Piraci znaleźli lukę w systemie Windows 8

vonz

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
7
I heard this from a few different sources, so I had to try and see for myself. Because Microsoft closed the hole with volume keys (each Windows installation now needs a unique key), in theory pirates would have to rely on KMS activation, that needs to be "refreshed" every 180 days.
But, Microsoft is giving away free upgrade keys to turn Windows 8 Pro into Windows 8 Pro+WMC, and they don't bother to check if the key you are currently using is valid. As long as the system is activated, even if it is activated with KMS, it will take the key and apply the upgrade. Since the WMC key comes directly from Microsoft and is unique for each user, it activates Windows 8 Pro permanently. Oops!
To see for yourself, all you have to do is install Windows 8 Pro using any valid key, even if it's in use and, once the system is installed, activate it with a KMS server that takes all keys as valid. Details on the key/server I used removed to avoid breaking the "no cracks/warez/serials discussion" rule.
After you do that, Windows is activated for 180 days. You can then go to

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
to get a free Windows Media Center code emailed to you. The rest of the instructions are helpfully provided by Microsoft itself; go to "Add features to Windows", enter your free product key, and wait a while for the system to download and install Windows Media Center. After it comes back from a reboot, you can go ahead and activate Windows normally with Microsoft, and since your new product key is valid and unique, you'll activate permanently with no issues.
I find it really funny that Microsoft made things more difficult for OEMs by forcing every computer to have an unique product key, only to accidentally start giving unique product keys to anyone who asks. Great job, Microsoft.

A

Anonymous

Można się było tego spodziewać, wiadomo, że sporo osób zrobi wszystko aby mieć nowy system, a aby nie trzeba było za niego płacić. Najzabawniejsze jest to, że jeszcze kilka miesięcy temu Microsoft zapewniał nas, że windows 8 nie da się złamać :D A jednak...

Tutaj tekst po polsku

W wyniku usterki w Windows 8, piraci mogą mieć aktywowany system operacyjny za darmo. Jedyne, czego potrzebujesz, to nielegalny serwer KMS i uaktualnienie do Windows Media Center.

Aktywowany system poniższą metodą jest dalej nielegalny, ale piratom i tak to zapewne w niczym nie przeszkodzi. Wystarczy zainstalować Windows 8 używając dowolnego klucza, w tym takiego, co jest już w użyciu, a następnie wykorzystać serwer KMS (Key Management System), który przyjmuje dowolny klucz jako ważny. W ten sposób uzyskujemy nielegalną kopię systemu, która została aktywowana na 180 dni.

Należy następnie pobrać darmowe uaktualnienie do Windows 8 Pro, dodające do systemu Windows Media Center. Ów dodatek nie sprawdza klucza systemu, czy jest on już w użyciu, a zastępuje go od razu nowym, unikalnym, czyniąc system permanentnie aktywowanym.

Dodatek pozostanie darmowy do 31 stycznia 2013 roku. Spodziewam się jednak, że Microsoft dużo szybciej usunie usterkę w swoim systemie, uniemożliwiając tak banalną możliwość obejście zabezpieczeń antypirackich.

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
44640
Miasto
Gdzieś w Polsce
Prędzej czy później i tak by do tego doszło. Jak widać wszystko można złamać... :dziwak

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Piraci znaleźli...a mały_i_miękki niestety :płacz już załatał (patrz temat "Windows 8")

rafalp86

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
457
To było do przewidzenia że "mały_i_miękki" hehe zabawne stwierdzenie, załata dziurę. Ale za to, jak ktoś zrobił tym sposobem to i tak ma oryginalny system. A trochę czasu było na darmowy Windows 8.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Jeśli zastanawialiście się nad przesiadką na Windows 8, ale jakoś tak wyszło, że jeszcze tego nie zrobiliście, Microsoft przygotował niespodziankę – Windowsa 8 można dostać za darmo. Pod warunkiem oczywiście, że odpowiada wam żerowanie na błędach Redmond.
Pomimo tego że w okresie trwającej aktualnie promocji, Windows 8 jest relatywnie niedrogi, wciąż znajdą się ludzie, którzy chcieliby go mieć za darmo. A Microsoft ułatwił im sprawę.

Do końca stycznia przyszłego roku użytkownicy Windows 8 Pro otrzymują od Microsoftu kod, który pozwala im za darmo dokonać upgrade'u do Media Center. Problem polega na tym, że kod ten jednocześnie w pełni aktywuje dowolną kopię Windowsa 8. Nawet jeśli wcześniejsza kopia Windowsa była kopią piracką.
Nie wiadomo na razie jakie jest stanowisko Microsoftu w tej sprawie, ale zapewne załatanie tej dziury jest teraz w Redmond priorytetem.

A

Anonymous

Emmers, a jaki jest cel w cytowaniu tego tekstu skoro jest to już nieaktualne? Nie da się już tak aktywować windows 8 :yhy

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
44640
Miasto
Gdzieś w Polsce
Olu, Emmers posiedzi wieczór czy dwa i wykombinuje nam działającą instalkę W8 :dziwak :p

A

Anonymous

Ola napisał:
Najzabawniejsze jest to, że jeszcze kilka miesięcy temu Microsoft zapewniał nas, że windows 8 nie da się złamać :D
Naprawdę tak napisali ? To znaczy,że albo są : megalomanami albo : traktują potencjalnych użytkowników jak skończonych idiotów :wariat

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Ola napisał:
Emmers, a jaki jest cel w cytowaniu tego tekstu skoro jest to już nieaktualne? Nie da się już tak aktywować windows 8 :yhy
Zapewniam, że da się... Ale mając legalny jakikolwiek Windows (u mnie XP Pro) można kupić uaktualnienie za 129 złotych i takie sztuczki z wyłudzaniem licencji są nie na miejscu. Tymbardziej, że mam system zarejestrowany w Microsofcie na własne nazwisko i prawdziwe dane. Jakby to wyglądało...

Jak mówiłem, da się aktywować Windows 8 do całkowicie legalny\ej wersji za darmo. Klucze rozsyłane są mailem w ciągu 72 godzin od wyrażenia chęci posiadania na Windows 8 Media Center, aktywowana tym kluczem wersja Windows 8 jest legalna (za darmo). Można również kupić za 45 złotych
Żeby nie być gołosłownym pokażę wam jak aktywowałem dziś Windows 8 w celu sprawdzenia metody przez serwer kms Microsoftu
aktywacja.png

aktywacja%202.png

Więc...da się, czy nie???
Jak widać nic się nie zmieniło i pewnie nic nie zmieni do końca stycznia (jest to jakaś polityka firmy sztucznie przyciągająca klientów i zapowiedź że Windows 8 jest tylko furtką dla nowego systemu, który wkrótce nadejdzie)

W styczniu planuję kupić uaktualnienie mojego XP do Windows 8 i zainstalować na stałe jako drugi system na kompie. Do końca nie jestem przekonany co do trwałości aktywacji którą udało mi się dziś przeprowadzić. Pewnie przy którejś z aktualizacji systemu system i tak okazałby się nielegalny.
Od kilku dni jestem już legalnym użytkownikiem Windows 8 Pro z Media enter Pack za 169 złotych.
zam%C3%B3wienie1.jpg

Czy będę zadowolony z zakupu? Jeszcze nie wiem. System sprawuje się doskonale, działają wszystkie programy które mam równolegle na XP, doskonale sprawdza się w tym wypadku moja koncepcja instalowania programów na oddzielnej partycji, w ten sposób mam dostęp do tych samych programów z obydwu systemów i niw muszę dublować instalacji.

virophage

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
22
Miasto
Pomorze
Tak jak napisałeś można aktywować KMS 180 ,podmiana pliku data i kluczami MAK, ale tu nie o tym mowa :)
Również jestem posiadaczem 8 Pro WMC od 2 miesięcy i sobie chwale, nie miałem problemów z żadnymi programami , dodatkowo wyłączyłem nie potrzebne usługi i nie które efekty wizualne system sprawuje się świetnie. :)

Do góry