Problem z ubywającym miejscem na dysku ,,C''

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Witam !

Mam problem coś zżera mi miejsce na dysku ,,C'' , jakieś dwa tygodnie temu miałem około 40 GB wolnego miejsca dziś mam16,5 GB , staram się na nic tam nie instalować , regularnie używam CCleanera i TuneUp Utilities 2012.
Zdążyłem napisać kilka słów i zrobiło się 16,3 , szukałem informacji w Google , wyłączyłem przywracanie systemu i hibernację , usunąłem punkty przywracania , wyczyściłem dysk ,,C'' z pozostałości po aktualizacjach i updatach i nic ?
Regularnie defragmentuję dysk mam Auslogics Disc Defrag Pro , używam Registry First Aid i nic :nea .
Teraz mam 16,2 Gb w tym tempie za 3 , 4 dni nie będzie już nic , cały dysk ,,C'' ma 120 GB .
Co robić , proszę o pomoc !!!!
Mój system to Windows 7 64 bit

HrabiaDracula

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
6
Miasto
z klawiatury
Podobny temat ostatnio już się pojawił na forum i było rozwiązanie problemu. Poszukaj dobrze Tadek59 w wyszukiwarce.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Nie mogę znaleźć może podaj mi linka do tego tematu skoro był ! , a może tytuł tego tematu ?
Teraz mam już 15 GB wciągu kilku minut zniknęło 1 GB , mam wrażenie że tak dzieje się kiedy otwarta jest przeglądarka mam Firefoxa ? :wariat

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Pisałem o tym już tego używałem usunął 5 GB po updatach i aktualizacjach i nic !
Dalej ubywa to tak jak człowiek , który ma tasiemca i wciąż chudnie :(

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
To co dotyczy Firefoksa, to jedno. To smok który pożera zasoby ale CCleaner to załatwia.
Można też zmienić przeglądarkę na mniej zasobożerną lecz dalej Firefoksowatą.

Natomiast druga rzecz...
Widzę, że już Kamelka coś tam linkuje.

Ed//
Ja u siebie wyłączyłem też przywracanie systemu (linkowanego tematu nie sprawdziłem).
Jeszcze inna rzecz, to programy takie jak TuneUp Utilities też same robią backupy. Nie wiem jak to akurat w tym programie wygląda, jednak w tych które pamiętam tak było.

virophage

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
30
Miasto
Pomorze
Tadek59 napisał:
Witam !

Mam problem coś zżera mi miejsce na dysku ,,C'' , jakieś dwa tygodnie temu miałem około 40 GB wolnego miejsca dziś mam16,5 GB , staram się na nic tam nie instalować , regularnie używam CCleanera i TuneUp Utilities 2012.
Zdążyłem napisać kilka słów i zrobiło się 16,3 , szukałem informacji w Google , wyłączyłem przywracanie systemu i hibernację , usunąłem punkty przywracania , wyczyściłem dysk ,,C'' z pozostałości po aktualizacjach i updatach i nic ?
Regularnie defragmentuję dysk mam Auslogics Disc Defrag Pro , używam Registry First Aid i nic :nea .
Teraz mam 16,2 Gb w tym tempie za 3 , 4 dni nie będzie już nic , cały dysk ,,C'' ma 120 GB .
Co robić , proszę o pomoc !!!!
Mój system to Windows 7 64 bit

Tu masz pomocny programik : ) sam go używam , zobacz co Ci pożera miejsce ; )

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Musisz przeanalizować gdzie Ci puchnie. Jeden z lepszych programów do tego:

Albo WizTree - prosty, lekki i najszybciej skanujący dyski. Ja korzystam właśnie z niego. Co jakiś czas porównuję wyniki skanów i szybko znajduję co i gdzie mi przybyło.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Hm to nic mi nie dało a to co można było usunąć to usunąłem :scratch

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Witam

Chodzi o (Pagefile.sys) , tak przeniosłem go kilka minut temu z ,,C'' na ,,D'' i ustawiłem na sztywno , miał około 8 GB .
Na dysku ,,C'' mam 15,2 GB nie ubyło i nie przybyło :scratch

A

Anonymous

Uruchamiałeś ponownie komputer? Jeśli nie, zrób to teraz, wtedy powinno Ci przybyć miejsca na dysku C

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Ola napisał:
Uruchamiałeś ponownie komputer? Jeśli nie, zrób to teraz, wtedy powinno Ci przybyć miejsca na dysku C

Uruchomiłem kompa i na ,,D'' się zmieniło bo teraz trafił tam ten plik , ale na ,C' nic się nie zmieniło !

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Ja od czasu do czasu zapuszczam sobie jeszcze dwa programy, które można znaleźć tu:

Program ma cztery opcje. Stosowałem każdą zaznaczając po kolei wszystko i mi nic nie skopał.

Z tego drugiego korzystam w wersji portable.
Dobrze jest jednak zrobić sobie kopię systemu przed tym eksperymentowaniem, np. na dysku D:
Przypuszczam, że nie używasz np. jakiegoś programu który w tle robi kopie przyrostowe i mógłby być odpowiedzialny za to całe zamieszanie(?).

Ja pod XP mam przeznaczone na dysk systemowy (C:) niecałe 49 GB. Oprócz samego systemu i programów instalowanych z systemem i aktualizacjami dochodzą takie programy jak:
- sterowniki i dodatki do drukarek HP i Lexmark
- Microsoft Office 2007 (Word, Excel, Publisher, PowerPoint)
- OpenOffice (Writer, Calc, Draw, Impress)
- Nero Burning ROM 12 i Nero Express 12
- Bitdefender Internet Security 2013 + kilka innych w temacie (4)
- dwa Paragony + AOMEI
- programy i sterowniki do telefonów (Nokia, Samsung...)
- programy graficzne (4)
- programy do edycji wideo, dźwięku i zarządzania plikami muzycznymi (w sumie z 11)
- programy do odtwarzania filmów i muzyki + dodatkowe kodeki (2)
- optymizatory, czyściki itp. (ponieważ testuję różne jest ich 13)
- jeszcze trochę innych programów (archiwizery, PDF, edytory, menadżery...)
- do tego wszystkiego sporo różnych plików (.mp3 itp., ściągnięte programy, inne pliki)
- również plik stronicowania mam na tym dysku

... i mam zajętego miejsca 31,6 GB a wolnego 17,1 GB

Od czasu do czasu włączam i wyłączam to systemowe przywracanie systemu na wszystkich dyskach. Potem ewentualnie jakieś czyszczenie i defragmentacja.
Nie wiem czego u Ciebie jeszcze tam szukać. Kiedyś Firefox się rozrastał w miarę użytkowania ale skoro używasz CCleanera (odpowiednie opcje trzeba samemu pozaznaczać), to tak jak pisałem, nie powinno być z tym problemu.
Jakiś program którego używasz, jednak musi coś tam działać.

Dobrze by było sprawdzić jakie procesy, sterowniki, usługi są uruchomione w systemie. Jednym z programów którego do tego celu używam, jest Autoruns. Może tam coś znajdziesz co Cię naprowadzi na właściwy trop.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
graf napisał:
Ja od czasu do czasu zapuszczam sobie jeszcze dwa programy, które można znaleźć tu:

Program ma cztery opcje. Stosowałem każdą zaznaczając po kolei wszystko i mi nic nie skopał.

Z tego drugiego korzystam w wersji portable.
Dobrze jest jednak zrobić sobie kopię systemu przed tym eksperymentowaniem, np. na dysku D:
Przypuszczam, że nie używasz np. jakiegoś programu który w tle robi kopie przyrostowe i mógłby być odpowiedzialny za to całe zamieszanie(?).

Ja pod XP mam przeznaczone na dysk systemowy (C:) niecałe 49 GB. Oprócz samego systemu i programów instalowanych z systemem i aktualizacjami dochodzą takie programy jak:
- sterowniki i dodatki do drukarek HP i Lexmark
- Microsoft Office 2007 (Word, Excel, Publisher, PowerPoint)
- OpenOffice (Writer, Calc, Draw, Impress)
- Nero Burning ROM 12 i Nero Express 12
- Bitdefender Internet Security 2013 + kilka innych w temacie (4)
- dwa Paragony + AOMEI
- programy i sterowniki do telefonów (Nokia, Samsung...)
- programy graficzne (4)
- programy do edycji wideo, dźwięku i zarządzania plikami muzycznymi (w sumie z 11)
- programy do odtwarzania filmów i muzyki + dodatkowe kodeki (2)
- optymizatory, czyściki itp. (ponieważ testuję różne jest ich 13)
- jeszcze trochę innych programów (archiwizery, PDF, edytory, menadżery...)
- do tego wszystkiego sporo różnych plików (.mp3 itp., ściągnięte programy, inne pliki)
- również plik stronicowania mam na tym dysku

... i mam zajętego miejsca 31,6 GB a wolnego 17,1 GB

Od czasu do czasu włączam i wyłączam to systemowe przywracanie systemu na wszystkich dyskach. Potem ewentualnie jakieś czyszczenie i defragmentacja.
Nie wiem czego u Ciebie jeszcze tam szukać. Kiedyś Firefox się rozrastał w miarę użytkowania ale skoro używasz CCleanera (odpowiednie opcje trzeba samemu pozaznaczać), to tak jak pisałem, nie powinno być z tym problemu.
Jakiś program którego używasz, jednak musi coś tam działać.

Dobrze by było sprawdzić jakie procesy, sterowniki, usługi są uruchomione w systemie. Jednym z programów którego do tego celu używam, jest Autoruns. Może tam coś znajdziesz co Cię naprowadzi na właściwy trop.

Dzięki próbowałem już chyba wszystkiego i jak na razie nic , mam program Reboot Restore Rx ale to raczej nie on program mam od czerwca i nic się nie dzieje , z nim jest tak że jak zaznaczasz nową migawkę on kasuje starą i innych nie gromadzi zawsze ma tę jedną ostatnią tak że raczej nie on jest przyczyną :(

Do góry