Tutanota za darmo

Camel1965

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
37070
Tutanota
Bezpieczny klient poczty e-mail oferuje pełne szyfrowanie i 2FA.
2020-12-31_tutanota_banner-fdbd129c185994cd.jpeg

Oferta dnia
Dzisiaj: bezpłatna roczna licencja od Tutanota

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56075
... i dostep do Twoich danych:
spamtrash, nie powoduj paniki ;) Owszem, zmusili ich do udostępnienia niezaszyfrowanej korespondencji konkretnej skrzynki (wobec nakazu sądowego), ale komunikacja end2end pomiędzy użytkownikami TN, kontakty i terminarz pozostały niezagrożone. A wobec wymogu nakazu sądowego dla każdego przypadku zwykli użytkownicy nie powinni się martwić ;)

Nawiązując do tematu to ProtonMail też ma swoje za uszami, bo został oskarżony o współpracę z władzami bez nakazu sądowego:

S

spamtrash

spamtrash, nie powoduj paniki ;) Owszem, zmusili ich do udostępnienia niezaszyfrowanej korespondencji konkretnej skrzynki (wobec nakazu sądowego), ale komunikacja end2end pomiędzy użytkownikami TN, kontakty i terminarz pozostały niezagrożone. A wobec wymogu nakazu sądowego dla każdego przypadku zwykli użytkownicy nie powinni się martwić ;)

Nawiązując do tematu to ProtonMail też ma swoje za uszami, bo został oskarżony o współpracę z władzami bez nakazu sądowego:

A czy ja mowilem ze protonmail jest OK?

Natomiast Cie poprawie: emaile SA do odczytania w specyficznych warunkach, czyli troszke klamia na stronie, kiedy pisza:
"With end-to-end encryption and 2FA, your emails have never been more secure. The built-in encryption guarantees that your mailbox belongs to you: Nobody can decrypt or read your data. "

Poprawna wersja winna wygladac:
" With end-to-end encryption and 2FA, your emails have never been more secure. The built-in encryption guarantees that your mailbox belongs to you: Nobody can decrypt or read your data, ONLY if you are communicating between two Tutanota users. In other case, your emails are recoverable, sorry. We declare that we will NOT disclose its content witout the German court order, at the moment"

W artykule ktory zacytowalem (nie wiem czy tam poszedles) jest jedna cholernie przydatna informacja, w sekcji: My 2 cents. Nie moge sie bardziej zgodzic z jej zawartoscia.
Przyklad paranoi? Prosze uprzejmie: jesli mam cos WRAZLIWEGO do wyslania, robie to albo pdfem ktory jest zaszyfrowany programem zewnetrznym (i czasem ma usuniety naglowek pliku co troszke "ulatwia odmiennnie" rozwalenie, ale to zalezy od odbiorcy) albo szyfruje tekst scramblerem (dowolnym losowo wybranym), dodajac randomowo albo przed albo po wlasciwej tresci jakis wybrany akapit z np. W pustyni sie puszcza albo czegos innego (byle w jezyku innym niz wlasciwa tresc, znaczaco utrudnia to rozwalenie zaszyfrowanego kontekstu bo rozwala statystyki uzycia liter).
NIE ma klucza publicznego. Klucz prywatny leci po wickerze do odbiorcy.
OCZYWISCIE metoda nie jest bulletproof, bo doskonale zdaje sobie sprawe ze mozna prawie bezbolesnie rozwalic taki system majac srodki i budzet APT, ale na codzien moze byc. Zwlaszcza ze opisywany w artykule case wskazuje... proporcjonalnosc dzialan, tj. niemieckie "sluzby" zajmujace sie sprawa nie wytoczyly przeciez dzial na wroble i zamiast wlamac sie gosciowi do smart odkurzacza - poprzestaly na court order (z moich obserwacji wynika ze jet to umotywowane kosztowo, takie np. odpalenie Pegasusa przeciwko Sebie handlujacemu marycha w sylwestrowy wieczor byloby ekonomicznym idiotyzmem, wiec dopoki p. Sasin nie bedzie tam mial glosu to... . Ponadto: kazde uzycie tych narzedzi wyaga dosc wysokiego stopnia autoryzacji bo wiaze sie z ryzykiem ich ujawnienia, tak wlasnie zreszta "wycieknieto" Pegasusa).

No i znowu zrobil mi sie offtop na pol strony...

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56075
W artykule ktory zacytowalem (nie wiem czy tam poszedles) jest jedna cholernie przydatna informacja, w sekcji: My 2 cents. Nie moge sie bardziej zgodzic z jej zawartoscia.
Czytałem przytoczony przez ciebie artykuł i również się zgadzam z sekcją "My 2 cents". Nie pisałem jednak o tym, bo takie działanie wydaje mi się oczywiste przy przesyłaniu wrażliwych danych.

Do góry