Bitdefender Internet Security 2013 - warto odebrać?

JanBar

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Witam,
wygrałem w konkursie 9 urodziny instalki.pl (dzięki waldemar1965 za info) licencję Bitdefender Internet Security 2013. Obecnie używam CIS, warto zamienić go na BIS2013? Pytam się, bo według regulaminu będę musiał zapłacić organizatorowi 10% wartości nagrody jako podatek (akurat to nie problem), ale nie wiem czy warto. Jeśli nie, to zrzeknę się wygranej.
Pozdrawiam

A

Anonymous

warto
zresztą... po co brałeś udział w konkursie skoro się zastanawiasz?? :wariat

A

Anonymous

no chyba ze tak... :) BIS to zdecydowanie pierwsza liga i się nie zastanawiaj tylko instaluj i ciesz się licką :ok

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Jak nie potrzebujesz, to chętnie wezmę. ;)

mac

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
3
Miasto
Starogard Gdański/Berlin
Oczywiście że warto odebrać nagrodę. Zawsze możesz ją komuś podarować.
Natomiast żadnego podatku od wygranej płacić nie musisz ponieważ wygrana nie przekroczyła kwoty 760 zł. Na potwierdzenie moich słów polecam ten artykuł:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

Bierz jak wygrałeś znaczy ze zasłużyłeś a jak ci nie potrzebno to daj komuś albo sie wymień za cos innego szczerze radziłbym go zainstalowac :D.

JanBar

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
mac napisał:
Oczywiście że warto odebrać nagrodę. Zawsze możesz ją komuś podarować.
Natomiast żadnego podatku od wygranej płacić nie musisz ponieważ wygrana nie przekroczyła kwoty 760 zł. Na potwierdzenie moich słów polecam ten artykuł:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Dzięki za info. Jeszcze nie wiem co z podatkiem, cytuję regulamin:
Podatek od nagrody opłaca zwycięzca. Zwycięzcy Konkursu otrzymają od Organizatora nagrody po uprzednim wypełnieniu oświadczeń i przekazaniu Organizatorowi kwoty należnego podatku dochodowego w wysokości 10% wartości nagrody, stosownie do wymogów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Kojarzę też, że Rostowski coś w tej sprawie ostatnio mieszał i być może ten artykuł jest po 3 latach nieaktualny.

Póki co, czekam na oficjalne potwierdzenie mailowe o wygranej, ale jakoś się im nie śpieszy.

tofana napisał:
Jak nie potrzebujesz, to chętnie wezmę. ;)
Jak go tak chwalą, to chyba zatrzymam :) Sorki.

A

Anonymous

A nie jest czasem tak że nie płaci się podatku jeśli wartość wygranej nie przekracza 2280zł?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30028
Miasto
Trololololo
Dochody z tytułu wygranych w konkursach, grach i zakładach uzyskane na terytorium Polski o wartości powyżej 760 zł są opodatkowane podatkiem zryczałtowanym 10% od wartości nagrody. Jeśli jednak wartość nagrody jest niższa niż 760 zł, podatku od wygranych opłacać nie trzeba.

Zgodnie ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych, podatek od wygranych obowiązuje, jeśli nagroda – czy to w postaci pieniędzy czy przedmiotu, wycieczki itd. – ma wartość powyżej 760 zł. Podstawą opodatkowania jest tu cała wartość wygranej (nie różnica pomiędzy jej wartością, a kwotą 760 zł). W takich przypadkach pobiera się zryczałtowany podatek dochodowy w wysokości 10% wygranej lub nagrody.

Jeżeli przedmiotem wygranej są pieniądze, organizator konkursu czy loterii (płatnik) potrąca podatek od wygranej i wypłaca mniejszą kwotę. Jeżeli natomiast wygraną jest nagroda rzeczowa, wówczas zwycięzca najpierw wpłaca podatek i dopiero później odbiera nagrodę.

Podatnik nie ma jednak obowiązku składania żadnych deklaracji podatkowych, zgłaszania nagrody w urzędzie skarbowym, czy ujmowania takiego dochodu w rocznym zeznaniu podatkowym PIT.
JanBar zapytaj się ich co to za podatek i niech podadzą ci źródło do tego skąd oni wytrzasnęli te 10% jak koszt licencji nie przekracza sumy podanej.

mac

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
3
Miasto
Starogard Gdański/Berlin
JanBar napisał:
a bo miałem chrapkę na nowego laptopa :)
Pewnie startował w konkursie na główną nagrodę a wygrał nagrodę pocieszenia lub z dalszego miejsca na liście.
Regulamin pisany był zapewne pod nagrodę główną.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30028
Miasto
Trololololo
a czasem nie jest tak że organizator musi zapłacić ?? to by wyjaśniało dlaczego chcą te 10% , oczywiście o ile nie jest tak jak Mac napisał. :jezyk

JanBar

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
mac napisał:
Pewnie startował w konkursie na główną nagrodę a wygrał nagrodę pocieszenia lub z dalszego miejsca na liście.
Regulamin pisany był zapewne pod nagrodę główną.

Wszyscy uczestnicy startowali o nagrodę główną, samemu się wybierało tylko nagrodę "pocieszenia".

według regulaminu:
Nagroda - urządzenie, oprogramowanie lub usługa. Nagroda jest każdorazowo podana na stronie internetowej Serwisu.

No ale jak już wspominałem, oficjalnie nie mam potwierdzenia wygrania (w spamie też nie ma). Wysłałem do nich tylko zapytanie, czy powiadamiali już zwycięzców. Nie wiem kiedy podali listę zwycięzców, znalazłem ją przypadkowo, gdy szukałem regulaminu. Aktualnie na górze strony wciąż jest komunikat:"Konkurs zakończony - dziękujemy za udział! Ogłoszenie wyników już wkrótce. ", a jak się przewinie niżej, są wyniki.

o widzę, że ktoś na ich forum zadał pytanie o ten podatek, póki co milczą.

edit: jest odpowiedź z forum o podatek:
Ten zapis dotyczy wyłącznie nagród których wartość przekracza 760 zł. W przypadku konkursu na 9 urodziny chodziło dokładnie o laptopa. Pozostałe nagrody nie są opodatkowane.

Czyli jest jak mówiliście.

Dzięki za zainteresowanie :)

edit2 (05.04.2013): Wczoraj przysłali mailem klucz i link do instalki. Dziś zainstalowałem jako trial (bez podawania klucza) i jednak powrócę do CISa. Moje uwagi:
- pierwszy restart po zainstalowaniu - system (XP) nie uruchamia się (zatrzymał się na przewijaniu niebieskiego paska). Ponowny restart, to samo. W trybie awaryjnym nie wiele można było zrobić, więc przywróciłem ostatnią dobrą konfigurację. System się uruchomił, BIS nie (nie było usług BISa po przywróceniu). Następnie naprawa BIS, restart i działa.
- mało opcji w konfigurowaniu (autopilot i "ręczny"). Napisałem "ręczny" - bo w sumie bardzo mało opcji do ustawienia, a nie których nie mogłem zmienić chociaż niby można.
- nie które strony się nie wczytują, o dziwo pod wirtualnym wszystko działa.

No to tyle po 2 godzinach testów. Klucz zapewne oddam chętnej osobie, ale dopiero po weekendzie dam znać w odpowiednim dziale.

Do góry