Papież Benedykt XVI abdykuje 28 lutego

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

Papież Benedykt XVI poinformował, że zakończy pontyfikat 28 lutego o godz. 20. Wówczas rozpocznie się okres sede vacante (łac. przy nieobsadzonej stolicy) - powiedział rzecznik Watykanu ksiądz Federico Lombardi

- Brak mi sił do odpowiedniego sprawowania urzędu - miał powiedzieć Benedykt XVI po łacinie podczas konsystorza. Benedykt XVI ma zakończyć pontyfikat 28 lutego tego roku.

Dziekan Kolegium Kardynalskiego kard. Angelo Sodano powiedział, że ta decyzja jest jak "grom z jasnego nieba".

Oto cały tekst oświadczenia Benedykta XVI:

"Najdrożsi Bracia,

zawezwałem was na ten Konsystorz nie tylko z powodu trzech kanonizacji, ale także, aby zakomunikować wam decyzję o wielkiej wadze dla życia Kościoła. Rozważywszy po wielokroć rzecz w sumieniu przed Bogiem, zyskałem pewność, że z powodu podeszłego wieku moje siły nie są już wystarczające, aby w sposób należyty sprawować posługę Piotrową.

Jestem w pełni świadom, że ta posługa, w jej duchowej istocie powinna być spełniana nie tylko przez czyny i słowa, ale w nie mniejszym stopniu także przez cierpienie i modlitwę. Tym niemniej, aby kierować łodzią św. Piotra i głosić Ewangelię w dzisiejszym świecie, podlegającym szybkim przemianom i wzburzanym przez kwestie o wielkim znaczeniu dla życia wiary, niezbędna jest siła zarówno ciała, jak i ducha, która w ostatnich miesiącach osłabła we mnie na tyle, że muszę uznać moją niezdolność do dobrego wykonywania powierzonej mi posługi.

Dlatego, w pełni świadom powagi tego aktu, z pełną wolnością, oświadczam, że rezygnuję z posługi Biskupa Rzymu, Następcy Piotra, powierzonej mi przez Kardynałów 19 kwietnia 2005 roku, tak, że od 28 lutego 2013 roku, od godziny 20.00, rzymska stolica, Stolica św. Piotra, będzie zwolniona (sede vacante) i będzie konieczne, aby ci, którzy do tego posiadają kompetencje, zwołali Konklawe dla wyboru nowego Papieża.

Najdrożsi Bracia, dziękuję wam ze szczerego serca za całą miłość i pracę, przez którą nieśliście ze mną ciężar mojej posługi, i proszę o wybaczenie wszelkich moich niedoskonałości.

Teraz zawierzamy Kościół święty opiece Najwyższego Pasterza, naszego Pana Jezusa Chrystusa, i błagamy Jego najświętszą Matkę Maryję, aby wspomagała swoją matczyną dobrocią Ojców Kardynałów w wyborze nowego Papieża. Jeśli o mnie chodzi, również w przyszłości będę chciał służyć całym sercem, całym oddanym modlitwie życiem, świętemu Kościołowi Bożemu".

(roma.ogginotizie.it,Onet,IAR/KK;PG)

Co według Was jest powodem abdykcji Papieża Benedykta XVI?

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
No cóż , opuściły go siły i miał odwagę do tego się przyznać , wykonywanie tej posługi nie jest proste , wielogodzinne czuwania i odprawianie mszy a on ma przecież 86 lat .

Mówią że ostatni Papież to będzie murzyn a potem koniec , hm :scratch

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Pewnie ma już dość krycia zboczeńców, homoseksualistów i pedofili w kościele. Dlatego odchodzi. Swoją drogą ile może być w tej kłamliwej obłudzie.

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Tadek59 napisał:
No cóż , opuściły go siły i miał odwagę do tego się przyznać , wykonywanie tej posługi nie jest proste , wielogodzinne czuwania i odprawianie mszy a on ma przecież 86 lat .

Mówią że ostatni Papież to będzie murzyn a potem koniec , hm :scratch
Ze wszystkim się zgadzam, siły w tym wieku... nie oszukujmy się, Ojciec Święty nie miał osiemnastu lat :) Byłem za nim tak czy inaczej i szanuję Jego i Jego wolę. Takie jest moje osobiste zdanie.

Co do tego końca świata, to zwróćmy uwagę ile już ich przeżyliśmy... ostatnio też miał być koniec, tuż przed Bożym Narodzeniem... uważam, że trzeba by wreszcie przyjąć, że tego nikt nie wie i nikt nie jest w stanie przewidzieć, nawet Nostradamus Postradamus Zmysłós, czy Królowa Saba... Tylko Jeden Bóg to wie i dziwi mnie, że ludzie tak wątek końca roztrząsają :) A jeśli już kolejny Czarnoskóry Papież obejmie funkcję i koniec nastąpi, to w życiu nie uznam, że to dlatego, że tak ktoś przepowiedział... po prostu zbieg okoliczności, bo koniec kiedyś nastąpić musi :)

Likwis

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Okolice Krk
Jeśli jest to dopiero 2 przypadek abdykacji w całej historii, i ostatni raz nastąpiła ona w XIII wieku to trochę dziwne. Według mnie taka funkcja to zaszczyt i trzeba sprawować ją do końca, śmierci. I tłumaczenie starością, zmęczeniem( jeśli to jest powodem rezygnacji) , trochę nie na miejscu. Jakoś inni papierze nie rezygnowali a też byli zmęczeni sprawowaniem tej zaszczytnej funkcji , np. nasz papież, umierający nie poddał się i sprawował papiestwo do końca służąc Bogu a był w dużo gorszym stanie od Benedykta a wiek identyko praktycznie . Przecież nie musiał pielgrzymować itd, wystarczy,że będzie siedział w Watykanie. Co do pedofilii i innych zboczeń za czasów naszego papieża też to było więc jakoś mnie to nie przekonuje. Według mnie taką funkcję powinno się sprawować na dobre i na złe czy chory czy nie jak w małżeństwie, to jest głowa kościoła a nie jakiś pracownik, prezesik,że w każdej chwili może poddać się do dymisji , dziwna decyzja jak dla mnie :)

A

Anonymous

Tadek59 napisał:
No cóż , opuściły go siły i miał odwagę do tego się przyznać , wykonywanie tej posługi nie jest proste

Tadek naprawdę wierzysz w to, że to właśnie brak sił jest głównym powodem rezygnacji papieża?

artoor napisał:
Co do tego końca świata, to zwróćmy uwagę ile już ich przeżyliśmy... ostatnio też miał być koniec, tuż przed Bożym Narodzeniem... uważam, że trzeba by wreszcie przyjąć, że tego nikt nie wie i nikt nie jest w stanie przewidzieć, nawet Nostradamus Postradamus Zmysłós, czy Królowa Saba... Tylko Jeden Bóg to wie

Masz rację, koniec świata właściwie przepowiadany jest co roku, jednakże mowa o czarnoskórym papieżu była odkąd tylko pamiętam... Ale co ma być to będzie

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Ola napisał:
Tadek59 napisał:
No cóż , opuściły go siły i miał odwagę do tego się przyznać , wykonywanie tej posługi nie jest proste

Tadek naprawdę wierzysz w to, że to właśnie brak sił jest głównym powodem rezygnacji papieża?
Myślę że tak może być , nie wiem czy zwróciłaś uwagę ale ostatnio w Bazylice Św.Piotra , był wożony na specjalnej platformie z kółkami identycznej takiej jak w swoich ostatnich latach nasz Papież Jan Paweł II

artoor napisał:
Co do tego końca świata, to zwróćmy uwagę ile już ich przeżyliśmy... ostatnio też miał być koniec, tuż przed Bożym Narodzeniem... uważam, że trzeba by wreszcie przyjąć, że tego nikt nie wie i nikt nie jest w stanie przewidzieć, nawet Nostradamus Postradamus Zmysłós, czy Królowa Saba... Tylko Jeden Bóg to wie

Masz rację, koniec świata właściwie przepowiadany jest co roku, jednakże mowa o czarnoskórym papieżu była odkąd tylko pamiętam... Ale co ma być to będzie

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Likwis napisał:
Co do pedofilii i innych zboczeń za czasów naszego papieża też to było więc jakoś mnie to nie przekonuje.

Owszem było. Ale nie na taką skalę. Ciekawy artykuł na:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Teraz ludzie nie boją się już mówić o pewnych sprawach, gdyż kościół nie jest już autorytetem. Następuje powolna lecz całkiem naturalna laicyzacja społeczeństwa. I to jest proces, którego nie da się już odwrócić, oni nie mają już nic nowego do zaoferowania (osobiścię wątpie, że w ogóle mieli.)

Hornet napisał:
BTW.A Ty sPeRaCz jak już nie dajesz rady żyć w : tej kłamliwej obłudzie to pootwieraj sobie tętnice...za pół godziny będziesz miał spokój :papież

Przecież wyraznie w mojej wypowiedzi jest napisane, że chodzi o papieża.

A

Anonymous

sPeRaCz napisał:
Teraz ludzie nie boją się już mówić o pewnych sprawach, gdyż kościół nie jest już autorytetem. Następuje powolna lecz całkiem naturalna laicyzacja społeczeństwa. I to jest proces, którego nie da się już odwrócić, oni nie mają już nic nowego do zaoferowania (osobiścię wątpie, że w ogóle mieli.)
A Ty sPeRaCz ile masz wiosen ?? Bo jeżeli porównujesz ilość osób chodzących do kościoła za komuny i teraz...to faktycznie liczba się zmniejszyła...ale jeżeli nie uciekałeś z lekcji historii to powinieneś dobrze wiedzieć dlaczego wtedy ludzie tak masowo garnęli się do kościołów...
Co do tej : laicyzacji...to wypisujcie swoje regiony...może faktycznie gdzieś następuje :dziwak
W Breslau i w miejscowościach wokół niczego takiego nie zauważyłem.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
No cóż kochani są ludzie o różnych poglądach i kolorach skóry , ale ja jako Moderator proszę o wyrozumiałość i nie upuszczanie krwi nikomu oraz kulturę słowa i wypowiedzi w wyżej wymienionym temacie i póki co :dziękuję
:D

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
sPeRaCz napisał:
Ja uważam, że każdy popełnia błędy... no chyba że ktoś nic nie robi. Z resztą, kto jest bez winy? Dla mnie, jako osoby wierzącej, bo taką osobą jestem, nie ma znaczenia czy Papież, czy biskup, czy ksiądz, czy choćby ksiądz, który gdzieś kiedyś upadł... prawda jest taka, że sakrament jakiego mi udzieli będzie się liczył, choćby i miał on coś na sumieniu... bo każdy coś ma :yhy

Co ciekawe, wszyscy się uczepili księży, że pedofile, że tacy czy inni. Dlaczego? No przecież nagonka na Kościół być musi. Szkoda tylko, że nie najeżdża się tak na nauczycieli w środowisku których też się takie sytuacje zdarzają... aaaaaaa... zapomniałem, Kościół zapłaci, będzie musiał zapłacić, więc można jechać jak po burej s... ale jeśli się takie coś w szkołach wydarzy, to zgarnie się cichutko pod dywan, bo tu Państwo by ucierpiało, wszak szkolnictwo to inna kasa, a Kościół inna... :gwizdek

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
pss napisał:
Ateiści, żydzi, cyganie i inni teraz mają pożywkę!
Gdyby takich wpisów nie było, to byłby dopiero koniec świata :papież

A może po prostu laicy.

Przypominam, że w kontekście:
1. socjologicznym: "słabnięcie więzi religijnych wśród wyznawców"
2. politycznym: "wyeliminowanie wpływu religii na życie polityczne i społeczne za pomocą aktów prawnych"
3. psychologicznym: "zmiany w postawach światopoglądowych"

Ateiści, Żydzi, Cyganie czy nawet Muzułmanie to tak samo ludzie. Pisząc takie sformułowania po prostu ich szkalujesz. Religia Katolicka nie ma monopolu, są inne znacznie starsze i co najważniejsze bardziej tolerancyjne religie.

Hornet napisał:
sPeRaCz napisał:
A Ty sPeRaCz ile masz wiosen ?? Bo jeżeli porównujesz ilość osób chodzących do kościoła za komuny i teraz...to faktycznie liczba się zmniejszyła...ale jeżeli nie uciekałeś z lekcji historii to powinieneś dobrze wiedzieć dlaczego wtedy ludzie tak masowo garnęli się do kościołów...
Co do tej : laicyzacji...to wypisujcie swoje regiony...może faktycznie gdzieś następuje :dziwak
W Breslau i w miejscowościach wokół niczego takiego nie zauważyłem.

31 wiosenek Kolego. Mój region to lubelskie (mieszanka katolicyzmu i prawosławia). Wiem o czym piszę.

A

Anonymous

sPeRaCz napisał:
Ateiści, Żydzi, Cyganie czy nawet Muzułmanie to tak samo ludzie. Pisząc takie sformułowania po prostu ich szkalujesz. Religia Katolicka nie ma monopolu, są inne znacznie starsze i co najważniejsze bardziej tolerancyjne religie.
Bez przesady pss użył skrótu myślowego który nie ma nic wspólnego z szkalowaniem-proszę czytać ze zrozumieniem.
A co do innych religii : starszych i tolerancyjnych to chyba nie masz na myśli : Judaizmu ??

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Hornet napisał:
sPeRaCz napisał:
Bez przesady pss użył skrótu myślowego który nie ma nic wspólnego z szkalowaniem-proszę czytać ze zrozumieniem.
A co do innych religii : starszych i tolerancyjnych to chyba nie masz na myśli : Judaizmu ??

Chociażby Buddyzm.

Skoro te skróty myślowe wyglądają jak tu:

Miniczat.JPG

To raczej to nie ma nic wspólnego z TOLERANCJĄ.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Apeluję jeszcze raz o rozsądek , najgorsze jak Polak o polityce i religii się rozdyskutuje psiakrew :pala

Ola chciała dobrze a oliwy do ognia dolała tym tematem :dziwak

Status
Zamknięty.
Do góry