Wystąpił błąd podczas synchronizowania czasu

wojwojtek

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
Witam
Przy próbie zsynchronizowania czasu w Win xp pojawia się komunikat: Wystąpił błąd podczas synchronizowania danych przez system windows z vega.cbk.poznan.pl, przy innych serverach np. time.nist.gov, time.windows.com jest podobnie. Usługa czas systemu Windows - jest włączona, O niedokladności czasu dowiedziałem się przy okazji licytacji na allegro co prawda różnica jest niewielka ok. 40 sek. Zawsze poprzednio udawało się zsynchronizowć bez problemów. Z góry dzięki za pomoc.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Jeśli różnica pomiędzy czasem rzeczywistym a tym ustawionym na komputerze jest zbyt duża synchronizacja automatyczna może się nie powieść mimo włączonej usługi. Często również jeśli na płycie głównej bateria podtrzymująca ustawienia CMOS jest wyczerpana mogą wystąpić trudności z ustawieniem czasu systemowego i niespodziewane skoki kilku, kilkunasto minutowe do tyłu lub na przód. Doświadczyłem tego zjawiska na kilku komputerach. Wymiana baterii usuwa wówczas wszelkie problemy.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Usługa czas systemu Windows - jest włączona,
włączona ...ale czy jest uruchomiona ??
zobacz też inny serwer np ntp.icm.edu.pl

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29972
Miasto
Trololololo
może wyłącz ją i włącz ponownie

wojwojtek

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
Wyłączenie i powtórne włączenie nie pomogło a czy przyczyną może być problem z instalacją frameworków o których pisałem w temacie "Win Xp-nie można zainstalować niektórych aktualizacji"

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
jeśli nikt nic nie wymyśli to użyj programu którym nie naprawisz ale obejdziesz problem :)
Atomic Clock Sync 3.5

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Prosty program umożliwiający synchronizowanie zegara systemowego z wzorcem atomowym w USA.
Edit: czasem jakieś zabezpieczenie typu zapora itp nie blokuje działania w/w usługi ??

wojwojtek

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
Nie blokuje a przy Atomic pojawia się "There was an error that prevented a successful connection to the time server"

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29972
Miasto
Trololololo
nie może się połączyć więc nie zsynchronizuje.Ten problem z Framewackiem rozwiązałeś ?? może to przez to.

wojwojtek

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
Też mi się wydaje że to przez te frameworki, jak trochę będę mial więcej czasu to spróbuję uśmiechnąć się do Emmers,a...

Do góry