AVLab - test wydajnościowy pakietów Internet Security 2014

adrian.ś

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2
performance_2014.png

Od ostatniego naszego testu wydajnościowego minął rok. W tym czasie producenci wydawali kolejne wersje swoich programów poprawiając w nich to i owo.

Wydajność programu jest brana pod uwagę przez użytkowników domowych jak i korporacyjnych, dlatego też jest jedną z najważniejszych jego cech. Każdy użytkownik chce mieć na pokładzie swojej maszyny program, który będzie niezauważalnie lekki dla zasobów komputera [...]

Aby dowiedzieć się więcej, zapraszamy do zapoznania się z testem wydajnościowym, w którym porównaliśmy 36 programów płatnych oraz darmowych.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

link:

A

Anonymous

Re: AVLab - test wydajnościowy pakietów Internet Security 20

Adrian Ś.-nie róbcie sobie jaj na tym AVlab :dziwak
Nawet dzieci w przedszkolu wiedzą,że jeżeli chodzi o lekkość i niezauważalność to sytuacja wygląda tak :

1.Webroot i długo,długo nic...
2.Norton i długo nic
3.Cała grupa jednosilnikowców
4.Cała reszta kobył wielosilnikowych.

Nie wszystko da się zmierzyć : szkiełkiem i okiem :hippie .

adrian.ś

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2

Jak widać wyszło inaczej. Zapraszam do mnie. Przywrócimy system, odwzorujemy identyczną sytuację i zobaczymy co wyjdzie. Przedstawiłem w teście zebrane wyniki. Nie wzorowałem się żadnymi komentarzami. Możesz się nie zgadzać. I dobrze, bo na różnych konfiguracjach programy mogą być lżejsze niż inne. Taki np. wymieniony przez ciebie Norton. Niby lekki a przyjdzie co do czego to już tak wesoło nie jest. Znam sytuację po znajomych. I mamy argument vs argument.

Więc wymieniona wg ciebie lista jest również naciągana i napisana wg ciebie, bo jak wiadomo tyle komentarzy co użytkowników. Więc byle dziecko z przedszkola może podać inną niż twoja listę. Ja również (oprócz Webroota).

Dlatego jest co najmniej kilka labów zajmujących się wydajnością a w każdym badane jest co innego. Tak samo jak nie należy wierzyć w globalne ocieplenie spowodowane przez nadmierną emisję CO2 do atmosfery przez człowieka (wielkie bzdury swoją drogą), tak samo nie należy wszystkim wierzyć na ślepo w każde testy, nawet nam - należy na własnej skórze sprawdzić na swoim komputerze lub nawet w identyczny sposób przetestować i sprawdzić czy wyniki są podobne.

Metodologia testu jest opisana dokładnie, wszystkie programy były testowane identycznie, więc wyniki są jakie są. Gdybym brał pod uwagę komentarze użytkowników, że X jest lekki a Y nie, musiałbym zmieniać wyniki, więc od razu lepiej by było wymyślić z głowy wyniki a nie tracić czas na test.

A

Anonymous

Adrian-widzę,że dalej robisz sobie jajca...to dobrze,bo cenię ludzi z poczuciem humoru.
I dlatego na bank się nie obrazisz : guzik mnie obchodzą Twoje wyniki testów i odwzorowane sytuacje :szydera .
Piszę o własnych doświadczeniach...te są dla mnie najważniejsze bo w 100% wiarygodne.
Norton bije na głowę szybkością działania wszystko oprócz Webroota.I taka jest moja prawda.
Oczywiście każdy wolny człowiek może mieć własną prawdę,dlatego szanuję Twoją i życzę dalszych sukcesów w "testowaniu" softów :hippie .

BTW. Z tego co piszesz-jesteś również Ekspertem od globalnego ocieplania dlatego zalecam podciągniecie się z Savoir-vivre...Ciebie piszemy z dużej litery.
Intelekt do czegoś zobowiązuje :klawik. .

Gonzoo

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2

Ten Webroot to ciekawa sprawa :mistrzunio :co jest?

ichito

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
235
Miasto
Kraków

No niestety nie zgodzę się Hornet z Twoimi tak jednoznacznymi ocenami zarówno w sferze merytorycznej (test i wyniki), jak i w tej dotyczącej naszych manier (tu reguł pisowni). Najpierw druga sprawa - szkoły mogą być dwie (duża lub mała litera) w pisowni zaimków...i są dwie, a to jakimi regułami będziemy się kierować, zależy od nas samych....od potrzeby, nastroju, tradycji, okoliczności, itp. Więc może lepiej zostawić problem pouczania innych na temat zasad dobrego wychowania - poniżej tylko dwa przykładowe linki interpretujące zasady takiej pisowni

Co do testów...można mieć własne preferencje i własne (mniej lub bardziej) bogate doświadczenia...ale narzędzia pomiarowe, metodologia, wyniki sprawdzianów w jakiś konkretnych warunkach i przy określonych z góry założeniach to są pewne mierzalne i powtarzalne parametry i jako takie są niepodważalne do momentu, kiedy ktoś ewentualnie podważy ich rzetelność. Czegoś takiego zrobić się nie da - wyniki są i mówią same za siebie....można tylko się spierać o sposób ich uzyskania, a nie o ich wartość...ta jest raczej niepodważalna, jeśli pomiar da da się powtórzyć w tych samych warunkach.
Oczywiście można olać wszystko i twierdzić, że wiemy wszystko lepiej i takie testy są niepotrzebne...ale jak poprzednio - są "dwie szkoły" oceny takiego zachowania :)

A

Anonymous

Ichito-zacznijmy od sprawy elementarnej : czy kiedykolwiek w czymkolwiek zgodziłeś się ze mną ??
Wy tam na SG macie od lat jakieś straszliwe fobie na moim punkcie i nerwowo reagujecie na moje wpisy :szydera dlatego obiektywizm Waszych wypowiedzi odnośnie moich enuncjacji oscyluje koło zera :wariat .
Dzięki za linki,ale dla mnie (przynajmniej w pisowni zaimków) szkoły są dwie : kultury i braku wychowania.
Jeżeli chodzi o testy,to zdania nie zmienię Ty posiłkuj się : warunkami,narzędziami i metodologią a ja będę (w tej kwestii) polegał na własnych doświadczeniach i odczuciach.
Bozia dała nam rozum między innymi po to,żeby kierować się nim samodzielnie a nie ślepo wierzyć chociażby w te Twoje przysłowiowe testy.
Jesteś już dużym Chłopcem i pamiętasz w szerszym aspekcie z przeszłości czym kończyła się taka wiara...

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58

Hornet napisał:
Norton bije na głowę szybkością działania wszystko oprócz Webroota.I taka jest moja prawda.
Norton oczywiście ciężki nie jest, ale stwierdzenie że po Webroocie Norton i długo długo nic, to przesada.
Po roku jazdy z NIS-em przesiadłem się na ESS7 i mam takie wrażenie, jakie ma się po machaniu przez jakiś czas 3-kilogramowymi hantlami, a potem zrobieniu tego samego, ale już bez nich. Bardzo miłe uczucie lekkości :)
No, ale ja też trochę przesadzam - tak jak Ty. Poza tym jak słusznie zauważyłeś, każdy ma swoją prawdę, albo jak mawiał właściciel Kasztanki "Racja jest jak d..a, każdy ma swoją." :yhy

ichito

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
235
Miasto
Kraków

Oj Hornet...nie mam bladego pojęcia, po co nawiązujesz do mojego członkostwa na innym forum teraz...ono tu nie ma żadnego wpływu na moją wypowiedź. Jak wiesz jestem dużym chłopcem...starszym od Ciebie...i mam swoje ugruntowane poglądy na pewne sprawy i to jest własnie źródło mojej wypowiedzi. Nie powinieneś odwoływać się do jakiś innych moich pobudek.
A na marginesie...pytasz, czy kiedykolwiek się z Tobą zgadzałem...naprawdę nie pamiętasz takich rzeczy? Przykrość mi robisz...taka normalną, ludzką i pozwolisz, że nie będę tu tego rozwijał.

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0

U mnie również Bitdefender Internet Security 2013 bije pod względem "lekkości" Nortona Internet Security 2013.
Od miesiąca stycznia 2013 - kiedy to przesiadłem się z NIS 2013 na promocyjnego BIS 2013 - mogę tylko powiedzieć, że stary komputer naprawdę odżył. Przy BIS tylko przy skanowaniu i aktualizacjach czasami ma lekką zadyszkę.

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok

graf napisał:
U mnie również Bitdefender Internet Security 2013 bije pod względem "lekkości" Nortona Internet Security 2013.
Od miesiąca stycznia 2013 - kiedy to przesiadłem się z NIS 2013 na promocyjnego BIS 2013 - mogę tylko powiedzieć, że stary komputer naprawdę odżył. Przy BIS tylko przy skanowaniu i aktualizacjach czasami ma lekką zadyszkę.
U mnie nieststy jet odwrotnie, Bitek strasznie muli A NIS przysowa az milo, rowniez Trustport mi nie zamulal , a niektorzy twierdza za to kobyla.
Ile kompow tyle opiniii...nikt nie ma monopolu na najprawdziwsza prawde :)

adrian.ś

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2

Hornet napisał:
BTW. Z tego co piszesz-jesteś również Ekspertem od globalnego ocieplania dlatego zalecam podciągniecie się z Savoir-vivre...Ciebie piszemy z dużej litery.
Intelekt do czegoś zobowiązuje :klawik. .
No nie jestem ekspertem, ale nie ogłupiły mnie media gównego nurtu :p

A co do "ciebie". Z reguły piszę przez duże "C" do osób, które szanuję, załatwiam ważną sprawę, lub nie znam tych osobistości :) A autorytetem na dzień dzisiejszy moim nie jesteś (jeszcze :jezyk ) A też jest to forum, więc aż takich dobrych manier jak Sikorski w stosunku do meteczki Rosiji się nie spodziewaj po mnie :) Oczywiście bez obrazy :)

A co do testu:
No i widzicie Panowie - jak widać są różne komentarze i nie można włożyć wszystkiego do jednego wora jak przy pierwszym poście Horneta. Masz swoją listę, gitara. Ale inni też mają swoje listy. A prawda jest wg mnie taka (a i też powtarzam to za każdym razem), że przez przypięciem odpowiedniej wstążki danemu programowi pasowałoby go na swoim sprzęcie sprawdzić. Niby Norton lekki, ale nie u każdego. Reguły na to nie ma.

A

Anonymous

Manila napisał:
Norton oczywiście ciężki nie jest, ale stwierdzenie że po Webroocie Norton i długo długo nic, to przesada.
Po roku jazdy z NIS-em przesiadłem się na ESS7 i mam takie wrażenie, jakie ma się po machaniu przez jakiś czas 3-kilogramowymi hantlami, a potem zrobieniu tego samego, ale już bez nich. Bardzo miłe uczucie lekkości :)
To prawda...Słowak jest lekki ale w przeciwieństwie do Nortona,szarpie mocniej prockiem.
ichito napisał:
A na marginesie...pytasz, czy kiedykolwiek się z Tobą zgadzałem...naprawdę nie pamiętasz takich rzeczy? Przykrość mi robisz...taka normalną, ludzką i pozwolisz, że nie będę tu tego rozwijał.
Faktycznie trochę się zagalopowałem i pominąłem pewne fakty...dlatego : Przepraszam :zawsty .
graf napisał:
Zadziwiające rzeczy piszesz Grafie :eek: ,pierwszy raz słyszę,że maszyna odżyła po pozbyciu się Nortona i zainstalowaniu Bita...a jaki jest config tego "starego komputera" ? Bo starość to też rzecz względna...dla jednych stara jest Rozenek :jezyk a dla drugich Senyszyn :chory .
adrian.ś napisał:
A co do "ciebie". Z reguły piszę przez duże "C" do osób, które szanuję, załatwiam ważną sprawę, lub nie znam tych osobistości :) A autorytetem na dzień dzisiejszy moim nie jesteś (jeszcze :jezyk ) A też jest to forum, więc aż takich dobrych manier jak Sikorski w stosunku do meteczki Rosiji się nie spodziewaj po mnie :) Oczywiście bez obrazy :)

A prawda jest wg mnie taka (a i też powtarzam to za każdym razem), że przez przypięciem odpowiedniej wstążki danemu programowi pasowałoby go na swoim sprzęcie sprawdzić.
Adrian-te małe zaimki i brak szacunku,niezbyt mnie ruszają...gdybyś był słodką blondynką albo zmysłową brunetką to inna brożka.A tak to luzik,zaakcentowałem ten problem po to,żebyśmy wszyscy uchodzili za ludzi z wyższej półki :dziwak .
Wracając do meritum : wypowiadam się tylko i włącznie o pakietach które testowałem u siebie na bazie przynajmniej przez kilka dni a nigdy o takich które znam tylko ze słyszenia.

Fanatyk

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1

Hornet napisał:
wypowiadam się tylko i włącznie o pakietach które testowałem u siebie na bazie przynajmniej przez kilka dni a nigdy o takich które znam tylko ze słyszenia.
Skoro wypowiadasz się tylko o pakietach, które testowałeś to na jakiej podstawie twierdzisz, że najlżejszy jest (pozwolę sobie zacytować)
Hornet napisał:
1.Webroot i długo,długo nic...
2.Norton i długo nic
3.Cała grupa jednosilnikowców
4.Cała reszta kobył wielosilnikowych.
Testowałeś wszystkie programy antywirusowe, że masz takie zdanie? Wątpię... a bez tego nie można snuć takich wniosków. Osobiście u mnie Norton był cięższy (w moim odczuciu) od G Daty, więc twój "schemat" jest nieco nie na miejscu. Choć co do Webroota to zgodzę się, że jest to bardzo leciutki antywirus. :)

A

Anonymous

Fanatyk napisał:
Osobiście u mnie Norton był cięższy (w moim odczuciu) od G Daty, więc twój "schemat" jest nieco nie na miejscu. Choć co do Webroota to zgodzę się, że jest to bardzo leciutki antywirus. :)
Fanatyk-ja wiem,że Twój nick do czegoś zobowiązuje :szydera ale miej Boga w sercu i nie wypisuj takich bredni,że Symantec w jakimkolwiek konfigu w tym układzie słonecznym może być cięższy od mega-kobyły GDaty :wariat .
To znaczy co ?? GData brała mniej RAM-u i procka :eek: ? Nie warto zawsze pisać o swoich odczuciach...miałem sąsiadkę na dzielni która uporczywie twierdziła,że przez balkon co noc wchodzą do niej kosmici i usiłują ją porwać...takie miała wrażenie :papież .

Do góry