System Windows został aktywowany - Aktywowano niedostępne

A

Anonymous

Jeśli stawiamy system Windows 8 i będziemy instalować na tej wersji dodatek Windows Media Center, najlepiej zrobić instalację dodatku na samym końcu. Instalacja tego dodatku powoduje że instaluje on też inne aktualizacje które są dostępne, nie dając możliwości wyboru, co chcemy zainstalować, a co nie.
Często występuje wtedy też problem z brakiem daty aktywacji systemu operacyjnego.
Pisze że system został aktywowany, natomiast data jest niedostępna.

9507325Przechwytywanie.PNG

Rozwiązanie:
Odłączenie komputera od internetu, wpisanie komendy slmgr -ato w wierszu polecenia administratora.
Restart komputera.

29062691.PNG

A

Anonymous

Re: System Windows został aktywowany - Aktywowano niedostępn

Mam pytanie, tak z ciekawości (bo nie mam windows 8) czy brak wyświetlającej się daty w czymś przeszkadza?

Ten temat powinien być zamieszczony albo jako post tutaj: windows-f37/windows-8-t4507.html

albo jako poradnik tutaj:

poradniki-tutoriale-f25/

Przynajmniej tak mi się wydaje

A

Anonymous

Nie. Tylko drażni. System i tak jest aktywowany.
Grzebanie samemu w rejestrze nic nie dało.
Poradę na ten temat dostałem od pomocy technicznej Microsoftu,
Jakaś łata (nie wiedzą która) coś tam miesza, jak Media Center jest zainstalowany na samym końcu, po wszystkich aktualizacjach, wtedy ten błąd nie występuje.

A

Anonymous

Aha, rozumiem. Dziękuję Ci Sławku bardzo za odpowiedź

A

Anonymous

Nie ma za co Ola. Z ciekawością czytam Twoje wątki, to raczej ja Ci dziękuję.
Dopiszę jeszcze, tak już bez związku.
Mnie to drażniło bo na kompie wyświetlało poprawnie a na lapie nie.
Zadzwoniłem do Microsoftu 1 raz. Trzeba podać imię , nazwisko, ewentualnie można email, tel.
Telefon mam internetowy (darmowy) z tepsy, podpięty pod liveboxa.
Jak mi przez telefon kazali podczas rozmowy wyłączyć net to skasowało też rozmowę.
Livebox się załadował i zdziwienie. Zaraz telefon z Microsoftu - zadzwonili sami, żeby dokończyć co tam mam wpisać.

Różnie piszą o Pomocy od Microsoftu, może nie wszystko to prawda, a może akurat trafiłem na konkretną osobę.

ps: Mod niech przeniesie gdzie tam trzeba.
Pzdr

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0

Ostatnio gdy instalowałęm ósemkę aby sprawdzić czy da się ponownie wgrać dodatek MC to opisywany tu błąd nie wystąpił. Zainstalowałem praktycznie sam system który się z automatu aktywował, a następnie doinstalowałem MC korzystając z klucza który już wcześniej był przeze mnie używany. Data aktywacji systemu była widoczna.

A

Anonymous

A Wyszukałeś przedtem aktualizacje? tz Uruchomiłeś Windows update.
Pewnie dlatego poszło bez problemu.
Ja klucz wpisałem gdzieś w połowie łat, po instalacji okazało się że te laty też się już się zainstalowały.

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0

Nie instalowałem żadnych aktualizacji, bo chciałem tylko sprawdzić czy system zakupiony w promocji się aktywuje i czy ponownie będę wstanie zainstalować MC używając wcześniej zarejestrowanego klucza. Poszło bez problemów.
PS. Opisywana przez ciebie sytuacja nie przytrafiła mi się, ale będzie wiadomo jak postąpić gdyby jednak kiedyś do czegoś takiego doszło.

A

Anonymous

Gdyby nie działał ten dodatek, a ma Avasta. Avast blokuje ten dodatek. Windows Media Center przestał działać.
Trzeba dodać do wykluczeń plik w C:\Windows\ehome

Do góry