windows 10 klucz

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4428
Miasto
Polska
jak w temacie : gdzie tanio kupić legalny klucz?
jak przeglądałem oferty, to taniutko jest ale na legal to nie wygląda...

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29952
Miasto
Trololololo
jak w temacie : gdzie tanio kupić legalny klucz?
jak przeglądałem oferty, to taniutko jest ale na legal to nie wygląda...
Dokładnie, trzeba wybrać pomiędzy tanio a legalnie.

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2099
Albo rybki, albo akwarium!

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Poszukałbym takiego sprzedawcy, który oferuje oświadczenie o utylizacji komputera, na którym był zainstalowany wcześniej windows oraz fakturę zakupu klucza. Oznaczają się jako zwykle jako "microsoft certified refurbisher". Unikałbym wersji "OEM" - np. zainstalowaną uprzednio na laptopie (chociaż EURO RTV i Morele oferowały w detalu wersje OEM) i zamiast tego szukał licencji indywidualnej.

Faktura nabycia klucza i oświadczenie o usunięciu z pierwotnego komputera wystarczą.

Microsoft dostał w pióro od TSUE co do wykluczenia odsprzedaży zakupionego przez klienta programu.
Żeby było weselej - microsoft dał sobie spokój z ortodoksyjną weryfikacją "legalności" klucza. Widział ktoś kiedyś u kogoś ostatnio komunikat "Użytkownik mógł paść ofiarą fałszywego oprogramowania"?
Klucz się aktywuje, microsoft już nie pyta skąd wzięty. Support microsoftu odpowiada "jeśli się aktywował i nie zgłaszał problemu - to nie możemy pomóc, bo my pomagamy wtedy, kiedy się nie aktywuje".

Jest też kilka ciekawych orzeczeń - KIO UZP i Sądów Okręgowych, że nawet instalacja wersji OEM jest zgodna z prawem, tak że tego...

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4428
Miasto
Polska
inaczej: padł mi komputer (jest nie do odpalenia) z legalną wersją win 10 pro...
coś się naczytałem :zaciesz (śmieję się sam z siebie) o możliwości dezaktywacji klucza by go ponownie zaktywować, tylko nie wiem czy w takiej sytuacji to się da...

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Jesteś właścicielem tego oprogramowania. Jeśli nie była to wersja w stylu dawnego "windows XP Dell" czy "windows XP HP".

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Fajna jest ta "istotna zmiana" systemu polegająca na "zmianie płyty głównej"... Według mnie to całkiem nowy komputer, ale co ja się tam znam...

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2099
Jeśli na tym samym kompie to aktywujesz bez problemu. Nawet i 10 razy dziennie.

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4428
Miasto
Polska
Fajna jest ta "istotna zmiana" systemu polegająca na "zmianie płyty głównej"... Według mnie to całkiem nowy komputer, ale co ja się tam znam...

Jeśli na tym samym kompie to aktywujesz bez problemu. Nawet i 10 razy dziennie.

no i tu jest pies pogrzebany... to inny komputer (laptop)...
dlatego na wstępie nie bez kozery zapytałem o możliwość zakupienia w cenie promocyjnej nowej licencji... tak jak mi się to udało z Officem

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2099
Inna sprawa, że 99% lapków ma wbity serial do Windows w BIOS/UEFI i aktywują się same bez podawania.
Nawet jak wymieniłem HDD na SSD w lapku, który miał fabrycznie Windows 8.1 to aktywował się W10 bez zająknięcia.

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
53107
inaczej: padł mi komputer (jest nie do odpalenia) z legalną wersją win 10 pro...
coś się naczytałem :zaciesz (śmieję się sam z siebie) o możliwości dezaktywacji klucza by go ponownie zaktywować, tylko nie wiem czy w takiej sytuacji to się da..
Jaki masz sprzęt stacjonarny ,czy laptop !
Ja nie dawno wymieniałem w stacjonarnym wszystko ,oprócz dysku ,z aktywacją nie było problemu ,po aktywacji wymieniłem dysk na nowy i ponownie aktywowałem .;)

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Jeśli dobrze zrozumiałem - padł stacjonarny, a chcesz zainstalować na laptopie.
Jeśli tak - to zwróć uwagę, że laptopy są sprzedawane także BEZ systemu. I bez problemu można aktywować posiadaną przez siebie licencję ze stacjonarki.
W drugą stronę jest trudniej - taki lenovo czy HP kupuje PAKIET licencji (VL chociażby) i aktywuje tym samym kluczem te 5 tysięcy konkretnych laptopów. W tym przypadku potrzebny jest kluczyk ze sklepu, bo VL nie obejmuje innego sprzętu poza laptopem i najprawdopodobniej nie uda się jej aktywować. To samo dotyczy stacji graficznych i podobnego specjalistycznego sprzętu, dostarczanego przez konkretnego producenta.

Czyli konkretnie - co miałeś i umarło, a na czym planujesz zmartwychwstać?

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4428
Miasto
Polska
Czyli konkretnie - co miałeś i umarło, a na czym planujesz zmartwychwstać?

generalnie komputer służył i ma służyć wyłącznie księgowej
miałem stacjonarny Fujitsu, teraz laptop Asus (z siódemką :) na dodatek włoską), musi wystarczyć na rok, dwa...
dodałem brakujący ram, zmieniłem dysk, zainstalowałem 10-tkę, która krzyczy o serial... :(

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2099
generalnie komputer służył i ma służyć wyłącznie księgowej
miałem stacjonarny Fujitsu, teraz laptop Asus (z siódemką :) na dodatek włoską), musi wystarczyć na rok, dwa...
dodałem brakujący ram, zmieniłem dysk, zainstalowałem 10-tkę, która krzyczy o serial... :(
Kolega z poprzedniej pracy rozwiązał podobny problem jeszcze inaczej. Oddał lapka do serwisu i tam wgrali mu nowy BIOS z wpisanym numerem seryjnym Windows 10 OEM dla Lenovo. Windows się aktywował bez problemu. Minusem jest to, że nie można już aktualizować BIOS, bo straci aktywację. Ale to wyszło trochę drożej niż zakup licencji z neta. ale dużo taniej niż zakup pudełkowej wersji Windows.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
No i mamy problem... Gdyż azaliż fujitsu najprawdopodobniej miał licencję VL. Według mnie - można spróbować, czy się da zainstalować i aktywować, ale nie wiązałbym dużych nadziei. Natomiast jest opcja, że 10 łyknie klucz z windows 7 - ale nie będzie PRO. Trzeba będzie jednak wydać te 35 - 50 zł. I tu mała uwaga - krążą jeszcze na Forum oferty zniżkowe - Windows 10 pro plus office 2019 pro za te 130 zł... Na legalu i z większą chyba pewnością niż "PHU Żalsoft" z siedzibą w skrzynce pocztowej.

Do góry