! Konkurs – Acronis True Image Home 2009 PL

Status
Zamknięty.

shorin

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Straciłem pliki? A i owszem. Ale przede wszystkim padł system. Dopiero nauczony tym doświadczeniem, zacząłem robić kopię systemu. Najpierw standartowym narzędziem "kopia zapasowa" , i "przywracaniem systemu" , ale to nic nie warte jeśli uszkodzenie ulegnie partycja systemowa. Wtedy wpadł mi w ręce Paragon DriveBackup, który przywrócił partycję bez reinstalacji i ustawiania wszystkiego od początku. Jednak następne wersje Paragonu były i notabene są coraz gorsze, niestety, przepraszam firmę Paragon, ale ich nowe produkty są coraz dziwaczniejsze w obsłudze. Stąd od prawie 3 lat stosuje Acronisa, który ani razu mnie nie zawiódł, a że lubie modyfikować system, więc dla mnie jego posiadanie to priorytet. I najlepsze jest to, że każdy nowy produkt, wersja jest kompatybilny wstecz.
Pozdrawiam
Shorin

Naits

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
6
Ostatnio straciłem niemal 16GB danych, wakacyjne zdjęcia i filmy z ostatnich kilku lat oraz prywatne dokumenty tekstowe.
Taka strata boli i to bardzo, zwłaszcza jak nie można już tego odzyskać.
Człowiek wtedy od razu mądrzeje że trzeba robić kopie, nawet w kilku miejscach na takie wypadki.
Chciałbym wygrać Acronis True Image Home 2009 PL by się odpowiednio zabezpieczyć przed takimi zdarzeniami.

destry5

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
ATI to wg. mnie najlepszy program do backupu całego systemu i poszczególnych jego elementów, uratował mnie kiedyś przed ponowną instalacją systemu a kopię zrobiłem na ...cd :), nie zawiodł mnie i chętnie bym ten program używał gdybym go dostał. Nie mam przekonania go produktów firmy Paragon, próbowałem przywrócić kopię ale nie udało się, Acronis rulez.

Szuri21

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Niecałe dwa lata temu jak słyszałem jak kolega jeden z drugim rozmawiali jak to utracili dane to było mi do śmiechu. Stare przysłowie mówi, że 'Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni". I tak było w moim przypadku. Rok temu doszło u mnie do awarii, najpierw systemu, który niespodziewanie odmówił posłuszeństwa, a kolejno samego dysku twardego. Jak się później okazało to dysk był wadliwy i poszedł na gwarancję. Niestety wraz z tą awarią utraciłem wiele cennych dokumentów, zdjęć czy też filmów nagranych przeze mnie. Mówiąc, krótko straciłem bardzo ważne pliki. Dysk odzyskałem z gwarancji, danych niestety nie. Szkoda, że nie na odwrót. Istnieje też kolejne polskie przysłowie mówiące, że " Polak mądry jest po szkodzie". No i tak też jest w moim przypadku. Staram się wykonywać backup danych, ale robię to ręcznie i w nieregularnych odstępach czasu. Brakuje mi jakiegoś profesjonalnego programu. Niewątpliwą pomocą byłby produkt firmy Acronis. Dodatkowo perspektywa robienia obrazu systemu jest naprawdę kusząca. Jako subskrybent MSDN AA mam dostęp do różnych wersji systemów Windows. Jednakże każdą kopię systemu wolno mi aktywować tylko raz. Acronis przyszedłby do mnie z pomocą bo mógłbym stworzyć obraz aktywowanego systemu i zaoszczędzić sporo czasu. Owszem zawszę mogę się udać do administratora po nowy klucz dla systemu Windows i to nawet niezliczoną ilość razy, ale wiąże się to ze straconym czasem. Podsumowując produkt firmy Acronis to idealne uzupełnienie dla aktywnego użytkownika komputera. Jest on nieocenioną pomocą w zabezpieczeniu swoich najcenniejszych danych, a także pozwala zachować cenny czas. Warto byłoby mieć produkt Acronis u siebie.

tadzik

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Pliki tracimy w najmniej oczekiwanych/chcianych momentach... myślę, że wielu się o tym przekonało. Jak to się mówi: tylko twardziele nie robią backup-ów :) wiec aby wybrnąć z sytuacji potrzebuje Acronis True Image, aby robił to za mnie :p

kxuser

Świeżak
Reakcje/Polubienia
2
Czasem zdarzało mi się stracić pliki, czasem nawet przez ich bezmyślne skasowanie. Ale program tego typu jest dobry szczególnie w przypadku kiedy chcemy utworzyć obraz całej partycji z systemem. Przy kolejnym formacie (a lubię je robić często) nie będę musiał wszystkiego instalować, co jest czasochłonnym procesem. Z użyciem Acronis True Image można odtworzyć system z wcześniej utworzonej kopii. Z tej właśnie cechy programu korzystałbym najczęściej. Pozdrawiam

Ponury Rumcajs

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
81
Miasto
Rzacholecki Las :D
Czy to przebywając w sieci czy pobierając dane z internetu nasz komputer jest stale narażony na różnego typu ataki wirusów, trojanów, które z kolei mogą doprowadzić do konieczności reinstalacji systemu. Każdego dnia istnieje ryzyko wystąpienia jakiegoś nieprzewidzianego wcześniej poważnego błędu w systemie, czasem już przywracanie systemu nie wystarcza i nie da się nic zrobić... ...trzeba siłą rzeczy instalować system od nowa a wraz z nim wszystkie programy. Prawidłowa i szczegółowa konfiguracja nowo postawionego systemu oraz wszystkich programów w nim zainstalowanych jest bardzo czasochłonna i męcząca... Trzeba na nowo wgrywać sterowniki, instalować programy z których korzystamy, konfigurować sieć, dostęp programów do sieci, zabezpieczenia, dostosować preferencje, tworzyć profile ustawień do każdej aplikacji z osobna, tak by doprowadzić system do stanu przypominającego ten przed wystąpieniem nieprzewidzianej awarii. Podczas instalacji programów okazuje się, że straciliśmy też instalki programów, które były akurat umieszczone na dysku, który uległ awarii. Każdy ma coś w komputerze czego nie chciał by stracić, czy to gry, muzyka, programy, zdjęcia, jakieś własne projekty, adresy e-mail, prywatne dane... Rewelacyjnym sposobem na zabezpieczenie się przed taką niespodziewana utratą danych jest skorzystanie z produktu Acronis True Image Home, który w łatwy, intuicyjny i co najważniejsze w bezpieczny sposób pozwoli nam na zrobienie obrazu dysku, byśmy mieli w razie potrzeby możliwość skorzystania z kopi zapasowej. Jest to bardzo przydatne ponieważ możemy wykonać obraz partycji systemowej a później przywrócić ją. Gdy podczas awarii system nie uruchamia się i nie da się nic zrobić, sięgamy po bootowaną płytkę Acronis, program ładuje się do pamięci RAM, oczom ukazuje menu, korzystając z prostego kreatora wskazujemy lokalizację kopii zapasowej, wybieramy opcje i przywracamy system zamiast go reinstalować i tracić czas, nerwy i cenne dane. Kopia ta przed przywróceniem może być sprawdzona pod kątem wystąpienia błędów. Sporządzając natomiast obraz dysku mamy możliwość zaszyfrowania kopii oraz ukrycia partycji, by była niewidoczna dla systemu Windows a co za tym idzie zupełnie bezpieczna. Dostęp do ukrytej partycji zabezpieczamy hasłem co moim zdaniem jest też bardzo dobrym pomysłem, ponieważ jeśli nie chcemy, to nikt bez naszej wiedzy nie będzie miał dostępu do sporządzonej kopii. Warto zaznaczyć, że kolejną bardzo przydatną funkcją podczas wykonywania obrazu jest możliwość kompresji a nawet wybrania stopnia kompresji. Wyższy stopień kompresji pozwala na uzyskanie kopii o mniejszym rozmiarze na dysku, lecz kosztem czasu... Z kolei gdy kompresja nie jest dla nas aż tak istotna możemy ustawić na "NORMALNĄ" lub z niej zrezygnować, co pozwoli z kolei na szybsze wykonanie kopii. Mamy więc tu swobodę wyboru. Acronis True Image Home sprawdza się też znakomicie w przypadku przenoszenia danych ze starego dysku na ten nowo zakupiony. Jest bez wątpienia bardzo przydatnym narzędziem, solidnym, myślę, że najlepszym w swojej klasie.
Myślę, że każdy z nas miał to nieszczęście stracić cenne dla nas pliki i nie jest to wcale ani zabawne ani miłe. Zdarzyło mi się, że musiałem skorzystać z PC lecz ten akurat uległ awarii. Warto wiec poszukać skutecznego rozwiązania, które pozwoli w szybko, łatwy sposób na wybrniecie z takich sytuacji. Mając takie narzędzie jak Acronis True Image Home zyskujemy też komfort, że nasz system będzie zawsze sprawny wtedy gdy akurat będziemy chcieli, lub mieli potrzebę z niego skorzystać. Obecnie korzystam z bardzo starej wersji tego programu i gdy do PC załaduję Acronis CD i zabootuję, to nie wykrywa mi sterowników multimedialnej myszki, nie da się poruszać normalnie po menu, wiec muszę podpinać starą, już ledwo żywą by działało... W konkursie biorę udział ze względu na wyżej wymienione plusy programu, których jest troszkę, mam nadzieję, że kiedyś uda mi się wygrać licencję na ten program :)
Pozdrawiam.

jablo11gru

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Ostatni raz straciłem ważne dane, kiedy dyskietka 3,5 cala odmówiła pracy i nic, ale to już nic nie pomogło. Do czego używam Acronisa ? Zrobienie kopii partycji systemowej to podstawa każdej nowej instalacji systemu. Każdy z nas musi zmyć brudy w systemie podczas używania komputera. Żaden program do optymalizacji pracy Windowsa nie spowoduje tak szybkiej pracy jak po odtworzeniu "dysku C:". W ostatnich latach nie zdarzyło mi się stracić danych, właśnie dzięki Acronisowi. Wcześniej na komputerze straszył duszek, ale Acronis pobił go lepszą kompresją. Dobra polityka firmy powoduje, że nazwa jest już znana. Warto kolekcjonować licencje na kolejne edycje, dlatego liczę na szczęście w losowaniu.

jedros

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Gdańsk
Staram się być na bieżąco z najnowszymi wersjami oprogramowania i w związku z tym jakiś rok temu zakupiłem gazetkę komputerową a w niej znajdowała się najnowsza pełna wersja jv16PowerTools. Podczas pracy z tym programem zamiast "wyczyść dysk" przez nieuwagę kliknąłem w "usuwanie danych" no i wiadomo co się stało. Praktycznie wszystkie dane zostały utracone a nie mając specjalistycznego narzędzia do odzyskiwania cała zabawa skończyła się wizytą u specjalisty. Chciałbym uniknąć podobnych sytuacji ale do tego potrzebny jest program , który zrobi obraz dysku np. Acronis True Image i niepotrzebnych dodatkowych kosztów. Używałem kiedyś Acronis ratunkowy nośnik startowy (Boot CD), bardzo przydatne narzędzie i łatwe w obsłudze. Polecam Acronisa bo to naprawdę może nam zaoszczędzić dużo czasu i pieniędzy.

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
44634
Miasto
Gdzieś w Polsce
Witam wszystkich
Ja nie biorę udziału w konkursie, gdyż mam wersję box 2010. Program jest naprawdę przydatny, co w moim przypadku potwierdziło się już cztery dni po jego zainstalowaniu! Całość jest banalnie proste. Wszystkim go polecam i z góry gratuluję zwycięzcom.
Pozdrawiam

Orion

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
330
Miasto
somewhere in cyberspace....
Parę razy zdarzyło mi się stracić dane (np raz dlatego że Partition magic wysypał się przy zmianie wielkości partycji). Także reinstalacja systemu i wszystkich programów które używam jest bardzo czaochłonna (a kilka razy musiałem ją robić). Dlatego ten program uważam za bardzo przydatny. Wersja której do tej pory używałem (która była kilka lat temu dostępna na płycie dołaczonej do jednego z czasopism komputerowych) sprawowała się nieźle, ale tylko w tworzeniu obrazu pełnego danej partycji (nie umozliwiała np. tworzenia kopii przyrostowych). Ponadto w tej wersji nie było możliwosci tworzenia obrazu bezpośrednio na nosniku wymiennym (np.płyta dvd) - trzeba było obraz stworzyć najpierw na twardym dysku, a dopiero potem go nagrać na płytę. Dlatego bardzo się cieszyłbym, gdybym znalazł się w gronie szczęśliwców, bo ta wersja bardzo by mi ułatwiła zabezpieczanie moich danych....

pilot37

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Pewnego razu mój znajomy chciał przekonać mnie do nowego systemu operacyjnego, mianowicie jednej z dystrybucji linuxa. Podchodziłem do tego sceptycznie, ale dałem się namówić. Kolega, który uważał się za profesjonalistę, zabrał się do rzeczy. Oczywiści ostrzegałem go, że chcę zostać przy windowsie, a linuxa mieć jako drugi system. Niestety, jak łatwo się domyślić, kolega podczas instalacji wybrał pełne partycjonowanie dysku, przez co straciłem wszystkie dane, system i całą strukturę partycji ! Nie trudno domyślić się jak bardzo się wkurzyłem, oczywiście nie robiłem żadnych backupów wcześniej.

od tego czasu staram się robić backupy dosyć regularnie, jednak wykonuję je metodą ręcznego kopiowania danych na dysk zewnętrzny. chciałbym otrzymać program Acronis, gdyż dzięki niemu byłbym w stanie ustawić harmonogram wykonywania kopii, co znacznie ułatwiłoby zabezpieczenie danych. Ręczne kopiowanie jest niestety bardzo absorbujące.

jan13

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
19
Infekcja po której system nadawał się tylko do formatu.
Wielogodzinne wgrywanie programów, sterowników,konfigurowanie spowodowało iż dojrzała konieczność zakupu programu do kopi zapasowych.
Po przeczytaniu wielu opinii,komentarzy zapadła decyzja o zakupie Acronisa.
Program wykazał swoją przydatność niejednokrotnie.
Ale najważniejsza próba była jeszcze przed nim.
Zaczęło się banalnie,błędy programów z czasem restarty systemu a przywracanie systemu poprawiało sytuacje na krótko....
Diagnoza komputera nie pozostawiała wątpliwości,dysk twardy kończył powoli żywot.
Kupiłem nowy dysk i z duszą na ramieniu przystąpiłem do klonowania dysku,poszło łatwo -automat.
Nic nie straciłem!
Dziś marzy mi się jeszcze nowy komputer do tego najnowszy system a do tego nowy Acronis.
Od czegoś trzeba zacząć ......

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
stracić ważne pliki zdarzyło mi się i to dość niedawno (kwiecień bieżącego roku) za sprawą "padu" 1TB dysku z tzw. "czarnej serii Seagate'a", jak na złość był to okres kiedy po odstawieniu Ghosta (wersja, którą posiadam nie działa pod Vistą) nie byłem zabezpieczony żadną kopią ważnych plików
Acronis poza tworzeniem backup'ów ważnych plików, przydałby mi się do stworzenia kopii partycji systemowej z Vistą, ustawionej wedle własnych potrzeb, jak wiemy instalacja systemu, konfiguracja (wyłączenie zbędności i dostosowanie "okienek" do swojego wyobrażenia idealnego systemu) oraz instalacja aktualizacji jest zajęciem bardzo czasochłonnym i momentami irytującym (bynajmniej dla mnie), dzięki takiej kopii zaoszczędziłbym mnóstwo czasu oraz nerwów, przywrócenie systemu trwałoby dosłownie kilka chwil i pozostałaby tylko instalacja najnowszych wersji niezbędnych programów a to już mogę przeboleć

pajky

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Ostatnio mam same problemy z kompem. Średnio co 3 miesiące reinstalka. Lubie testować nowe oprogramowanie i po jakimś czasie robi się bajzel. To narzędzie ułatwiło by mi pracę.
Pozdrawiam

Status
Zamknięty.
Do góry