Sprzęt Laptop do 4000zł (około)

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12354
Miasto
Somewhere over the rainbow.
W związku z otwarciem laptopa "do oporu" muszę zakupić nowego. Szukam czegoś w granicach 4tys. zł. Laptop będzie stał w domu i będzie do ogólnego zastosowania. Nie będzie na nim grane ani też nie będą wykonywane skomplikowane projekty graficzne czy montowane filmy. Przynajmniej 14 cali i fajnie jakby miał w miarę dobre audio.
Mam swoje dwa typy ale chętnie przejrzę ciekawe propozycje. Dobrze by było jakby były poparte własnymi doświadczeniami z konkretnym modelem. Nie wchodzą w grę produkty "jabłkowe" ani "okienkowe" bo jakoś nie chcę wydawać kolejnych złotówek za samą nazwę. :)

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56075
Nie wchodzą w grę produkty "jabłkowe" ani "okienkowe" bo jakoś nie chcę wydawać kolejnych złotówek za samą nazwę. :)
Wczoraj czytałem spostrzeżenia na temat laptopa ASUS TUF Gaming FX505DU:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Wiem, pisze "Gaming" :) Ale w rzeczywistości to ciekawa propozycja za 4699zł.

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56075

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12354
Miasto
ASUS Zenbook Flip 14 UM462DA też jest ciekawy:

Dostępny tutaj od 4 września za 899 euro:

Sam myślałem o Zenbooku ale nie Flip. W sumie ten mój obecny jest Flip bo się otwiera w każdą stronę :sarkazm

Tak się zastanawiam czy ten Asus ma wlutowaną pamięć czy też nie bo ten, o którym myślałem:

ma niestety wlutowane i nie ma jak rozbudować.

W czerwcu kupowałem taki, bo musiał być win10pro

chodzi,,, tzn. działa :guma

Ten Dell też ciekawy tylko właśnie ten Intel :myśli2

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56075
Sam myślałem o Zenbooku ale nie Flip. W sumie ten mój obecny jest Flip bo się otwiera w każdą stronę :sarkazm

Tak się zastanawiam czy ten Asus ma wlutowaną pamięć czy też nie bo ten, o którym myślałem:
Tak, on chyba ma wlutowaną pamięć. Ale spojrzyj na tego Lenovo ThinkPad E595. Ma niezłą recenzję i kosztuje 4 tys. zł

Piszą że jest wydajniejszy od podobnego modelu z Intel Core i7-8565U

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

ma niestety wlutowane i nie ma jak rozbudować.

Ten Dell też ciekawy tylko właśnie ten Intel :myśli2
I znowu widzę wyższość oferty MSI nad resztą propozycji : 2 sloty pamięci możliwość rozbudowy do 32GB z 16. Oddzielna pamięć karty graficznej nie współdzielona, a cena podobna i 2 dyski: SSD i HDD. Dziwię się, że niektórzy kręcą nosem nad procesorem i7, bo INTEL. AMD ma coś lepszego do zaoferowania? Aha system Home a nie Pro... Z tym nie ma problemu, wystarczy wpisać klucz (oryginalny) np. do Windows 7 Pro, który kosztuje 62 złote (
) system automatycznie w zaledwie kilka minut zrobi upgrade do PRO i aktywuje się bez problemu. Sprawdziłem działa. A propos INTELA i7 mam komputer HP 8200 Elite z tym procesorem i nie zamienię na inny. To jest burza, chociaż pamięć w moim to DDR3 nie 4 a USB to dwójki nie trójki jak we wspomnianym laptopie.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12354
Miasto
Tak, on chyba ma wlutowaną pamięć. Ale spojrzyj na tego Lenovo ThinkPad E595. Ma niezłą recenzję i kosztuje 4 tys. zł

Piszą że jest wydajniejszy od podobnego modelu z Intel Core i7-8565U

Ja mam złe doświadczenia z serwisem Lenovo. Natomiast tamten Asus przypadł mi do gustu. Dziwne tylko czemu nie ma go w polskich sklepach. Może będzie przynajmniej w niemieckim Media Markt :scratch

I znowu widzę wyższość oferty MSI nad resztą propozycji : 2 sloty pamięci możliwość rozbudowy do 32GB z 16. Oddzielna pamięć karty graficznej nie współdzielona, a cena podobna i 2 dyski: SSD i HDD. Dziwię się, że niektórzy kręcą nosem nad procesorem i7, bo INTEL. AMD ma coś lepszego do zaoferowania? Aha system Home a nie Pro... Z tym nie ma problemu, wystarczy wpisać klucz (oryginalny) np. do Windows 7 Pro, który kosztuje 62 złote (
) system automatycznie w zaledwie kilka minut zrobi upgrade do PRO i aktywuje się bez problemu. Sprawdziłem działa. A propos INTELA i7 mam komputer HP 8200 Elite z tym procesorem i nie zamienię na inny. To jest burza, chociaż pamięć w moim to DDR3 nie 4 a USB to dwójki nie trójki jak we wspomnianym laptopie.

Ja nie wiem czy niechęć to Intela jest spowodowana tym że jest szybszy czy nie od AMD. Bardziej chyba chodzi o ich problemy z bezpieczeństwem. Póki co się z nimi nie uporali i kto wie co będzie w przyszłości.

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56075
Ja mam złe doświadczenia z serwisem Lenovo.
Ja nie mam żadnych doświadczeń, bo nie korzystałem nigdy z serwisu :)

A wracając do tematu to widzę że jest promocja na tego ASUS TUF Gaming FX505DY R5-3550H/8GB/256/Win10X za 3 099,00 zł

Jak widać obsługuje do 32GB Ram i ma aż 4 porty USB (2.0 może być na mysz) ;) Myślę, że to dobra oferta w tej cenie :)

Edit: Zapomniałem, tu jest test tego laptopa:

Ostatnia edycja:

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12354
Miasto
Ja nie mam żadnych doświadczeń, bo nie korzystałem nigdy z serwisu :)

A wracając do tematu to widzę że jest promocja na tego ASUS TUF Gaming FX505DY R5-3550H/8GB/256/Win10X za 3 099,00 zł

Jak widać obsługuje do 32GB Ram i ma aż 4 porty USB (2.0 może być na mysz) ;) Myślę, że to dobra oferta w tej cenie :)

Muszę obejrzeć jakieś filmiki z tym lapkiem i może to będzie dobry zakup :ok W media też w takiej cenie.

S

spamtrash

Pewnie spoznione juz, daleko i w ogole ale do 4 tysi w PLN lub okolo interesujacy moze byc HP ProBook x360 g1: i7-8550, 512MB M2 SSD, GeForce MX130, 16GB RAM (na jednej kosci, latwy upgrade, W10 PRO, 3 lata gwarancji door-to-door bo to produkt business) dla corki
przy czym telefonicznie poprosilem o ram upgrade, z milosci blizniego zrobili "w cenie" - ale tam jest out of stock teraz i tak :(

PS: x360 oczywiscie podyktowane tym, ze jego sie NIE DA otworzyc do oporu ;)

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Jasne, że poleciłbym laptopa z AMD i Radeoenem (bo to i brak bujania się z łataniem dziur-backdoorów, bo tańsze i wydajniejsze w tych samych klasach cenowych od Intela i NVIidii, bo można zastosować Freesync z mnóstwem monitorów obsługujących, gdzie monitórow z Gsync jest jak na lekarstwo i są sporo droższe) tylko, jak przychodzi, co do czego, to fajnych laptopów tego typu nie ma. Kto produkuje Lenovo, HP, Huiawei i Acer oraz powyższy od Asusa. Tylko Asus TUF Gaming jest zwyczajnie brzydkim klocem (podobnie jak Acer Predator Helios) i gamingowe MSI (MSI niegdy nie uchodziły za producenta ładnych laptopów) przy nich wydają sie zwyczajnuie piękne z tą swoją wytłaczaną pokrywą. AMD wydajniej dotychczas sprawował się w laptopach Lenovo niż HP. Tanie wydajne Lenovo ma problemy z przegrzewaniem, no może Legiony typu Y-530 wypadają lepiej, ale cena ich skoczyła w stosunku do konkurencji. Wiele budżetowych HP dotyka problem wyjących wiatraków.
Chcąc ładnego laptopa pewnie szukałbym Asusa Zenbooka, a chcąc Ryzena wybierałbym między Thinkpadem a Huawei Matebook D. Gdybym miał wolne 4 kafle i się nie spieszył poczekałbym na tego laptopa:

Gydbym miał kupować teraz skusiłbym się na tego i ze zwrotu 400 pln HP Warranty Voucher dokupił dysk NVME:

Ma wady: górna pokrywa się palcuje i nie jest aluminiowa, brak displayport, ale druga seria wygląda naprawdę świetnie i zastosowanie stylistyki z Omenów w zakresie obudowania dysz robi wrażenie oraz sprzyjalepszemu chłodzeniu laptopa.

rogacz1988

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Polecam tego Acera, sam go kupiłem w grudniu do pracy.
Brak większych problemów, można rozbudować a z każdym kolejnym błędem intela laptop zyskuje na wartości :p

Do góry