Szukam darmowej usługi do zastąpienia SugarSync

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Sporo teraz jest tych chmurek do wyboru ale niestety większość działa na zasadzie Dropboxa czy SkyDrive. SugarSync jest bardzo wygodny, niestety kończy z darmowymi kontami i zostały mi 3 dni na znalezienie innej usługi. Czy zna ktoś taką, w której foldery są synchronizowane na tej samej zasadzie co w SugarSync (a nie tak, jak w Dropbox) i jest przynajmniej 5 GB miejsca na pliki za free?
PS
Jeśli ktoś nie wie o co mi chodzi, to w SugarSync można podłączyć dowolne, już istniejące na dysku foldery, tak że będą one synchronizowane bez przenoszenia do jakiegoś specjalnego folderu typu "Publiczne" czy "SkyDrive". Po prostu mam sobie np. na dysku D folder Tapety i na dysku C folder Dokumenty i obydwa są synchronizowane bez przenoszenia gdziekolwiek, tak jak są. Po prostu klikam PPM na folder i wybieram SugarSync: synchronizuj. Natomiast w Dropbox, YandexDisk czy SkyDrive trzeba by je przenieść do specjalnego folderu (ew. utworzyć sobie tzw. dowiązania symboliczne), który jest tworzony podczas instalacji aplikacji klienckiej.

al

Ali al Forumiani, Duchowy przywódca PZD
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
13731
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Wybieraj:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Mega ma możliwość synchronizacji dowolnego folderu. Sam się przesiadłem z Sugar Sync.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Tamten temat już widziałam ale w większości przypadków nie opisano tam sposobu synchronizacji. Niektóre z tam podanych już obadałam ale działają tak jak np. SkyDrive. Co do Mega, to niestety mam już całe zajęte a nawet nie wiedziałam, że jest tam możliwość synchronizacji i wykorzystałam jako taki magazyn plików :(

al

Ali al Forumiani, Duchowy przywódca PZD
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
13731
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Mega pod koniec stycznia udostępniło aplikację na Windowsa do synchronizacji i działa elegancko. Rozumiem, że W Twoim przypadku przeniesienie magazynu na inną chmurkę nie wchodzi w grę?

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
No właśnie, a ja założyłam konto jak tylko to Mega się pojawiło więc wtedy jeszcze nie było synchronizacji. Hmm... w sumie może faktycznie mogłabym sobie jakieś 7-10 GB przerzucić gdzieś indziej, jednak to troszkę uciążliwe i czasochłonne zwłaszcza, że upload mam dość słaby.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Wow, wygląda ciekawie. Dzięki, sprawdzę :)
@Edit:
Ups, ale tam pisze, że do 20 stycznia było a już jest luty :(

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
49333
Miasto
Gdzieś w Polsce
1TB do 20 stycznia, 100GB chyba masz do konta. Musisz sprawdzić, może jeszcze działa.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
No właśnie obczajam i pisze, że 100 GB. W takim razie wypróbuję i napiszę co i jak :)
Szkoda, że przegapiłam tamtą promocję :(

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Na razie wypróbuję ten mail.ru bo wydaje się pewniejszy. W końcu to znany i już dość długo istniejący serwis więc nie zniknie sobie tak po prostu. Teraz czytam umowę, o dziwo translator całkiem nieźle sobie poradził :)
@Edit:
Trochę niepokoi mnie zapis:
Niniejsza Umowa może zostać zmieniona przez Licencjodawcę w dowolnym czasie bez uprzedzenia. Wszelkie zmiany Umowy, Licencjodawca realizowane jednostronnie wprowadzić w życie w dniu następującym po dacie publikacji tych zmian na stronie internetowej Licencjodawcy. Licencjobiorca zgadza się, by sprawdzić dla siebie umowę dotyczącą zmian. Nieprzestrzeganie przez Licencjobiorcę do instruowania Umowy i / lub zmodyfikowaną wersję Umowy nie może być podstawą do wykonuje swoich obowiązków Licencjobiorcy i granicach zgodności Licencjobiorcy utworzonego na mocy umowy.
Czyli, że jak zmienią umowę, to nie dostanę powiadomienia tylko mam se tak zaglądać na stronę i sprawdzać czy coś się nie zmieniło? Dziwne...

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Zainstalowałam aplikację. Rzeczywiście jest 100 GB, wg umowy za free. Podczas instalacji był wybór języka: angielski lub rosyjski. Wybrałam angielski a i tak wszystko jest po rosyjsku i nic nie rozumiem :(
Niestety, synchronizacja wygląda tak jak w SkyDrive czyli jest jeden folder i trzeba wszystko tam wrzucić albo zrobić dowiązania symboliczne. No trudno, pomęczę się z tymi linkami, bo jednak 100 GB to nie w kij dmuchał ;)
@Edit:
No i kaszanka. Muszę zrezygnować z tego mail.ru bo aplikacja w pewnym momencie po prostu przestała działać i nie pomaga ani reinstalacja ani zmiana folderu. Jednym słowem program musi być jakiś badziewny :(
@Edit2:
Przez chwilę myślałam, że chodzi o polskie litery, bo program się zepsuł po dodaniu folderu o nazwie Książki i to samo stało się w YandexDisk ale jednak nie o to chodzi bo inne foldery z polskimi znakami w nazwie synchronizuje. W takim razie nie wiem co jest grane. Może chodzi o jakiś typ plików? Folder Książki synchronizowałam za pomocą SugarSynca i ten nie miał z nim problemu.

Z tej azjatyckiej chmury też raczej nie skorzystam, bo zapewne mogą być podobne problemy a do tego ludzie piszą, że strasznie powolny upload. No i nie bardzo mam zaufanie co do jakości synchronizacji. Chyba bym się bała, że pewnego dnia pliki mogą zniknąć lub zostać popsute. Już mi tak kiedyś uszkodziła pliki aplikacja od 4shared, tylko wtedy synchronizacja była jeszcze w wersji beta więc może dlatego. W każdym razie wolałabym jednak coś pewniejszego, bo chińszczyzna źle mi się kojarzy.
Niby tyle tych chmurek a tak ciężko znaleźć coś naprawdę porządnego. Nic dziwnego, że SugarSync jest płatny...

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Do góry