Dzień Mężczyzn – tradycja obchodzenia tego święta na świecie została zapoczątkowana 19 listopada 1999 roku w Trynidadzie i Tobago przy wsparciu Organizacji Narodów Zjednoczonych oraz całej grupy ludzi w USA, Europie, Afryce, Azji i na Karaibach.
Więc czapki z głów,że porównują nas do męczennikówNiektóre media próbują jednak je wprowadzić od kilku lat, proponując datę 10 marca. Data nie jest przypadkowa: w tym dniu w polskim Kościele katolickim obchodzone jest wspomnienie 40 Świętych Męczenników z Sebasty (oficjalnie do 1969). Prawdopodobnie lokalnie dzień ten świętowany był już przed 2000 rokiem w miejsce zniesionego wspomnienia męczenników.
chociaż wiem,że niektórzy z nas naprawdę się męczą
.
.

Hornet napisał:Na Wiki piszą tak :
Dzień Mężczyzn :
Dzień Mężczyzn – tradycja obchodzenia tego święta na świecie została zapoczątkowana 19 listopada 1999 roku w Trynidadzie i Tobago przy wsparciu Organizacji Narodów Zjednoczonych oraz całej grupy ludzi w USA, Europie, Afryce, Azji i na Karaibach.
Ale :
Więc czapki z głów,że porównują nas do męczennikówNiektóre media próbują jednak je wprowadzić od kilku lat, proponując datę 10 marca. Data nie jest przypadkowa: w tym dniu w polskim Kościele katolickim obchodzone jest wspomnienie 40 Świętych Męczenników z Sebasty (oficjalnie do 1969). Prawdopodobnie lokalnie dzień ten świętowany był już przed 2000 rokiem w miejsce zniesionego wspomnienia męczenników.chociaż wiem,że niektórzy z nas naprawdę się męczą
.
Wracając do meritum : to święto w kontrze do Dnia Kobiet to jakaś kpina....wszak całe (prawie) zło tego świata powstało z winy chłopów.
Elai90![]()
za wyjaśnienie
Przyznaję Ci więc oficjalnie na Forum PZD moją pchwałę !!