Zmieniamy domyślny zestaw ikon w Windows 8.1 update 1

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Da tych, którzy chcą zmienić domyślny wygląd systemu Windows8.1 (upae 1) przygotowałem bibliotekę systemową Imageres.dll. Zamiana tej biblioteki zmieni nam diametralnie wygląd ikon systemowych i uatrakcyjni standardowy wygląd Windows. Tak wyglądają nowe ikony:
image001.jpg

image002.png

Żeby podmienić systemową bibliotekę imageres.dll musimy uciec się do pewnej sztuczki polegającej na przejęciu oryginalnego pliku , znajdującego się w chronionym folderze system32 na własność. Jak to zrobić?
Otwieramy folder system32 znajdujący się domyślnie w lokalizacji: C:Windows\system32 i odnajdujemy plik imageres.dll.
image003.png

Z prawego przycisku myszy otwieramy właściwości
image004.png

Wchodzimy na zakładkę zabezpieczenia i wciskamy przycisk zaawansowane
image005.png

Klikamy zmień
image006.jpg

Wpisujemy Administratorzy ewentualnie nazwę własną użytkownika i klikamy sprawdź nazwy
image007.png

image008.png

Potem na OK.
image009.jpg

Zastosuj lub OK. Po kolei zamykamy właściwości wciskając OK. Otwieramy ponownie z prwokliku właściwości i w zakładce zabezpieczenia możemy edytować uprawnienia; klikamy edytuj
image010.png

Po czym zmieniamy wszystko na zezwalaj i zastosuj
image011.png

Po wyjściu OK. możemy zmienić nazwę pliku imageres.dll na imageres.bak. Oczywiście akceptujemy zmiany klikając kontynuuj
image012.png

Po czym wklejamy do katalogu system32 nowy plik imageres.dll z nowym zestawem ikon i restartujemy system.
Nowy zestaw ikon może nie pojawić się od razu. Trzeba po prostu odświeżyć wygląd. Idealnie do tego nadaje się program Folderico, z menu kontekstowego wybranej ikony klikamy przywróć domyślne a natychmiast pojawi się nowa ikona systemowa z nowej biblioteki imageres.dll
image013.jpg

nową bibliotekę imageres.dll możesz pobrać tutaj:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

Kiedyś sama się w to bawiłam, dlatego wiem, że stworzenie takiego jednego dll z ikonami, to jednak sporo pracy dlatego :ok

Emmers napisał:
Trzeba po prostu odświeżyć wygląd. Idealnie do tego nadaje się program Folderico

Instalowanie folderico tylko po, to aby odbudować cache ikon nie jest zbyt dobrym pomysłem, no chyba, że ktoś na co dzień korzysta z tego programu, to wtedy nie ma potrzeby korzystania z innego programu, ale kiedy tak nie jest, to lepiej jest ściągnąć sobie narzędzie, które przeznaczone jest właśnie tylko do odbudowy cache

albo zrobić to bez programów wpisując w CMD

albo przechodząc do %USERPROFILE%\AppData\Local, usuwamy IconCache.db i resetujemy komputer, jeśli plik IconCache.db byłby niewidoczny wtedy trzeba wejść w opcje folderów i zaznaczyć pokazywanie ukrytych plików

Do góry