Problem z Vista

A

Anonymous

Witam
Mam otóż taki problem jakiś rok temu wymieniłem kondensatory na płycie głównej i wkładam płytkę z systemem Vista
i wyskakuje mi komunikat "pamięć nie może być read".Wcześniej działało wszystko ok(Vista była kupiona wraz z komputerem)

Pomóżcie :jezyk

Pozdrawiam :)

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
34012
Miasto
Trololololo
Nagraj na płytkę czy pendrive Memtest i odpal go niech sprawdzi pamięć, trochę to potrwa.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
heh to jeszcze zaden problem...gdy pracowalem w Moskwie(to takie jebitnie duze miasto w Rosji) sdechl mi laptop i musialem kupic drugiego...kupilem Fujitsu)siemes amilo 1510 pa z zainstalowana vista ktora byla po rusku , zainstalowalm wiec swojego XP pl i bylo git....potem kilka razy probowalem zainstalowac zpowrotem viste i tu ZONK...za kazdym razem BSOD...zadne formaty, sratataty i inne armaty nie pomagaja ..wszystko sie instaluje oprocz visty...a dlaczego to niemam pojecia...jako ze lapek byla na miedzynarodowej gwarancji po przyjezdzie do polski zanioslem sprzet do serwisu i po 2 tygodniach odebralem i nic sie nie zmienilo...a najlepsze bylo tlumaczenie serwisu..vista tak ma :) ot co :)

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
828
Miasto
Hajnówka
Jeśli jesteś zainteresowany zainstalowaniem Visty, mogę ci pomóc, raczej zdalnie, chyba że mieszkasz niedaleko. Nie ma takiego systemu i komputera, z którym sobie bym nie poradził. Do instalacji proponuję użyć obraz mojej płyty instalacyjnej do aktywacji klucza z laptopa. Jeśli pojawia się blue screen przed instalacją Visty przestaw w Biosie , w zakładce MAIN -Sata Mode na AHCI. z IDE

A

Anonymous

Emmers już próbowałem ale wolałbym swoją orginalną Viste z wszystkimi programami swoimi.
Używałem przez pewien czas Visty z moim kluczem ale brakuje mi tych programików jakie miałem od razu :)

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
828
Miasto
Hajnówka
Jakież to programiki miała oryginalna Vista? Też mam płytę oryginalną, więcej : zawierającą wszystkie dystrybucje Visty- wystarczy przed instalacją wpisać swój klucz i dystrybucja będzie wybrana automatycznie. Dodatkowe programy od dystrybutora laptopa zawsze można doinstalować. Np. w tej chwili HP dodaje do swojej dystrybucji Windows 7 Cyberlink DVD Suite, część producentów Office 2010 Starter Edition. itp... wszystko to jest w zasięgu ręki i doindtalowania. Czysty obraz systemu nie zawiera takich dodatków, z którymi często są kłopoty, bo po zakupie pełnej wersji Office 2010 lub nowszej, nie da się programu zainstalować nie uciekając się do pewnych sztuczek z rejestrem.
Natomiast przestawienie trybu pracy dysku w biosie jest czasami warunkiem powodzenia w zainstalowaniu nowego systemu, nie mówiąc o pełnym sformatowaniu dysku i postawieniu na nowo partycji.

A

Anonymous

Zapomniałem dodać że system był preinstalowany jak kupowałem komputer,musiałem wykonać płyty recovery.Przywracanie robiłem za pomocą klawisza F11 a jak nie pomagało to używałem płyt recovery i zawsze dało radę przywrócić system.Po zainstalowaniu XP i sformatowaniu dysku zewnętrznym programem nie da rady przywrócić systemu z tych płyt,wyskakuje mi błąd pamięć nie może być read.Najprawdopodobniej brakuje jakiegoś pliku który powodował uruchomienie płyt recovery.
Da radę jakoś to naprawić?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
34012
Miasto
Trololololo
cycu ale te programy masz na tych płytach osobno zapewne

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
34012
Miasto
Trololololo
Ok, ale nagrywałeś płyty recovery, więc może spróbuj je podejrzeć ewentualnie może idzie te programy jakoś wyodrębnić.

A

Anonymous

Ale co z systemem? Oficjalnie wolałbym Viste z tymi programami a tak wogóle idzie naprawić ten błąd?

A

Anonymous

A masz teraz zainstalowany jakiś system czy nie?

Emmers napisał:
Nie ma takiego systemu i komputera, z którym sobie bym nie poradził.

Cóż za skromność... :eek:oooo

Emmers napisał:
przestaw w Biosie , w zakładce MAIN -Sata Mode na AHCI. z IDE

Tak... tylko tutaj należy pamiętać, że nie na wszystkich komputerach da radę to zrobić

A

Anonymous

R=To uruchom CMD jako administrator, wpisz tam sfc /scannow, poczekaj aż przeskanuje, a następnie zobacz czy odczyta Ci tą płytkę z vistą (u niektórych takie coś pomaga)

Do góry