CryptBox 2011

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Po instalacji darmowa rejestracja i jeśli komputer jest podłączony do Internetu to klucz zostaje wpisany automatycznie i dodatkowo wysyłają mailem. W ciągłej promocji. Sprawdzałem
CryptBox – to bardzo proste w obsłudze narzędzie służące do szyfrowania ( algorytmem AES-256 ) ważnych dla nas plików i folderów.

CryptBox posiada bardzo intuicyjny i przejrzysty interfejs.Dodatkowo w programie znajdziemy narzędzie do całkowitego usuwania danych ( bez możliwości odzyskania nawet za pomocą specjalistycznego oprogramowania )

Gonzoo

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Czesc , mam ten program od dawna , ale boję się zaszyfrować partycji systemowej . Emmers wiesz coś o tym ? pomożesz ?

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Najpierw odpowiedz sobie na pytanie: Czy warto?Jaki widzisz sens w szyfrowaniu partycji systemowej? Czy naprawdę lubisz za każdym odpaleniem kompa wpisywanie haseł bądź podłączanie specjalnie spreparowanego pena by przedłużyć odpalenie systemu , który i tak należy do Ciebie i nikt poza tobą nie używa?

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Emmers napisał:
Najpierw odpowiedz sobie na pytanie: Czy warto?Jaki widzisz sens w szyfrowaniu partycji systemowej? Czy naprawdę lubisz za każdym odpaleniem kompa wpisywanie haseł bądź podłączanie specjalnie spreparowanego pena by przedłużyć odpalenie systemu , który i tak należy do Ciebie i nikt poza tobą nie używa?

Może Gonzo po prostu chce mieć zaszyfrowaną partycję, ponieważ coś chce ukryć i chce być bezpieczny? A może po prostu lubi gmerać w komputerze i coś zmieniać, jak wielu z nas? Tylko martwi się, że coś mu się pochrzani.

Gonzo, ja Ci nie pomogę, bo tego programu nie używam, a partycji też nie szyfruję. Kiedyś próbowałem z truecryptem, ale nie za bardzo mi to działało - miałem dwa systemy i coś się pogryzło. Ale: zrób sobie kopię zapasową partycji systemowej z mbr'em, albo całego dysku jak masz nieduży i masz miejsce na taką kopię i cóż szkodzi popróbować, jeżeli Ci zależy? Zabezpiecz się tak, aby w razie jakiejś wpadki :dziwak mógł odzyskać ważne dane i ustawienia dysku. A jak nie możesz tego zrobić, to odpuść.

pozdr dla wszystkich dyskutujących ten watek,
A.

Gonzoo

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Tak lubię gmerać i zmieniać a ostatnio używam tego programu do szyfrowania dokumentów, zdjęć, skarbów :) . Nie szyfrowałem jeszcze systemu i stąd padło moje pytanie . Ogólnie program po polsku i prosty w obsłudze . Pozdrawiam .

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Tak lubię gmerać i zmieniać.....
Bardzo słuszna postawa ...lepiej samemu do czegoś dojść niż czekać na gotowca :ok ( no chyba że wyjdzie kicha to wtedy można poprosić o pomoc :) )
...ostatnio używam tego programu do szyfrowania dokumentów, zdjęć, skarbów...
Z szyfrowaniem poufnych danych jest tak : albo chcemy coś zabezpieczyć przed domownikami i ewentualnie panią Krysią z sąsiedztwa lub ( przyjmując czarny scenariusz ) przed wszystkimi z panami w czerni włącznie
Pierwszego przypadku nie rozpatruję bo tam faktycznie wystarczy CryptBox lub inne tego typu narzędzie które ukryje nasze "skarby "
Drugi przypadek to już zupełnie inna liga w której powinny grac tylko open source`owe narzędzia np TrueCrypt , ruski DiskCryptor. Z uwagi na ich otwarty kod ( brak możliwości odszyfrowania danych po podaniu "magicznej" komendy ) powinny być używane w takich miejscach w których zależy nam na uzyskaniu 100% bezpieczeństwa naszych danych w każdej sytuacji ( obojętnie czy dobiera się pani Krysia czy informatyk śledczy ) Należy pamiętać jednak że szyfrowanie jest tak mocne jak mocne jest nasze hasło ...w przypadku powyższych przykładów lub potrzeb minimum to 50 lub więcej znaków :klawik.
Na dzień dzisiejszy polskie prawo nie wymaga od nas pod presją odpowiedzialności karnej ujawnienia haseł do szyfrowanych archiwów, zupełnie inaczej jak np w Anglii lub Brazylii gdzie za kratki można trafić za nie ujawnienie w/w
W nawiązaniu do @up ciekawy zdarzenie miało miejsce właśnie w Brazylii gdzie przez prawie 3 lata próbowano bezskutecznie złamać lapka zaszyfrowanego TrueCryptem ( 62 znakowe hasło ) bankiera podejrzanego o działalność na szkodę banku.
Koniec końców, TrueCrypta nie złamano dowodów nie uzyskano a bankier trafił na krótko do więzienia za....nie podanie hasła :ok
W tym przypadku jasno widać co może nas uratować :mistrzunio
Nie wiem który przypadek najbardziej do Ciebie pasuje ...ale ja używałbym TC

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Gonzoo napisał:
Tak lubię gmerać i zmieniać a ostatnio używam tego programu do szyfrowania dokumentów, zdjęć, skarbów :) . Nie szyfrowałem jeszcze systemu i stąd padło moje pytanie . Ogólnie program po polsku i prosty w obsłudze . Pozdrawiam .
Mi też przypadł do gustu, ale partycji nie próbowałem szyfrować. Nie jest mi to do niczego potrzebne. Możesz sobie wypróbować na maszynie wirtualnej , tworząc jakiś niewielki dysk z systemem i go zaszyfrować. Ponieważ mam dość dużo w tej chwili wolnego miejsca na dyskach w nowym kmpie spróbuję to zrobić w Virtual Boxie.

Gonzoo

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź remool .
ps. moje prawa , moje hasło , 6 obrazków . heh

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Remol,

a ja gdzieś czytałem, zdaje sie, że za czasów TC 6, że udało się go złamać, nie mówię o owym kazusie, który przywołujesz, tylko, że jest to mozliwe przy pomocy CUDA i tęczowych tablic. Tak mi sie zdaje.

Możliwe, że z tymi tablicami to dodałem od siebie, nie znalazłem tego tekstu co kiedyś, przeczytałem inny, w którym była poruszona sprawa TC i krótkiego hasła.

no i drugi tekst

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Samego TC nie złamano ....można się tylko do niego dobrać przez brak wiedzy i wygodę użytkownika
( nie od dziś wiadomo ze najsłabszym ogniwem jest sam człowiek )
Krótkie słownikowe hasło polegnie bardzo szybko ale hasło typu ÷¼@ˆ˜ÇÀE1DUšMôåEçÞ%•u²n4Ñ{ç5i+ý¬]‰6“¬ûr‹‚ƒf¦€“à.ð萱?âß>ç*;‚Â5QYnùcÑ91Æ(lè=À już niekoniecznie
Co do hibernacji ...to osoby bawiące się w szyfrowanie na poważnie nie używają jej a kompki są tak ustawione aby można było je wyłączyć w jak najkrótszym czasie.
W przypadku niezapowiedzianej wizyty kiedy to użytkownik zdoła wyłączyć kompka służby mają jeszcze ok 4 -5 min czasu na zamrożenie ramu ciekłym azotem aby odzyskać hasło ale i na to ( z tego co czytałem ) jest metoda
Można rzec tak ....gdzie kończy się zabawa a zaczyna walka o życie potrzebna jest wiedza :mistrzunio :)

Do góry