Router ogranicza predkość internetu przez Wifi

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Nie wiem czy dobry dział no ale.. już mam dość, więc jakby ktoś znał rozwiązanie to proszę o pomoc :dziękuję
Router skonfigurowałem już dawno temu i wszystko ładnie działało do momentu gdy 1 listopada roku bieżącego zmieniłem sobie pakiet z wcześniejszych 8Mb/s na 50Mb/s. Zauważyłem że pomiary prędkości np na speedtest.net są jakieś zaniżone w porównaniu do tego co obiecuje dostawca. Już miałem interweniować ale sprawdziłem jeszcze pomiary na kompie bezpośrednio podpiętym do neta i moim oczom ukazało się upragnione 50Mb/s a nie 20 lub mniej.
Początkowo na obu lapkach router ograniczał mi prędkość do 20Mb. Przejrzałem wszystkie ustawienia, resetowałem, konfigurowałem n-tą ilość razy i nic :mad: nawet wgrałem nowe firmware myśląc, że może w tym leży problem ale bezskutecznie. Jedyne co się udało, nie mam pojęcia w jaki sposób, to że obecnie na jednym lapku ogranicza neta bezprzewodowo do 20Mb a na drugim do 40Mb :ireful
Tak to wygląda
routerd.jpg

Nie mam pojęcia skąd takie ograniczenia :scratch i dlaczego są przydzielane z góry, we wszystkich opcjach konfiguracyjnych nie znalazłem nic co by się do tego odnosiło :(
Router to Edimax 3G-6200n obecne firmware 2.26c (najnowsze), od 2.20 do tego nie było zmian. Lapki z Win7HP, jeden z zeszłego roku drugi z obecnego, wiec dość nowe.
Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc :dziękuję

Eru

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Sosnowiec
Nic nam to nie mówi (chyba, że ktoś ma taki sam router to wtedy w ciemno powinien wiedzieć gdzie szukać :)) - przydałyby się screeny z panelu ustawień routera.

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
screeny wrzucę dzisiaj bardzo późnym wieczorem lub jutro bo teraz "siedzę" na netbooku a na tym małym wyświetlaczu ciężko uchwycić całość
specjalistą nie jestem, ale przejrzałem wszystko co wg mnie mogłoby mieć wpływ na to ograniczenie, używałem różnych kombinacji ustawień i nic :(
screeny z obecnych ustawień

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
strona główna panelu ustawień

ustawienia szczegółowe

ustawienia sieci bezprzewodowej

ustawienia podstawowe sieci bezprzewodowej

zakładka ustawienia zaawansowane

tu widać ograniczenia podłączonych lapków, jeden 20Mb, drugi 40Mb

WAN

WAN

ustawienia dynamicznego adresu IP

ustawienia zaawansowane

ustawienia zaawansowane, tutaj tylko przekierowałem jeden port dla uTorrenta

LAN

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Nie wiem, czy to będzie rozwiązaniem problemu. Miałem kiedyś podobny przypadek, pozwolę sobie nie pisać od nowa całych moich wypocin, odeślę do wątku na zaprzyjaźnionym forum

W razie czego, część na dole - ta edytowana jest chyba najistotniejsza :)
Daj znać, czy to rozwiązuje problem... wszak może się okazać, że tego ustawienia w routerze nie masz, bo to zależy od modelu i FW

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
niestety nie mam tego ustawienia a innych próbowałem już chyba we wszystkich konfiguracjach :( we wcześniejszym swoim poście dałem screeny z panelu ustawień routera

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Już miałem interweniować ale sprawdziłem jeszcze pomiary na kompie bezpośrednio podpiętym do neta i moim oczom ukazało się upragnione 50Mb/s a nie 20 lub mniej
.....Czyli że przez wifi prędkośc ograniczona a po kablu pełna ? (Czym bezpośrednio podłączyłeś lapka do netu ?) karty sieciowe w lapkach jakiego standardu ? Napisz co się stanie jeśli jednego lapka odłączysz od netu ...czy na drugim pozostanie ograniczone pasmo czy wzrośnie do pełnej prędkości ? zrób tak z jednym i drugim lapkiem

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
tak, przez wifi prędkość ograniczona jak widać na screenach, teraz i tak lepiej gdyż poprzednio na obu komputerach przez wifi ograniczało prędkość do 20Mb ale nie mam pojęcia jakim cudem to zmieniłem bo ustawienia ciągle te same
po kablu pełna prędkość, podłączałem nie przez router tylko bezpośrednio kabel od neta do karty sieciowej
w netbooku karta Realtek RTL8188CE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC czyli z tego co wyczytałem obsługująca wysokie prędkości
w lapku jakaś karta Atherosa jutro podam dokładny model bo teraz nie mam do niego dostępu, z tego co pamiętam też obsługuje ona ten najszybszy standard 802.11n
nie ma różnicy czy podłączony jest jeden czy dwa kompy, ograniczenia się nie zmieniają :( to była jedna z rzeczy na którą wpadłem na samym początku bo już głowie się nad tym od piątku

Char

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Na screenie, który przedstawiłeś w swoim pierwszym poście, nie są pokazane prędkości (Mb/s) tylko szerokości kanałów czyli ang. BandWidth (MHz), na których router komunikuje się z kartami sieciowymi. Twój screen również to wyjaśnia:

Poniżej do ściągnięcia manuale EN/PL:

i

Wkleiłem dwa ponieważ w tłumaczeniu na nasz język wiele ona traci. Zatem zajrzyj na stronę 58(EN)/66(PL), sprawa z 20M i 40M powinna Ci się do końca wyjaśnić.
Może spróbuj na sztywno ustawić pasma pracy na (N) - bo teraz masz (B+G+N) [strony 56(EN)/66(PL)]:

Może to coś da, sprawdź różne ustawienia !!
Co do prędkości osiąganych po radiu to:
Nie miałem zbytnio czasu na specjalistyczne testy ale szybki test połączenia i prędkości przesyłu musiałem wykonać, by zaspokoić swoje zaciekawienie odnoście możliwości trybu nlite.

Notebook Lenovo N200 z kartą intel 4965agn (20MHz, max 150mbps) ze świeżo zainstalowanym win7 professional nawiązał połączenie z routerem 72mbps. Przesył pliku po ftp kształtował się następująco:
- odczyt z ftp - 3.5MB/s
- zapis na ftp - 2.1MB/s

Wyższej prędkości połączenia nie udało mi się jeszcze nawiązać. Dla porównania ten sam notebook łączy się do Asusa RT-N16 z prędkością 144mbps.
źródło:

Więcej nie jestem w stanie Ci pomóc :( , ale zachęcam jeszcze byś zajrzał na forum supportu Edimaxa:

i dedykowaną stronę:

ze swoim przypadkiem! Pozwodzenia :)

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114
~26Mb/s to max co na tym routerze da się wykrzesać (przy niedalekich odległościach), to urządzenie posiada jedynie kompatybilność ze standardem N.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
w netbooku karta Realtek RTL8188CE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC czyli z tego co wyczytałem obsługująca wysokie prędkości
w lapku jakaś karta Atherosa jutro podam dokładny model bo teraz nie mam do niego dostępu, z tego co pamiętam też obsługuje ona ten najszybszy standard 802.11n
ok skoro obie obsługują N to nie tu leży problem
Czy w Twojej lokalizacji występują inne sieci wifi ? ...być może one powodują zakłócenia ,Użyj programu inSSIDer aby zobaczyć na jakich kanałach nadają i ewentualnie zmienić swój kanał na bardziej odległy ( wolny )
Zobacz jeszcze jak zachowują się prędkości bliżej routera Ustaw też na sztywno N ( tak jak pisał Char ) , czasem to daje dobre rezultaty a czasem wręcz odwrotnie ( zawsze możesz wrócić do poprzednich ustawień )

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
a więc tak...
jak już mówiłem kombinuje z tym od piątku, ustawienie na sztywno N jak i innych kombinacji tzn. B+G, B, G nic nie zmienia, czy jestem krok od routera czy ok 15 metrów od niego bez zmian, jedynie pingi rosną, mieszkam w bloku więc bezprzewodowy internet jest praktycznie wszechobecny ;) kanały oczywiście też już przerobiłem od 1 do 13 i niestety bez zmian :(
ten sam temat rozpocząłem na innym forum i tam zasugerowali mi to samo co SE7EN, że to co mam napisane na pudełku czyli obsługa 150Mb w standardzie N to zwykła ściema, bo niby standard N jest ale w jakiejś najuboższej wersji Lite :mad: no nic, zielony w tym jestem a ten router zakupiony był tylko dlatego ze jako jedyny w sklepie u mnie na wiosce miał port USB a zależało mi na zrobieniu serwera druku z którego i tak nic nie wyszło :k......
~26Mb/s to max co na tym routerze da się wykrzesać (przy niedalekich odległościach), to urządzenie posiada jedynie kompatybilność ze standardem N.
hmm jednak jakimś cudem będąc te ~15m od routera na netbooku gdzie BandWidth (MHz) wynosi 40 na speedtest.net udaje mi się osiągać te 34-38Mb/s :scratch na lapku przy BandWidth (MHz) 20 prędkość nie przekracza 20Mb/s
no nic, dziękuję wszystkim za pomoc :dziękuję chyba jednak nie obejdzie się bez zakupu nowego routera bo szkoda płacić za te 50Mb/s i nie móc tego praktycznie wykorzystywać

zapomnij

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
234
Zadzwoniłbym na infolinię producenta i przedstawił problem. W ten sposób kiedyś pomogło mi TP.Link.

Biuro w Polsce
Edimax Technology Poland Sp. z o.o.
‧ Adr : Wołoska 7, 02-675 Warszawa, Polska
‧ Tel : +48-22-6079480
‧ Fax : +48-22-6079481
‧ Mail : sales@edimax.pl
‧ TS : support@edimax.pl

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
z producentem mam niemiłe doświadczenia, ten router jest z wymiany gwarancyjnej, gdyż pierwszy po prostu przestał działać a przez miesiąc Pan z supportu wmawiał mi, że jest źle ustawiony i dlatego nie działa, jak uparłem się i odesłałem go praktycznie na siłę to uznali, że ooo faktycznie popsuty :k...... po tym stwierdzeniu wymiana trwała prawie miesiąc

facecik

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
SE7EN napisał:

Co za bajki opowiadasz, nawet w tym ss co zapodałeś jest jak byk napisane ,że to router kompatibilny ze standardem N o prędkości 150Mbit czyli nieco okrojonej.
W takim wypadku router ten osiąga prędkość pobierania ok 80-85Mbit( na 100%), czyli kolegi sieć (te 50Mbit) powinien spokojnie pociągnąć, problem leży w czymś innym , jak znajdę chwilę czasu to postaram się pomóc.

Opis routera na stronie producenta to potwierdza

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114
Ten router pracuje jedynie na 2,4GHz, to co napisali ma stronie producenta to jedynie marketing (tam jest mowa tylko o tym że maksymalna teoretyczna prędkość standardu w którym pracuje ten router wynosi 150Mb/s). Na tej stronie wyraźnie jest napisane:
Zgodność ze standardami sieci bezprzewodowych IEEE 802.11b/g oraz kompatybilność z IEEE802.11n
.
I na 2,4GHz można uzyskiwać przyzwoite prędkości, ale na pewno nie na takim routerze ;)

Do góry