Co robię nie tak, że lapek muli?

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Co robię nie tak, że lapek muli?
Od kilku miesięcy walczę z tym objawem, był u czyszczenia, przeinstalowywałam kilka razy system (8.1 obecnie). I ciągle po jakimś czasie zaczyna mulić. Myślę, że przyczyna leży w ilości lub (bardziej wydaje mi się prawdopodobne) w jakości programów. Może gryzą się ze sobą, chociażby zestaw bezpieczeństwa: Bitdefender Total, MBAM i SpyShelter Premium. Czy to nie za dużo?
Może coś robię nie tak?

juhuhu

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
3
Wszystkie te systemy bezpieczeństwa, a szczególnie antywirusy spowalniają komputer , bo działają w tle i nawet o tym nie wiesz. Jak chcesz mieć szybki komputer to wyłącz automatyczne skanowanie , wyłącz nie potrzebne programy, które uruchamiają się przy starcie systemu, zmniejsz ilość aktywnych procesów, a system będzie lekki i przyjemny w używaniu. Im więcej masz działających programów tym wolniejszy jest komputer.
Najbardziej obciążają skanery, bo zajmują na tyle dysk komputera, że system staje w miejscu, bo nie ma dostępu do dysku.

Alexander

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
W.
Ja tak mam z systemem pochodzącym od HP (na lapku).
Musiałem usunąć mnóstwo w ogóle niepotrzebnych, wgranych przez producenta mi programów żeby to "jako-tako" działało, a i tak pobawię się trochę softami i się zaczyna... Kiedy próbowałem czystej 8.1 problem nie występował. Co do zabezpieczeń - przesadzasz. Bit ma tryb HIPSa (opisywałem to w jednym z tematów), możesz usunąć SPysheltera. MBAM wystarczy na żądanie, w realu i tak mniej wykrywa niż przy skanie. SS i MBPro nie mają niczego co w jakikolwiek sposób przewyższa Bitdefendera.

Proponuję spojrzeć też na autostart.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Alexander napisał:
Ja tak mam z systemem pochodzącym od HP (na lapku).
Musiałem usunąć mnóstwo w ogóle niepotrzebnych, wgranych przez producenta mi programów żeby to "jako-tako" działało, a i tak pobawię się trochę softami i się zaczyna... Kiedy próbowałem czystej 8.1 problem nie występował. Co do zabezpieczeń - przesadzasz. Bit ma tryb HIPSa (opisywałem to w jednym z tematów), możesz usunąć SPysheltera. MBAM wystarczy na żądanie, w realu i tak mniej wykrywa niż przy skanie. SS i MBPro nie mają niczego co w jakikolwiek sposób przewyższa Bitdefendera.

Proponuję spojrzeć też na autostart.

OK, 8.1 mam na czysto. Z autostartu programy wyłączyłam te zbędne, natomiast jeśli chodzi o procesy, to już moja wiedza tu nie dosięga.
To spróbuję usnąć SSP i zostawię w MBAM skanowanie tylko na żądanie. Zobaczę czy lepiej.

A

Anonymous

To zrób screen z menedżera zadań i umieść go na forum, zobaczymy czy wszystko jest OK, jeżeli chodzi o ochronę komputera, to ja osobiście SpyShelter Premium bym wywaliła, w sytuacji kiedy masz Bitdefender to nic innego nie jest Ci potrzebne, a MBAM polecam tylko na żądanie

A

Anonymous

Jeśli chodzi o wyłączenie zbędnych procesów-usług( co na bank pomoże) wystarczy najzwyczajniej w świecie poczytać opisy przy każdym z nich ... jeśli nie jesteś czegoś pewna to , tak jak napisała Ola , podaj screen

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
jeśli używasz systemu od producenta to przyczyną może być też cała masa niepotrzebnego softu do niego dołączona, druga sprawa to może warto chwilkę posiedzieć i dostosować Windowsa do swoich potrzeb, wyłączyć niepotrzebne usługi, bajery, pozbyć się zbędnych programów
na Windows 8 "siedziałem" niecały tydzień więc wiele powiedzieć nie mogę, ale z 7 tak robię zawsze i komp po 3 miesiącach użytkowania uruchamia się 26 sek., wyłącza w 8, żadnego mulenia nie zauważyłem

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
356
Jaka konfiguracja kompa ?? -> czyli czy to lapek czy stacjonarny -> jaki proc -> ile ramu -> zakres teperatur -> jaki soft , system orginał czy jak ja mówie aktywowany inaczej :p .Wszystko to ma wpływ na prace bo np jesli masz mało ramu i słaby proc to już zainstalowanie Bitdefender Total samego lub z MBAM wystarczy żeby komp zwieche zaliczył i zwolnił całkowicie .Bitdefender Total istaluje sie od 3 rdzeni w zwyż żeby to ok pracowało .System 8.1 to nadal niewypał i gniot marketingowy, pełen dziur jak ser czedar i osobiscie wole 7 .

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Screen:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Lapek, Windows 8.1 Pro 64bit instalowany na czysto.
3GB RAM, Procesor Intel 2 Duo, 2,00 GHz

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Po deinstalacji niepotrzebnych programów zrób defragmentację jakimś porządnym programem. Polecam Auslogics Disk Defrag Pro z doborem odpowiedniej optymalizacji. System chodzi dużo raźniej. Można też użyć w międzyczasie TuneUp i jego słynny :dziwak deaktywator, bo wtedy rzecz jasna odpadnie Ci trochę procesów - jeśli sama nie wiesz, które wyłączyć.

wojwojtek

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
U mnie też komp mulił a mam win Xp,okazało się ze w menadżerze zadań proces svchost.exe cały czas zabierał ok. 50% procka, po wyłączeniu aktualizacji automatycznej jest ok 2-3% a aktualizację sprawdzam od czasu do czasu. Zobacz u siebie ten proces bo to może być przyczyną między innymi.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Manila napisał:
Po deinstalacji niepotrzebnych programów zrób defragmentację jakimś porządnym programem. Polecam Auslogics Disk Defrag Pro z doborem odpowiedniej optymalizacji. System chodzi dużo raźniej. Można też użyć w międzyczasie TuneUp i jego słynny :dziwak deaktywator, bo wtedy rzecz jasna odpadnie Ci trochę procesów - jeśli sama nie wiesz, które wyłączyć.

Auslogics Disk Defrag Pro akurat mam z ostatniego promo, tylko z "doborem odpowiedniej optymalizacji" będzie problem. :scratch
TuneUpa miałam i tak mi ładnie zdeaktywował, że lapek śmigał, tylko przy okazji spowodował zawieszanie systemu po użyciu PPM. Skończyło się na reinstalacji Windowsa. A ręcznie to nie wiem, które procesy wyłączyć.

A

Anonymous

tofana napisał:
Manila napisał:

Auslogics Disk Defrag Pro akurat mam z ostatniego promo, tylko z "doborem odpowiedniej optymalizacji" będzie problem. :scratch
TuneUpa miałam i tak mi ładnie zdeaktywował, że lapek śmigał, tylko przy okazji spowodował zawieszanie systemu po użyciu PPM. Skończyło się na reinstalacji Windowsa. A ręcznie to nie wiem, które procesy wyłączyć.
ululam dzieciaka i zaraz to luknę :ok

A

Anonymous

Zamiast Adobe Reader lepiej jest zainstalować coś lżejszego np sumatraPDF
PowerISO nie musi być cały czas uruchomione, nie musi także startować z systemem
Kryptel też nie musi być włączony non stop
steganos trace destructor browser monitor do wywalenia
Logitech Download Assistant do wyłączenia, ale możesz nawet wyrzucić
Adobe Updater do wyłączenia, gdyż aktualizować możesz ręcznie
cool timer deluxe, jeśli jest Ci niezbędny, to możesz go mieć, jeśli jednak nie to usuń
COM Surrogate wyłącz, ale nie zrobisz tego "tak zwyczajnie" musisz przejąć plik na własność i zmienić rozszerzenie np na bak wtedy program nie będzie się uruchamiał, w przeciwnym wypadku ciągle będzie włączany
Metro Manager, szczerze nie wiem co to jest ;))
Nero nie musi być cały czas włączone, zamiast niego lepiej jest użyć lżejszego programu z tymi samymi opcjami np BurnAware
Perfect Hotkey, jeśli używasz, niech będzie, jeśli nie, to do usunięcia

Na razie wyłącz te i zobacz czy jest lepiej

Do wyłączenia z autostartu:

Adobe Reader
SwitchBoard
PowerISO
Screenpresso
Adobe Update
Sticky Password Manager

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
tofana napisał:

Dlatego się szeroko śmiałem, bo wielu jest miłośników tego deaktywatora. Ja miałem tylko jeden duży program wg TU do odstrzelenia - Acronis TI. Tak więc niewiele u mnie przyśpieszyło, a później przestał działać tryb Try&Decide (musiałem przeinstalować Acronisa). Co do optymalizacji w Auslogics, to u mnie poleciał Prefetch Layout. "Przyśpiesza ładowanie systemu i uruchamianie się aplikacji" (wg opisu na tut.blogu). Sprawdziło się, u mnie system dostał prawdziwego kopa. :klawik.

Do góry