydera

FrantiQ

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
231
Mój dziadek z rodziną uciekł do lasu, dołączyli do partyzantki, a potem zostali wcieleni do powstającej tam armii, i już jako "Syn Pułku" wkroczył do Polski. Dużo opowiada o tamtych czasach, trochę tego nagrałem dla potomnych. Są to przerażające opowieści. Był świadkiem strasznych scen, ale fakt jest taki, że nie za wszystko była odpowiedzialna UPA.
Trzeba pamiętać, że w tamtych czasach na tych terenach żyli Ukraińcy, Polacy, Żydzi, Niemcy, Rosjanie i Rusini. Dziadek opowiadał np. o wypadkach kiedy odziały rosyjskie przebrane za naszą partyzantkę, krzyczące komendy w polskim języku oraz kolaborujący z nimi Polacy atakowali wioskę ukraińską, pacyfikowali ją, zostawiając kilku ocalałych czego oczywistym następstwem był krwawy odwet...
Przebieranki chyba były tam dość częste przynajmniej tak to wygląda oczami dziadka/partyzanta, który widział też przebranych Niemców, i Ukraińców a i koledzy z oddziału przebierali się do niektórych akcji, co nie powinno nikogo dziwić bo w partyzantce to podstawa. Wspominam o tym wszystkim, by podkreślić złożoność tamtej sytuacji, i to że nie wszystko było tym na co wyglądało, i mogła być tam jakaś odgórna reżyseria wydarzeń - takie wnioski się nasuwają słuchającemu opowieści.
Różnie tam bywało, dziadek opowiadał też o okropnych torturach na Żydach, i też o tym, że ich oddział, by przetrwać musiał też postępować bezwzględnie, więc gdy złapali jeńca, po przesłuchaniu, zabijano go, i pozbywano się ciała tak by nie został po nim ślad lub by niemożna było go zidentyfikować...

A

Anonymous

Wczoraj nagrałem film Było sobie miasteczko.
(Dedoder - leciał w TVP)

Zbrodnia w Kisielinie, dokonana w „krwawą niedzielę” 11 lipca 1943 roku jest tematem filmu „Było sobie miasteczko” Tadeusza Arciucha i Macieja Wojciechowskiego. Muzykę do filmu skomponował Krzesimir Dębski, syn ocalałego Sławosza Dębskiego, który dokumentował historię Kisielina i jego mieszkańców

Oglądałem go co prawda, ale chciałem żeby zobaczył go mój 14 syn.
Widziałem że w miarę oglądania zrobił na nim wrażenie. Miał po nim pytania, jakoś sobie z tematem poradziłem, Wytłumaczyłem mu temat dyskusji w sejmie. Że Ci, którzy wymyślili "czystkę etniczną o znamionach ludobójstwa" zamiast ludobójstwo to po prostu idioci. Jeżeli na temat Historii trzeba wprowadzać dyscyplinę:

to tylko świadczy o naszym państwie.

Rybitzky dał bardzo dobry teks na temat dlaczego się o tym nie pamieta:

Bo Wołyń to nie tragedia elit, to śmierć tych z samego dołu.

A

Anonymous

FrantiQ napisał:
Dziadek opowiadał np. o wypadkach kiedy odziały rosyjskie przebrane za naszą partyzantkę, krzyczące komendy w polskim języku oraz kolaborujący z nimi Polacy
:eek: :eek: :eek:
Coś Dziadkowi się pomieszało :dziwak A skąd niby byli ci kolaborujący Polacy ?

FrantiQ

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
231
Hornet napisał:
Coś Dziadkowi się pomieszało :dziwak A skąd niby byli ci kolaborujący Polacy ?

To mój błąd dziadek opowiadał że, byli tam albo bardzo dobrze mówiący po polsku Rosjanie, albo też Polacy, a czy kolaborowali, czy byli zdrajcami, czy też ich przymuszano, tego nie wiemy...

programexe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
al_arsen napisał:
programexe napisał:
a dymany prezydent i ministrowie pojechali do jedwabnego przepraszać żydów, to jestPolska
Ty chyba nie wiesz co piszesz, tych ****** ****** za sprzedaż i rozgrabienie wszystkiego w tym chorym kraju, za głupie ustawy, za złodziejska mafie, za podatki, za planowana III wojne (poczytaj w necie lub obejrzyj to)

za to:

Dług publiczny Polski wynosi...1 023 284 721 679 zł
Państwowy dług w przeliczeniu na obywatela wynosi...26 937 zł

za to mam przepraszać?!!, a co oni z Polakami robili przed wojną, a kto był w nkwd i później w ub/sb-bauman- kto do... nędzy mordował Polaków w latach 1945-1993 i niszczył wszystkie szanse na wolność i normalność ?

Wielka biało-czerwona nacjonalistyczna Polska cześć i chwała ONR w Polsce.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12416
Miasto
Somewhere over the rainbow.
programexe

Ja mówiąc, że należy przeprosić odniosłem się do wcześniejszych słów kolegi dotyczących wydarzeń w Jedwabne, nawet słowem nie wspomniałem o wojnie, UB czy SB to po pierwsze. Po drugie zobacz sam co piszesz - robili, byli itd. Ciągle wracasz do tego co było a chodź raz pomyślałeś o tych ludziach co są "tu i teraz". Może im też jest wstyd za to co ich rodacy kiedyś robili a z Twoich wypowiedzi wynika żebyśmy najlepiej jutro ruszyli na nich czołgami a F16 też by nie zawadziło. Chciałbym Ci tylko uświadomić jedno, że Polacy cały czas uważają się za pokrzywdzonych i wszyscy powinni nas przepraszać ale np. o naszej inwazji na Czechosłowację to już nie pamiętamy bo po co prawda? Jedynie Rumunia pod wodzą Nicolae Ceausescu postawili się Kremlowi i odmówili udziału w agresji z tego co mi wiadomo a Polacy co, nie mieli na tyle godności i odwagi? Moim zdaniem morderca, zbrodniarz czy inna szumowina nie ma narodowości. W każdym kraju, w każdym narodzie znajdzie się takich wielu i w Polsce niestety też. A tak w dodatku powiem Ci jedno - moją babcie uratowała żydowska rodzina i oprócz tego sami żydzi ryzykowali życie swoje i swojej rodziny i cholera wie czy gdyby nie ta rodzina to ja bym teraz to wszystko tutaj pisał bo mogło się różnie ułożyć. I co, ja mam teraz na nich coś złego powiedzieć? Nie zrobię tego i mogę jedynie podziękować a za Jedwabne mogę ich przeprosić bo korona mi z głowy nie spadnie.

Status
Zamknięty.
Do góry