- Reakcje/Polubienia
- 89
Dzięki za zorganizowanie konkursu. Co prawda dzisiaj jest prima aprilis ale może nie jest to psikus
. Osobiście korzystam z wersji darmowej (niezarejestrowanej) już od jakiegoś czasu. Od kiedy zainstalowałem SBIE na komputerze już nie przeglądam sieci w nieizolowanej przeglądarce (oczywiście podczas aktualizacji FF rezygnuje z izolacji). Plusem tego rozwiązania jest to, że nawet gdy trafił się jakiś "nieoczekiwany gość" to po zamknięciu przeglądarki wyląduje z całą jej zawartością w kosmosie a system pozostaje wolny od wirusów. Odpowiednio skonfigurowana piaskownica pozwoli nam na bezpieczne przeglądanie sieci i testowanie różnych aplikacji. Ponieważ aplikacje uruchomione pod kontrolą SBIE nie będą miały wpływu na nasz "realny" system. Dzięki możliwością jakie daje SBIE można swobodnie instalować każdy program, który chcemy sprawdzić. Wiele razy już instalowałem aplikacje, które mimo że na pierwszy rzut oka wydawały się atrakcyjne to po zainstalowaniu i przetestowaniu szybko rezygnowałem z nich. Jeżeli aplikacja okazywała się beznadziejna to za pomocą kliknięcia na polecenie "usuń zawartość" szybko pozbywałem się jej z systemu. Nie musiałem wykorzystywać do tego Revo czy też innych aplikacji do odinstalowania. Niewątpliwa zaletą wersji płatnej jest to, że programy mogą być automatycznie uruchamiane w piaskownicy bez klikania na polecenie uruchom w piaskownicy. Jeżeli jakiś program jest narażony na ataki to uruchamianie go w piaskownicy to najlepsze rozwiązanie.