Android, Trump i Huawei

lugger

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1593
Zastanawiałem się gdzie to umieścić, ale wydaje mi się, że to miejsce jest odpowiednie a artykuł z kilku innych najbardziej przystępnie wyjaśnia istotę problemu (raczej chwilowego). Przynajmniej z mojego punktu widzenia:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56075
Chyba Google musi dobrze przemyśleć - wierność Trąbce czy MONEY :)

Ten news z android.pl jest trochę niepełny, bo nie od Google to zależy.

Cytat z
:
Departament Handlu US nie pozostawił złudzeń – obecnie nie ma mowy o całkowitym zniesieniu zakazu i usunięciu Huawei z czarnej listy. 90 dni „łaski” nie zostało darowanych z myślą o Huawei, lecz z myślą o amerykańskich firmach, które mogłyby dużo stracić na natychmiastowym wstrzymaniu współpracy, instytucjach, które nadal korzystają ze sprzętu Huawei, oraz obywatelach, których dostęp do łączności telefonicznej zapewniany jest poprzez osprzęt Chińczyków.

Po upływie 90 dni administracja Donalda Trumpa zadecyduje, co dalej.

Poza tym, niektóre firmy spoza US też mogą mieć problem, np:
Niemiecki producent chipów Infineon ogłosił, że również on wstrzymuje dostawy dla Huawei. Czemu podjął takie działania mimo tego, że nie jest to firma ze Stanów Zjednoczonych? Jak już dobrze wiemy wymiana handlowa amerykańskich firm z Huawei i innymi przedsiębiorstwami z czarnej listy wymaga uzyskania specjalnego pozwolenia od władz USA. Jednak firmy spoza USA również podlegają tej zasadzie, jeśli używają amerykańskich technologii w swoich produktach. Nikkei Asian Review ogłosiło, że koniec współpracy na linii Huawei - Infineon nie jest permanentny, i Niemcy mogą wznowić dostawy po wnikliwym ustaleniu, jakie zamówienia mogą realizować legalnie. Władzie Infineon chcą po prostu ostrożnie podejść do tematu.

Ostatnia edycja:
Do góry