Naukowcy ostrzegają: Kaspersky Anti-Virus może pomóc cyberprzestępcom w wykradaniu danych

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29942
Miasto
Trololololo
Programy antywirusowe Kaspersky są bardzo dobrym zabezpieczeniem dla użytku osobistego i biznesowego. Jednak w jednym znaczącym stopniu oprogramowanie zabezpieczające Rosyjskiej firmy może rzeczywiście pomóc hakerom w wykradaniu danych - stwierdzili naukowcy.

Kaspersky twierdzi że nie rozwiąże problemu, pomimo tego że trzej inni producenci programów antywirusowych u których wykryto ten sam problem (błąd) postanowili wdrożyć techniczne zmiany aby uniemożliwić ataki (wykradanie danych).

Więcej do poczytania ( w języku Angielskim)
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Ostatnia edycja:

plejmix

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
22
Co za bzdury,ci naukowcy to chyba z CIA

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29942
Miasto
Trololololo
Co za bzdury,ci naukowcy to chyba z CIA
Też tak sobie na początku pomyślałem ponieważ dziwnie zbiegła się ta informacja z wypustem darmowego Kaspersky i zakazem korzystania z produktów Kaspersky w agencjach rządowych Stanów Zjednoczonych ale tak z drugiej strony może być też i w tym dużo prawdy.Programy antywirusowe też mają dziury który mogą zostać wykorzystane przez atakujących, ważne aby te dziury były łatane.

Ostatnia edycja:

plejmix

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
22
OXYGEN powiem ci tak nie interesuje mnie skąd pochodzi aplikacja,ma być po prostu dobra, i tak pare lat już mam komputer i próbowałem większość przeglądarek i na koniec zostałem przy Yandex użytkuje ją już pare lat i powiem szczerze klikam gdzie popadnie ilość dodatków jest tak duża że spokojnie mogę sie nie martwić o bezpieczeństwo oczywiście jest też antywirus,podobnie było z różnymi naprawiaczami i narzędziami do systemu sprawdziłem chyba wszystkie,i znów najlepszy okazał sie Reg Organizer,mam też jeszcze zainstalowany UnHackMe 9.0 i wszystko to daje mi spokój i bezpieczeństwo,od tego czasu nie wiem co to wirus czy malware,myśle że wielu forumowiczów potwierdzi moje słowa,a najważniejsze że za darmo
Pozdrawiam

S

spamtrash

Kaspersky ma unikalne podejście do problemów. Wydaje mi się że obecnie mają za dobrą pozycję i pozwalają sobie na ignorowanie użytkowników.

Przykład? Proszę bardzo: KIS/KTS, moduły antyspamowy i antywirusowy w Outlooku 2016/365 zaczęły się zavhowywać dość dziwnie, tj. jeden (po wejściu w menadżera dodatków COM Oultooka) był wylistowany jako nieaktywny (antywirus). Próba ręcznego startu (wyrejestrowanie i zarejestrowanie dodatku) nic nie dawała. Moduł antyspamowy niby pracuje, ale nie ma przycisków "spam", "nie spam" na wstążce.

Na rporty błędów, Kaspersky starała się reagować w jakiś tam sposób (np. prowadząc przez manualną de- i re-rejestrację dodatków, wysyłając różne wersje testowe, wliczając niewidzialne 2018 itp.), na koniec twierdząc że soft załatwia to w tle, na poziomie monitorowania ruchu. Dobra, tyle że NIE ma możliwości odznaczenia czegoś zaklasyfikowanego jako spam, i vice versa, brak możliwości manualnego wskazania programowi że coś jest spamem i powinno być wywalone następnym razem.

Zarówno Kaspersky Lab z UK jak i z Rosji - jednakowo zlewają temat i żadna - od chyba roku - poprawka czy aktualizacja nie przywróciła poprzedniej funkcjonalności, jednakże na koniec doszliśmy do porozumienia: stwierdziłem że w momencie zakupu licencji program miał funkcjonalnośc która znikła w trakcie użytkowania, w związku z czym zakupiony porogram nie posiada chech funkcjonalnych które były obecne w momencie zakupu, a tym samym - jest niezgodny z umową zakupu. Kaspersky Lab uprzejmie zwrócił mi całość kosztów poniesionych na zakup 15 licencji, i mam spokój.

Cóż... mam takie niejasne wrażenie, że jeśli inni klienci zaczęliby tak postępować, to Kaspersky Lab z jakąś taką większą troską zająłby się łataniem i usuwaniem byków ze swojego softu.

P.S. głęboko mam miejsce powstawania softu tak długo, jak robi to co zdecydowało że go zakupiłem, a błędy (są w każdym oprogramowaniu, po porostu niektóre nie zostały jeszcze znaleznione) są usuwane w rozsądnym czasie po ich znalezieniu.

P.P.S.: Wygląda mnie na to, że niejaki Eugene K zaczyna przejawiać cechy osoby cierpiącej na schizofrenię paranoidalną... tak przypadkowo sobie wszedłem na jego blog, i w świetle info podanej przez @OXYGEN THIEF - wypowiedź pana Eugene K odnośnie szwajcarskiego sera powinna raczej dotyczyć jego własnyc produktów chyba?
Link :

Aczkolwiek, Free Kaspersky Antivirus w okrojonej formie, zapewne znajdzie grono użytkowników.
Link do wersji KAspersky Free Protection 2018:

od razu mówię: nie testowałem, nie wiem, nie znam się czy się da odpalić i zaktywować (chociaż pewnie tak). Polska wersja - pewnie pojawi się przed datą polskiej premiery podanej w blogu (październik 2017).

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry