Komunikaty Zemany Anti-Logger

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Od jakiegoś czasu ZAL zgłasza próby podejmowania "dziwnych" akcji przez zainstalowane programy Chodzi mianowicie o próby przechwycenia klawiszy lub wykonania zrzutu ekranu Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby akcje te dotyczyły nieznanych , podejrzanych plików lub programów - w końcu ZAL od tego jest
W moim przypadku sprawa dotyczy jednak programów zaufanych i pobranych z pewnego źródła np aimp - próba przechwycenia klawiszy , revo un - chce dokonać przechwycenia ekranu , VB- próba przechwycenia klawiszy , Wondershare AllMyTube - próba przechwycenia ekranu , CCleaner - akcja z klawiszami
Dla pewności blokowałem te poczynania ...i tu dziwna sytuacja .. niektóre programy przestawały prawidłowo działać ...lecz pozostałe mimo "blokady" działają prawidłowo
W związku z tym mam parę pytań
- Czy ZAL jest "nadwrażliwa" i źle interpretuję działania niektórych programów ??
- Czy może znajduje coś w progsach o czym nie wiemy ??
- Co jest blokowane skoro program działa nadal prawidłowo ??

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29981
Miasto
Trololololo
Re: Komunikaty ZemanyAL

To norma, SPyShelter też zgłasza takie komunikaty, np AIMP próba przechwycenia klawiszy, Odkurzacz - zrzut ekranu, Uninstall Tool też coś tam miał, WTW też zrzut ekranu o reszcie bezpiecznych programów nie chce mi się pisać.Pewnie nie ma Zemana tych programów na białej liście i stąd te pytanka.Jak dla mnie to lepiej jak więcej pyta o akcję niż miałaby wcale nie pytać.

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
44668
Miasto
Gdzieś w Polsce

Dokładnie, lepiej by pytał niż nie. Przynajmniej wtedy wydaje Ci się, że masz jakąś kontrolę... :dziwak

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29981
Miasto
Trololololo

w WTW jak zablokuję akcję " próbuje utworzyć zrzut ekranu lub okna" to i tak WTW działa bez problemów, podobnie z odkurzaczem jest.Jeśli chodzi o te zrzuty w WTW i Odkurzaczu to wydaje mi się ( ale tylko wydaje ) że te zrzuty to po prostu zapisanie rozmów do archiwum (WTW) i logów z usuwanych plików (Odkurzacz).Co do AIMPA i monitu - próba przechwycenia klawiszy - to nie dziwne, w końcu aimpem można sterować za pomocą klawki. :zawsty

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Hipotetyczna sytuacja : Pobieram program który uznaję za zaufany ( pewna strona , jakaś tam reputacja etc etc ) lecz nie wiem że autor próbuje coś w nim przemycić ... ZAL wywala monit ... ja opierając się na zaufaniu i reputacji zezwalam na akcję i .... ugotowany :nea
Dlatego wszystkie monity ZAL dotyczące przechwytywania domyślnie blokuję a jedynie w przypadku błędów w pracy progsa zmieniam na -zezwalaj
WTW mam zablokowany w ZAL i działa poprawnie ( archiwum , etc , etc ) więc tak zostanie
Trochę to dziwne :nea

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29981
Miasto
Trololololo
W sumie racja, możliwe że programy też źle rozpoznają akcje bo producentowi nie chciało się dopisać nowych i stąd te niby bezsensowne monity.

Do góry