Zaloguj
lub
Zarejestruj się
aby zobaczyć!
ktośtam napisał:@Eru
I jak się sprawuje BPS? Z tego co pamiętam strasznie upierdliwy był jak dla mnie.
BPS jak to BPS - dodali teraz ocenę społeczności - ale wciąż lubi popytać co ma zrobić jak nie ma w bazie programu
Ale takie uroki HIPS'a
Likwis napisał:Dodałem do swojego zestawu Pandę USB Vaccine z koniecznościJako,że dość często korzystam z komputerów na uczelni w celu wydruku materiału umieszczonym na moim pendrivie
Ostatnio skorzystałem ze stanowiska ( punkt drukowania, kserowania itp.) gdzie dziesiątki studentów jak nie setki dziennie korzysta z niego a jak wiadomo 90% ludzi nie ma pojęcia o zabezpieczeniach i najczęstszą infekcją jest przez pamięć przenośną . Ja niestety musiałem również, pilna sprawa. Czułem,że coś przyniosę po podłączeniu mojego pena do komputera uczelni. I się nie myliłem.
Wsadzam penka do siebie, od razu komunikat Kaspra czy nie zeskanować zawartości niego , dalej naturalnie skan pełny i 4 trojany z rodziny Autoit musiał usuwać . Wystarczyło kilkanaście sekund podłączonego pendrive na uczelni i parę syfów nazbierałem. Rzeczywiście jest to niezła plaga w tych czasach . Ludzie głupio rozprzestrzeniają infekcje
Naturalnie w moim przypadku do aktywnej infekcji nie doszło , dzięki Kisowi
![]()
No ja też mam Pandę Vaccine ale tylko do zabezpieczenia sobie Penów - mam wyłączony autostart w systemie dla wszystkiego - w Windows 7 jest to banalne
Ostatnio ciotka mi przyniosła Pena w celu wydrukowania jakiegoś dokumentu - z uwagi że lubię sprawdzać ukryte pliki odznaczyłem na chwilę żeby Windows ukrywał pliki systemowe - i co widzę nagle na Penie - jak że inaczej jak nie Trojana i plik autorun.ini który go uruchamiał - wykasowałem go i zabezpieczyłem Pena Pandą