Win Xp-nie można zainstalować niektórych aktualizacji

wojwojtek

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
Od ok 3-4 tygodni nie chcą mi się instalować aktualizacje,(win Xp jest legalny) przed tym

okresem bylo wszystko ok nawet po właczeniu opcji "pobierz aktualizacje i określ kiedy mają być

zainstalowane..." bez problemu zostało sciagniętych i zainstalowanych ok 40 poprawek i bylo ok,

teraz natomiast po kazdym uruchomieniu kompa pojawia sie ikona " aktualizacje są gotowe , kliknij

zeby je pobrać" po kliknięciu pojawia okno
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

dalej przy zgodzie na instalacje .expresową

zaczyna się proces instalowania ale na końcu pojawia się infomacja o niepowodzeniu instalacji

przy kazdej nastepnej próbie powtarza

się to samo.
Z góry dzięki za pomoc.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Witam !

Kiedyś miałem podobne problemy z niektórymi aktualizacjami , najprostszy sposób to odczytanie poprawki np : x64 (KB2670838) , wpisujemy to w wyszukiwarkę Google i ściągamy na kompa potem klikamy i instalujemy jest to kłopotliwe i nieco pracochłonne ale tak mi udawało się zainstalować to czego nie mogłem przez panel automatycznych aktualizacji :klawik.

FARMER

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Piernikowo
Kiedyś miałem podobne problemy . Naprawiłem w następujący sposób:
Przyczyna
Ten problem występuje z powodu sposobu, w jaki podczas operacji naprawiania systemu Windows XP są zamieniane pliki systemu Windows. Podczas naprawiania instalacji systemu Windows przy użyciu dysku CD systemu Windows XP są wykonywane obie wymienione poniżej operacje:
• Wszystkie pliki systemu Windows są zamieniane na odpowiadające im pliki z dysku CD.

Uwaga: Dotyczy to również plików rozszerzenia Windows Update.
• Jest przywracany rejestr systemu Windows.
Najnowsza wersja rozszerzenia Windows Update zawiera plik, który nie jest dostępny w handlowej wersji systemu Windows XP. Ten plik nosi nazwę Wups2.dll. Dlatego po ukończeniu operacji naprawiania ma miejsce następująca sytuacja:
• Plik Wups2.dll pozostaje na komputerze.
• Wpisy rejestru dotyczące tego pliku nie istnieją.
Ponieważ wpisy rejestru odpowiadające plikowi Wups2.dll nie istnieją, instalacje aktualizacji kończą się niepowodzeniem.

Powrót na górę
Rozwiązanie
Aby rozwiązać ten problem, należy skorzystać z jednej z następujących metod.

Powrót na górę
Metoda 1: Zarejestrowanie pliku Wups2.dll w systemie Windows
Aby zarejestrować plik Wups2.dll w systemie Windows, wykonaj następujące kroki:
1. Zatrzymaj usługę Aktualizacje automatyczne. W tym celu wykonaj następujące kroki:
a. Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Uruchom, wpisz polecenie cmd, a następnie kliknij przycisk OK.
b. W wierszu polecenia wpisz następujące polecenie, a następnie naciśnij klawisz ENTER:
net stop wuauserv
2. Zarejestruj plik Wups2.dll. W tym celu wykonaj następujące kroki:
a. W wierszu polecenia wpisz następujące polecenie, a następnie naciśnij klawisz ENTER:
regsvr32 %windir%\system32\wups2.dll
Uwaga: Na komputerze z systemem Windows XP Professional x64 Edition wpisz następujące polecenie, a następnie naciśnij klawisz ENTER:
regsvr32 %windir%\syswow64\wups2.dll
b. Kliknij przycisk OK w każdym wyświetlonym komunikacie dotyczącym weryfikacji.
3. Uruchom usługę Aktualizacje automatyczne. W tym celu wpisz w wierszu polecenia następujące polecenie, a następnie naciśnij klawisz ENTER:
net start wuauserv
4. Zamknij okno wiersza polecenia. W tym celu wpisz polecenie exit, a następnie naciśnij klawisz ENTER.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
wojwojtek napisał:
Od ok 3-4 tygodni nie chcą mi się instalować aktualizacje,(win Xp jest legalny) przed tym

okresem bylo wszystko ok nawet po właczeniu opcji "pobierz aktualizacje i określ kiedy mają być

zainstalowane..." bez problemu zostało sciagniętych i zainstalowanych ok 40 poprawek i bylo ok,

teraz natomiast po kazdym uruchomieniu kompa pojawia sie ikona " aktualizacje są gotowe , kliknij

zeby je pobrać" po kliknięciu pojawia okno

dalej przy zgodzie na instalacje .expresową

zaczyna się proces instalowania ale na końcu pojawia się infomacja o niepowodzeniu instalacji

przy kazdej nastepnej próbie powtarza

się to samo.
Z góry dzięki za pomoc.
Prawdopodobnie masz zainstalowany nieprawidłowo lub uszkodzoną instalację NetFramework. Na początek spróbuj zainstalować tę poprawkę do 1.1 (instalator przygotowany specjalnie przeze mnie) na ogół naprawia klopoty z aktualizacjami NF:

Jeśli nie to jedyne rozsądne wyjście:
Przeinstaluj Pakiet NetFramework
Usuń za pomocą narzędzia Windows Instaler Cleanup

wszystkie obecnie zainstalowane w systemie wersje pakietu .Net Framework.
Następnie :
1) pobierz z poniższej strony .Net Framework 1.1 i wykonaj jego
instalację.

2) potem Service Pack 1 :

3) pobierz i zainstaluj .Net Framework 3.5 (który zawiera 2.0 oraz 3.0)

- Na koniec włącz witrynę Windows (Microsoft) Update i zainstaluj dostępne aktualizacje.

wojwojtek

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
Dzikuję za info jutro spróbuję powalczyc z tymi Frameworkami. :england

wojwojtek

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
Ta pierwsza poprawka nie zadzialala
Następne pobrałem i będę działał ale wcześniej chciałbym się upewnić czy jeszcze coś mam usunąc oprócz moich frameworków bo jak na załączonym obrazku mam jeszcze jakieś pozycje..które nic mi nie mówią

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Na pewno potrzebujesz tych wszystkich Net Framework`ów ?? Nie widzę żadnego sensu instalowania NetF 1 i poprawek do niego ( masz jakąś aplikacje która wymaga NF 1 ? ..wątpię ...instalacja jej to niepotrzebne zaśmiecanie systemu ) Obecnie apki pisane są w oparciu o NF 4,(3,5),a także 3 i 2 więc instaluj tę wersje która jest Ci potrzebna ...czy NF (jako składnik opcjonalny systemu ) jest potrzebny do aktualizacji ?? ...odpowiem tak ...jakiś czas temu używałem XPeka bez NF i nie miałem z niczym problemów , po jakimś czasie doinstalowałem NF2 gdyż wymagały tego zainstalowane programy Obecnie jadę na NF 3,5 i tak wyszukuję programy aby NF 4 w tym stuleciu nie zagościł na moim kompku :sarkazm

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Kiedyś miałem chyba to samo. Ale zdaje się że na końcu te z niepowodzeniem zainstalowane Net Framework instalowałem każdy z osobna i chyba pomogło.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29975
Miasto
Trololololo
Ja na twoim miejscu zrobił bym tak:
1.Wywalił wszystkie Frameworki za pomocą tego narzędzia co podał Emmers (usuwasz wszystko co ma Framework ) w nazwie.
2.Restart
3.Zainstalował najnowszą wersję Frameworka dostępną dla twojego systemu.

wojwojtek

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
OXYGEN THIEF napisał:
Ja na twoim miejscu zrobił bym tak:
1.Wywalił wszystkie Frameworki za pomocą tego narzędzia co podał Emmers (usuwasz wszystko co ma Framework ) w nazwie.
2.Restart
3.Zainstalował najnowszą wersję Frameworka dostępną dla twojego systemu.
I tak chyba zrobię tylko czy przy moim systemie (Microsoft Windows XP Professional 32-bit Dodatek Service Pack 3), najnowsza wersja Frameworka to bedzie Framework 3.5 ? i jeszcze mam pytanie do czego potrzebne są te oprogramowania zaczynające sie od Microsoft Visual C++(2005, 2008, 2010) Redisributable.. ?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29975
Miasto
Trololololo
na XP najnowszy to .NET Framework 4 i ten tylko zainstaluj, co do visual to zostaw bo niektóre programy co masz mogą tego wymagać, ewentualnie jak chcesz się bawić to zrób to samo co z frameworkiem czyli zainstaluj tylko najnowszy.

A

Anonymous

Nie wiem jak teraz, ale z tego co pamiętam to wersja 4 Frameworka sprawiała problemy na Xp, komp się wolniej uruchamiał i pokazywało że zapora nie działa - mimo że działała.
Jak łaty weszły nie tak jak powinny, według kolejności to podczas logowania trzeba było klikać

1936302Przechwytywanie.PNG

Jeśli zainstalowały się normalnie tego komunikatu nie było. System od razu startował, nic nie trzeba było potwierdzać.
Jeśli instalacja samej wersji 4 nie pomoże to Odinstaluj to wszystko, po każdej instalacji Zrób żeby ponownie wyszukał aktualizację, instalujesz poprawkę do tej łaty i dopiero następną aktualizację.

wojwojtek

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
Kurde, widzę że jest oprócz Frameworka 4.0 już jest Framework 4.5, czy pobrać tą najnowszą ?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29975
Miasto
Trololololo
jak masz XP to nie zainstalujesz 4.5.najnowszy dla XP to 4.0

Do góry