Co nam gra w duszy, czego aktualnie słuchasz ?

fluid

super saiyajin...
Fąfel
Reakcje/Polubienia
47

get up up up up !! !! !! :suuper

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
"Stranger Things” to wakacyjny przebój Netflixa. Akcja serialu toczy się w latach 80 w amerykańskim stanie Indiana. Również formą, treścią i oprawą muzyczną serial nawiązuje do popkultury tamtego okresu. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to takie skrzyżowanie Twin Peaks i Archiwum X. Jeśli ktoś z jakiś względów nie korzysta z Netflixa, to bez trudu odnajdzie go w wersji lektorskiej w serwisie, który niezmiennie kojarzy mi się z niesławnym agentem Tomkiem... :klawik. Muzyka Kyle'a Dixona i Michaela Stein'a towarzysząca serialowi, co prawda nie specjanie mnie rusza, ale dobrze podkreśla nastrój. Przy okazji pojawiały się głosy (chyba słuszne), że panowie pokradli główny temat muzyczny grupie Daft Punk, napisany do Tron Legacy.
Stranger Things Soundtrack - Main Theme (Extended)

Daft Punk - Track 2 - Tron Legacy Soundtrack

Stranger Things' Theme Song Lifted From Daft Punk's Track 2 on the 'Tron: Legacy' Soundtrack?

A na sundtracku z piosenkami z serialu (całkiem przyjemne numerki z lat 80-tych) znalazłem perełkę. 30 lat tego nie słyszałem, a nadal brzmi świetnie.
Corey Hart - Sunglasses At Night

fluid

super saiyajin...
Fąfel
Reakcje/Polubienia
47
zaczelo sie od wodka...

a skonczylo na...Tequila...

ale czy oby na pewno... :zaciesz

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30300
Miasto
Trololololo
FOALS - What Went Down

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12489
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Umieszczę teraz piosenkę.... kolejną, ale.... najmądrzejszą. Przez całe życie słyszy się mnóstwo piosenek ale większość z nich jest do dupy. Można przy nich potańczyć, pobawić się, odpocząć i takie tam ale mało jest takich, dzięki którym coś zyskujemy. Ta taka jest. Jest zbiorem rad, które przydają się w życiu..... Graj więc jutubie, graj....

Tłumaczenie tekstu:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Miałem o czymś innym... ale skoro wyżej takie bułki. Dzięki al za tyle cennych rad. Już po Twoim ostatnim poście w "Bulwersach..." zapamiętałem, żeby zrobić sobie bezmięsny choćby jeden dzień w tygodniu. Tym bardziej teraz może to się okazać całkiem trendy, jak się wybierze odpowiedni dzień tygodnia. Teraz jeszcze zapamiętam...hmm... co najmniej tę radę o ochronie przed UV. Chciałbym zrewanżować się jakąś mądrą piosenką. Przychodzi mi do głowy
Marek Grechuta i "Dni, których nie znamy", ale to wszyscy znają. Więc może to:
Sokol i Marysia Starosta - Myśl pozytywnie

Tymczasem przedwczoraj miał swoją premierę w świecie (u nas premiera 11 listopada - kto wybiera te daty, ale może to znaczące :scratch ) film Olivera Stone'a pt. "Snowden". Scenariusz filmu powstał w oparciu o powieść Luke'a Hardinga "The Snowden Files", a podobno również książkę moskiewskiego prawnika Snowdena Anatolija Kuczerena, „Wriemia spruta" ("Czas ośmiornicy"). Jak mniemam w rewanżu
Stała Komisja Kongresu USA ds. Wywiadu opublikowała 36-stronicowy raport, będący podsumowaniem trwającego ponad dwa lata śledztwa, dotyczącego wycieku tajnych dokumentów Narodowej Agencji Bezpieczeństwa w czerwcu 2013 roku. Do publicznej wiadomości trafił jedynie skrótowy, kilkustronicowy wyciąg, ponieważ ujawnienie całości uznano za zagrażające bezpieczeństwu narodowemu (...)

Pewnie wybranie momentu na publikację nieprzypadkowe...
Specjalnie do ww. filmu Peter Gabriel napisał piosenkę, a w samym klipie pojawia się E. Snowden.
Peter Gabriel - The Veil (ta piosenka też jest o czymś) :ok

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30300
Miasto
Trololololo
Beavis & Butthead - The Beavis and Butt-Head Experience (Complete Album - Includes Hidden Track)

Megadeth - 99 Ways To Die

:klawik.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30300
Miasto
Trololololo
Guy Mantzur Live At Stereo, Montreal 19 - 12 - 14

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Zgodnie z zaleceniem Wielkiego Ala piosenka winna posiadać walor wychowawczy... :szef
Sie robi boss :hi - radzimy i wychowujemy... :papież
Sokol i Marysia Starosta - Reset

cdn.... :klawik.

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114
Kury - Jesienna deprecha

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12489
Miasto
Wczoraj urodziny miał Bruce i jego najnowsza płyta jest już u mnie :buziakk na której pięć niepublikowanych wcześniej (nie liczymy bootlegów :yhy ) utworów. Jeden na próbę:

[spotify]5b1DqW7n5AvEjVgw6jRzE9[/spotify]

i trochę starszych numerów:

i chyba piosenka bardziej aktualna niż wtedy kiedy powstała:

Jeszcze po polsku. Premiera z wczoraj:

i jeszcze coś takiego

Na koniec zagadka. Jan Borysewicz skupia się głównie na graniu a śpiewa Panasewicz. Jednak są dwie znane piosenki Lady Pank w których za wokal wziął się Jan Bo, w których ??

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
al_arsen napisał:
Na koniec zagadka. Jan Borysewicz skupia się głównie na graniu a śpiewa Panasewicz. Jednak są dwie znane piosenki Lady Pank w których za wokal wziął się Jan Bo, w których ??
Odpowiadam na pytanie: "Wciąż bardziej obcy" i "Bez satysfakcji" (co za tytuły - chyba miał deprechę :facepalm )
Wszystkiego najlepszego dla Bruce'a i jego brata bliźniaka... (chyba mają tego samego ojca co Sylwek Stallone :eek: ) :piwko Tego utworu pewnie al nie ma. :)

No i nadal radzimy oraz wychowujemy... Tym razem w kwestiach zdrowego żywienia i stylu życia.
Taco Hemingway - "Białkoholicy"

Al zadowolony? :klawik.
Edit: w następnym odcinku postaramy się coś doradzić w kwestiach seksu...

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12489
Miasto
Odpowiedź jest zła. Miały być dwie piosenki Lady Pank a "Bez satysfakcji" to jest Jan Bo i wykonywał ją dla Lady Pank ale to jest piosenka z czasów współpracy z Budką Suflera. Poprawna odpowiedź oprócz oczywiście "Wciąż bardziej obcy" to "Mała Lady Pank" :klawik.

Co do piosenki wychowującej to chyba nie znamy się od zeszłej niedzieli i powinieneś wiedzieć, że ja polskiego hiphopu nawet z przystawionym do skroni obrzynem bym nie słuchał :zaciesz Tak więc nie wiem czy ta i poprzednie piosenki się nadają do tematu :jezyk

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Cóż... i tak mam skuteczność lepszą niż Arek Milik w reprezentacji... :zaciesz
Wobec powyższego zamykam kącik porad (trochę przykro mi tylko ze względu na nieco słabiej radzących sobie z seksem i zaplanowany temat :jezyk )
Też mam zagadkę i to dotyczącą muzyki, którą lubisz (albo lubić powinieneś :pala ):
Nowe wersje gier w odróżnieniu od swoich poprzedników charakteryzują się rozbudowaną oprawą muzyczną. Do tego stopnia, że wydawane są do nich soundtracki. Na rynku pod tym względem zdecydowanie wyróżnia się Mafia3. :ok Lista utworów, których można posłuchać w trakcie gry jest imponująca

(można posłuchać:
)
i sprawia, że gra jest absolutnie klimaciarska... Az chce się zostać mafijnym królem Nowego Orleanu. :)
W trailerach pobrzmiewają też nieco inne utwory. Na tej liście
m.in. znajduje się cover, którego wykonaniem jest absolutnie zauroczony, pomimo że oryginał doczekał się wykonań wielu znakomitych muzycznych legend.
Który utwór mnie tak zauroczył, jakiego utworu jest coverem i dlaczego można powiedzieć, że z kolei ów oryginał jest przeróbką innego utworu (jakiego), z uwagi na wykorzystanie bardzo charakterystycznego motywu?
Podpowiedź - ów motyw bez trudu można znaleźć w tym utworze...
Elvis Presley - Trouble

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12489
Miasto
Po pierwsze to ta zagadka jest nie do przyjęcia bo pytasz o to co Ciebie urzekło. To tak jakby Tadeusz Sznuk w "1 z 10" zadał pytanie - "Jaka jest moja ulubiona piosenka The Beatles", gracz odpowiedziałby, że "Help" a Pan Tadeusz, że odpowiedź jest zła bo chodzi o "I will follow the sun". :zaciesz

Po drugie to pytasz o to który cover Cię zauroczył a tam na pięć piosenek jest tylko jeden cover a reszta to oryginały :p Więc nawet taki tępak jak ja chyba da sobie radę.

Czas więc na rozwiązanie zagadki. Chodzi o piosenkę Black Strobe - "I am a man" jest coverem piosenki o tym samym tytule, którą jako pierwszy wykonał Bo Diddley. I można by powiedzieć, że utwór ten jest przeróbką piosenki "Bad to the Bone", którą wykonywał George Thorogood ale jednak nie można tak powiedzieć bo Diddley wykonywał to w latach '60 a Thorogood w latach '80 :dziwak

Do góry