Wymiana dysku z HDD na SSD

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Tak na marginesie
Conti napisał
Część samsungów niestety wypadło z grona polecanych ze względu na problemy z wydajnością związaną z zapełnieniem dysku. Na przełomie roku sporo szumu było wokół serii Evo, problem nie został do końca rozwiązany.
info sprzed paru godzin
Samsung SSD 840 EVO: nowe oprogramowanie rozwiązuje problem z wydajnością
Samsung udostępnił nową wersję oprogramowania Samsung Magician, które rozwiązuje problem ze spadkami wydajności nośników SSD 840 EVO.

Przypominamy, że pierwsze informacje o problemach pojawiły się już jesieni ubiegłego roku – użytkownicy dysków zauważyli wtedy spadek wydajności odczytu starszych plików. Niedługo później producent udostępnił nowe oprogramowanie, które teoretycznie miało rozwiązać bolączkę nośników. Problem jednak powrócił, bo w styczniu użytkownicy ponownie zaczęli skarżyć się na spadki wydajności.

Samsung długo pracował nad rozwiązaniem problemu i wydał nową wersję wersję pakietu Samsung Magician – wśród głównych zmian pojawiła się funkcja zaawansowanej optymalizacji wydajności (Advanced Performance Optimization) dla nośników z serii SSD 840 EVO. Aby z niej skorzystać wymagana jest jednak aktualizacja oprogramowania dysku do wersji EXT0DB6, czego można dokonać z poziomu aplikacji Samsung Magician (obecnie nowa wersja jeszcze nie jest publicznie dostępna).Pierwsze testy wskazują na poprawę wydajności – nawet tylko po zaktualizowaniu oprogramowania, niemniej jednak sama funkcja Advanced Performance Optimization też przynosi dodatkowy wzrost osiągów.
samsung-ssd-840-evo-samsung-magician-4-6-2.jpg

Wydajność dysku Samsung SSD 840 EVO 128 GB przed aktualizacją oprogramowania
samsung-ssd-840-evo-samsung-magician-4-6-3.jpg

Wydajność dysku Samsung SSD 840 EVO 128 GB po aktualizacji oprogramowania
samsung-ssd-840-evo-samsung-magician-4-6-4.jpg

Wydajność dysku Samsung SSD 840 EVO 128 GB po aktualizacji oprogramowania i aktywowaniu funkcji Advanced Performance Optimization
info:benchmark.pl

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Dysk zakupiony, zobaczymy.
Radzicie instalację na czysto czy obraz ze starego dysku?

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Dysk pachnący świeżością = czysta instalacja :szef ..może na instalację systemu, programów i konfiguracje poświecisz więcej czasu niż użycie obrazu ale efekt stawiania czystego systemu na pewno będzie widoczny.

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Ja zrobiłem u siebie kopię. Tylko pamiętaj by wyłączyć indeksowanie i włączyć TRIM. Do tego w zależności od windowsa poszukaj poradnika na konfiguracje przedłużającą żywotność.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Genialnie! :zaciesz Rakieta! :ok

2015-04-27_15h23_56.png

Kupiłam Plextor M6S 256GB.
Dzięki za pomoc!

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12358
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Witam. Odświeżam temat. Zamierzam kupić dysk ssd ale słyszałem że dyski te bardzo się nagrzewają czy to prawda? A co sądzicie o tym?
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

tylko mam problem bo w aidzie64 pokazuje mi że tym urządzenia to sata 3 a niżej pokazuje że interfejs to sata2

Nie wierz w takie teorie. U mnie dyski SSD (aktualnie 22 stopnie) mają średnio o 5 stopni niższą temperaturę niż HDD.

Ten wybrany jest jak najbardziej w porządku. Co prawda nie jest to może dysk z górnej półki ale jak najbardziej wystarczający do codziennego korzystania. Jeśli podasz kwotę jaką chcesz wydać to pewnie ktoś Ci podsunie jeszcze jakieś inne propozycje.

Sata 2 i 3 są kompatybilne ze sobą więc to nie będzie problemem.

Cetus

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
47
Dzięki. Przedział cenowy to ok 250 zł. W miarę tani ale dobry bo zamierzam w przyszłości kupić dysk zewnętrzny jakieś 5 do 8 tera do przechowywania danych...

Do góry