- Reakcje/Polubienia
- 58
OPSWAT Gears
Dodam od siebie, że akurat to wyszukiwanie luk bezpieczeństwa i punktowa ocena stanu zabezpieczeń (na obecność np. firewalla, antywirusa oraz innych programów do walki z zagrożeniami), to taka trochę sztuka dla sztuki, bo absolutnie nie odzwierciedla stanu bezpieczeństwa na komputerze. Przykładowo, na wirtualnym systemie mam tylko Webroota i dwa skanerki - MBAM i Hitmana Pro i za to było 60/100 pkt
Natomiast na właściwym systemie było tylko 40/100, bo nie widzi SSFW i AG, a zapora windowsowa jest wyłączona.
Tak więc to mało interesujący moduł. Natomiast ciekawiej wygląda skaner antymalware, korzystający z ponad 40 silników Metascan, które są dostępne online:
Program pod tym względem przypomina Herdprotect, ale skanowanie trwa krócej.
Do programu dołączony jest również deinstalator AppRemover
Był jeszcze do niedawna (do czerwca) ciekawy moduł Session Shield, ale producent go wywalił, bo chciał odchudzić instalator o 30%
Session Shield znam tylko z opisu, bo nie udało mi się skołować starszej wersji.
Zacytuję tylko za stroną downloadcrew
Jest zapowiedź, że być może powrócą do tego modułu w przyszłości.
To tyle jeśli chodzi o część programu umieszczoną na kompie.
Można się zarejestrować na ich stronie i uzyskać dostęp do wielu ustawień, m.in. bezpłatnie można dołączyć do obsługi do 24 urządzeń. Można wybrać silniki skanowania i wiele innych:
Wszystko sympatycznie to wygląda poza ilością procesów. Doliczyłem się 7, ale może się machnąłem
ala , choć z drugiej strony program w czasie teraźniejszym monitoruje zainstalowane aplikacje antymalware i wyniki ich wskazań zagrożeń. Nie wiem jak to do końca działa, ale zdam się na zdanie producenta
.
Aby powiązać zainstalowany program z chmurą należy wejść do Manage My Device i wpisać licencję, którą dostaniemy po zarejestrowaniu w dziale Download
[programosy.pl]GEARS to program, który skanuje komputer użytkownika w poszukiwaniu szkodliwych aplikacji oraz luk w bezpieczeństwie. Podczas przeprowadzania tej operacji wyliczany jest wynik bezpieczeństwa naszego systemu, jak również znajdowane programy, które przypuszczalnie mogły zostać zainstalowane na komputerze bez świadomości użytkownika. Aplikacja pozwala więc na ich łatwe usunięcie, co może przyczynić się do poprawy ogólnego bezpieczeństwa naszych danych, które narażone będą na mniej „podejrzanych” programów, które bez naszej wiedzy działały w tle w systemie operacyjnym.
Obsługa programu jest bardzo prosta i w pierwszej chwili w zasadzie nie wymaga od użytkownika żadnej ingerencji. Po uruchomieniu, aplikacja automatycznie przechodzi do trybu analizy, skanując komputer w poszukiwaniu zagrożeń oraz analizując poziom oferowanego przez niego bezpieczeństwa. Uzyskany wynik można kliknąć myszą, by wyświetlić szczegółowe informacje o sposobie jego wyliczenia. Na ciekawym wykresie kołowym znajdziemy tu dane o programach, które wpłynęły na taką a nie inną ocenę przez algorytmy aplikacji. GEARS daje tutaj użytkownikowi podgląd również w konkretne numery wersji (pozwala to sprawdzić, które edycje programów, na przykład przeglądarek czy wersji antywirusów, mają korzystny wpływ na ogólny wynik bezpieczeństwa).
Pomiędzy pozostałymi modułami aplikacji, w tym funkcji pomagającej w odinstalowaniu niechcianych programów z komputera, poruszamy się korzystając z menu wyświetlanego po lewej stronie ekranu. Program należy pochwalić za dobrą szybkość działania, choć sam proces skanowania może zająć kilkadziesiąt sekund czy nawet minut.
Dodam od siebie, że akurat to wyszukiwanie luk bezpieczeństwa i punktowa ocena stanu zabezpieczeń (na obecność np. firewalla, antywirusa oraz innych programów do walki z zagrożeniami), to taka trochę sztuka dla sztuki, bo absolutnie nie odzwierciedla stanu bezpieczeństwa na komputerze. Przykładowo, na wirtualnym systemie mam tylko Webroota i dwa skanerki - MBAM i Hitmana Pro i za to było 60/100 pkt

Natomiast na właściwym systemie było tylko 40/100, bo nie widzi SSFW i AG, a zapora windowsowa jest wyłączona.
Tak więc to mało interesujący moduł. Natomiast ciekawiej wygląda skaner antymalware, korzystający z ponad 40 silników Metascan, które są dostępne online:
Zaloguj
lub
Zarejestruj się
aby zobaczyć!
Do programu dołączony jest również deinstalator AppRemover

Był jeszcze do niedawna (do czerwca) ciekawy moduł Session Shield, ale producent go wywalił, bo chciał odchudzić instalator o 30%
Zacytuję tylko za stroną downloadcrew
Chyba więc była to ciekawa rzeczThe program's best feature is probably Session Shield, a secure isolated desktop. This can launch many applications on your system, access and edit existing data, or create new files, but when you exit the session all these changes will be lost.
In addition, Session Shield uses a proxy service to give you another IP address, and disables USB ports, network shares and printers to further reduce the chance of data leaks.

To tyle jeśli chodzi o część programu umieszczoną na kompie.
Można się zarejestrować na ich stronie i uzyskać dostęp do wielu ustawień, m.in. bezpłatnie można dołączyć do obsługi do 24 urządzeń. Można wybrać silniki skanowania i wiele innych:

Wszystko sympatycznie to wygląda poza ilością procesów. Doliczyłem się 7, ale może się machnąłem

Aby powiązać zainstalowany program z chmurą należy wejść do Manage My Device i wpisać licencję, którą dostaniemy po zarejestrowaniu w dziale Download

Zaloguj
lub
Zarejestruj się
aby zobaczyć!