NSA buduje oko Saurona

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Krótki aczkolwiek dający dużo do myślenia artykuł
Według magazynu Wired, Agencja Bezpieczeństwa Narodowego buduje prawdopodobnie najpotężniejsze centrum badawcze na świecie, po brzegi wypełnione superkomputerami, które miałoby pełnić rolę swoistego wielkiego brata i sprawować pieczę nad całym elektronicznym światem. Maszyna powstaje na pustyni Utah, w okolicach miasta Bluffdale, i ma zajmować łącznie powierzchnię pięciokrotnie większą od powierzchni stolicy Stanów Zjednoczonych, Waszyngtonu.

Większość tej przestrzeni zostanie wypełniona superkomputerami, które będą mogły przechwycić każdą, ale to każdą informację przesłaną przez Internet. Prywatne e-maile, rozmowy przez komunikatory, informacje na Facebooku, wyszukiwania w Google - wszystko będzie przechowywane właśnie tu, pośrodku pustyni. Specjalnie przygotowane oprogramowanie będzie czuwać nad bezpieczeństwem całego świata i wychwytywać wszystko, co potencjalnie niebezpieczne.

Na nic się zdadzą szyfrowania, nawet 256-bitowy klucz AES. Poprzez kolekcjonowanie coraz większej ilości danych i informacji, NSA będzie w stanie rozgryźć klucze wcześniej, niż jakikolwiek inny superkomputer na świecie.

Niedługo każdy będzie mógł się poczuć niczym Will Smith we Wrogu Publicznym tudzież Frodo, chowający się przed czujnym okiem Saurona.

Trzymanie swoich prywatnych plików w chmurze nabiera teraz nowego znaczenia :dziwak

polak900

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
fajnie, pewnie ruskie, chińczycy już wymyślają super wirusa na to wszystko

waderr73

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
..."Na nic się zdadzą szyfrowania, nawet 256-bitowy klucz AES. Poprzez kolekcjonowanie coraz większej ilości danych i informacji, NSA będzie w stanie rozgryźć klucze wcześniej, niż jakikolwiek inny superkomputer na świecie"...

Klucz to rozszyfrują, ale plik klucz już nie :jezyk

A tak na poważnie to oni są wszędzie, dosłownie :dziwak

A

Anonymous

remool napisał:
Trzymanie swoich prywatnych plików w chmurze nabiera teraz nowego znaczenia
Dlatego-swoje prywatne pliczki-zgrywamy na dyski zewnętrzne i trzymamy w szafie :dziwak

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Dlatego-swoje prywatne pliczki-zgrywamy na dyski zewnętrzne i trzymamy w szafie :dziwak
Dokładnie , może poza tym żeby je w szafie trzymać :D
Ja mam parę T na zewnętrznych a w razie potrzeby dokupię więcej - z chmury korzystam tylko wtedy jak chcę żeby mi ogród podlała :gwizdek

Do góry