Klawiatura dla graczy

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
53075

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12354
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Witam.
Jaką klawiaturę dla graczy polecacie?

Na co zwrócić uwagę?

Na początek taka uwaga, że jak coś ma dopisek "dla gracza" to jest od razu droższe.
Przed wyborem klawiatury powinieneś iść do sklepu i sprawdzić które przełączniki najbardziej Ci odpowiadają bo to ważne. Mechaniczne klawiatury mają przełączniki MX Red czyli trochę cichsze klawisze, MX Blue takie z charakterystycznym głośnym kliknięciem i MX Brown z wyczuwalnym oporem klawisza. Można też kupić po jednym klawiszu z każdym mechanizmem i przetestować ale lepiej iść do sklepu i sprawdzić za darmo.

Każde mają swoje plusy. Na MX Blue można sobie wyrobić fajny nawyk, że nie trzeba wciskać klawisza do oporu żeby zadziałał. Ja od Blue przeszedłem do Red i tak już zostało.

Droższe ale i szybsze od mechanicznych są opto-mechsniczne czyli z wiązką światła. Jak dla mnie na początek i do zwykłej gry trochę przerost formy nad treścią ale jak ktoś chce wydać to kto komu zabroni.

Nie wiem ile chcesz wydać ale na początek dobrym wyborem jest np. SteelSeries Apex 5 czyli połączenie klawiatury mechanicznej z membranową. Podobna w tym stylu to Razer Ornata V3.

Ja od paru ładnych lat do gry korzystam z Razer BlackWidow Chroma V2. Nie wiem czy jest jeszcze gdzieś dostępna. Była wówczas droga ale służy mi już od ładnych paru lat i nie narzekam.

Ale tak jak napisałem wcześniej - warto iść i sprawdzić co najbardziej pasuje - rodzaj przełączników i czy mechanik czy membranowa czy właśnie jakis kompromis w postaci jednej z dwóch wymienionych wyżej.

W przypadku SteelSeries, Razer, Corsair czy Logitech płaci się też za markę. Można znaleźć dobre klawiatury jak np. Roccat czy innych marek trochę taniej.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12354
Miasto

Leszek55

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
272
To kup coś z HotSwap i wybór klawiszy red-blue-brown. itp...masz z głowy, a customizacja (jak to brzmi :) pozwala na wybór tego co Ci spasuje.
Na dziś i w tym przedziale cenowym warte uwagi :Thor 404 TKL GATERON czy Dark Project Aluminium Midnight też HotSwap switche producenta cyrkonia liniowe na dzień-dobry (80milion) itp,dostępna na Amazon za 250Pln..wybór dziś jest olbrzymi ale te z HotSwap dają większe możliwości moim skromnym testowanyn zdaniem.

Leszek55

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
272
Nie doradzę na pewniaka bo -pełnowymiarowych nie testowałem ale... Thor 303+NKG-1877 na starcie możesz wybrać z redami lub brown a posiada HotSwapa i jest jakość i wykon jak Thor 404 TKL więc w tym budżecie spoko.

Leszek55

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
272
Sorki,dodam tylko że jak ktoś jest "przyzwyczajony" do tego co było, to wybór klawiatury bez numerycznej a takie teraz są "trendy" :) to warto zwrócić uwagę na układ klawiszy bo niektóre są tak zakręcone i klawisze są tam "zbite w qpę" że palce wciąż odruchowo lecą nie tam gdzie powinny i zaczyna się "dyskomfort". Mały szczegół ale też ważny, czy lubimy klawisze "float key" czy tradycyjnie "no float key" Ci pierwsi twierdzą że klawisze są ":ciut głośniejsze" ale bajer podświetlania jest lepszy, no float jest odwrotnie...Czy wybierzesz pełnowymiarową czy nie ważne że przy HotSwapach masz możliwość zmiany switchy na swoje ulubione, a i nakładki klawiszy dziś możesz zmieniać na dowolną kolorystykę bez problemu.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12354
Miasto
Sorki,dodam tylko że jak ktoś jest "przyzwyczajony" do tego co było, to wybór klawiatury bez numerycznej a takie teraz są "trendy" :) to warto zwrócić uwagę na układ klawiszy bo niektóre są tak zakręcone i klawisze są tam "zbite w qpę" że palce wciąż odruchowo lecą nie tam gdzie powinny i zaczyna się "dyskomfort". Mały szczegół ale też ważny, czy lubimy klawisze "float key" czy tradycyjnie "no float key" Ci pierwsi twierdzą że klawisze są ":ciut głośniejsze" ale bajer podświetlania jest lepszy, no float jest odwrotnie...Czy wybierzesz pełnowymiarową czy nie ważne że przy HotSwapach masz możliwość zmiany switchy na swoje ulubione, a i nakładki klawiszy dziś możesz zmieniać na dowolną kolorystykę bez problemu.

Teraz są modne klawiatury dla graczy bez klawiszy strzałek i wszystkich co nad nimi. Za chwilę będą klawiatury tylko z asdw a resztę się będzie robić myszką :sarkazm

Leszek55

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
272
@al_ Za moment wydadzą modele z AI i można będzie wyłączyć myślenie :) Miałem w teście klawiaturę za 1000Pln Asus Rog Azoth i dobrze że podczas testów okno było zamknięte...:) No ale kto bogatemu zabroni, co nie ?

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12354
Miasto
@al_ Za moment wydadzą modele z AI i można będzie wyłączyć myślenie :) Miałem w teście klawiaturę za 1000Pln Asus Rog Azoth i dobrze że podczas testów okno było zamknięte...:) No ale kto bogatemu zabroni, co nie ?

Pewnie to zmierza w tym kierunku.

Co do cen to z perspektywy czasu uważam, że kupiłem za drogą klawiaturę i następna będzie za połowę tej ceny. Oświetlenie kolorowe od początku nie było mi potrzebne i mam jeden kolor ustawiony. Na plus z pewnością wykonanie bo po tych paru latach nic nie trzeszczy, jest stabilna bo dosyć ciężka. Ma port USB co mi się przydaje i magnetyczną miękką podkładkę pod nadgarstki. Z minusów poza ceną to była zbyt głośna ale rozwiązałem to za pomocą silikonowych podkładek pod klawisze, brak podświetlenia do dodatkowych znaków pod znakami głównymi ale nauczyłem się na pamięć gdzie co jest i oprogramowanie ale je znowu usunąłem. Tak więc to co mnie denerwowało to sobie z tym poradziłem i zostały same plusy. :)

Do góry