A
Anonymous
Likwis napisał:Według mnie taka funkcja to zaszczyt i trzeba sprawować ją do końca, śmierci. I tłumaczenie starością, zmęczeniem( jeśli to jest powodem rezygnacji) , trochę nie na miejscu
Oczywiście Likwis, taka funkcja to zaszczyt, jednakże bycie papieżem nie jest takie... usłane różami jak niektórym się wydaje, Benedykt XVI tłumaczy się starością, bo jak sam zapewne wiesz, nie zawsze można powiedzieć co było prawdziwą przyczyną jakiegoś zachowania...
Likwis napisał:np. nasz papież, umierający nie poddał się i sprawował papiestwo do końca służąc Bogu a był w dużo gorszym stanie od Benedykta a wiek identyko praktycznie
Tak, ale nasz papież, Jan Paweł II od początku swojego pontyfikatu starał się zachowywać inaczej niż poprzednicy,
najlepszym tego dowodem jest to, że śp Jan Paweł II podnosił klęczącą osobę kiedy ta całowała pierścień Papieski, żaden inny papież tego nie robił. Jednym słowem nie bał się zachowywać jak człowiek do człowieka. Zostając Papieżem chciał coś zmienić, chciał aby na świecie było lepiej, dlatego nie rezygnował nawet wtedy, kiedy on sam potrzebował pomocy i wsparcia. Mówisz, że wiek prawie taki sam, a jednak Jan Paweł II był w gorszym stanie (nie ulega to wątpliwości) oczywiście można powiedzieć "każdy starzeje się inaczej, jeden szybciej wolniej, jeden był zwyczajnie bardziej schorowany, a drugi mniej" ale zwróćcie uwagę na to, jak wyglądał Benedykt XVI kiedy ogłoszono go papieżem, a jak zaczął się szybko zmieniać z miesiąca na miesiąc po tym jak już stał się Ojcem Świętym. Przypadek...? Nie wydaje mi się. Przemyślcie to...
Likwis napisał:Według mnie taką funkcję powinno się sprawować na dobre i na złe czy chory czy nie jak w małżeństwie, to jest głowa kościoła a nie jakiś pracownik, prezesik
Tak głowa kościoła, ale jednocześnie, jest człowiekiem, a ludzie jakby o tym zapomnieli
dla mnie osobiście decyzja nie jest dziwna, kiedyś sporo interesowałam się życiem Papieży, ogólnie Watykanem, tym co tam się dzieje itp i my zwykli ludzie o bardzo, ale to bardzo wielu rzeczach nie wiemy (o niektórych możemy się dowiedzieć zagłębiając się w ten temat) i o wielu z nich nigdy się nie dowiemy. A papież też jest człowiekiem i mam prawo się załamać, a że nasz papież nie zrezygnował, że walczył o lepsze jutro nas wszystkich to chwała mu za to. Ale nie każdy tak uczyni.
EDIT:
Boże, od od pewnego czasu, nie da się wstawić tutaj na forum żadnej informacji, która wymaga jakiegoś przemyślenia i zapytać się o zdanie forumowiczów bo za moment zaczynają się wyzwiska i głupie teksty do siebie, a to bo człowiek x ma inne zdanie niż y, a to znów coś innego... Co się tutaj w ogóle dzieje?
Przepraszam, że nie na temat i przepraszam Wszystkich, że przez napisanie przeze mnie tematu zrobiło się takie straszne zamieszanie. Będę zwracać większą uwagę na to co umieszczam na forum.