Kibice Śląska brutalnie napadnięci i pobici w Hiszpanii

A

Anonymous

Nie chciałem ciągnąć wątku kibiców w poście o Żołnierzach Wyklętych. Ciekawe co teraz zrobi polski rząd dla obywateli Polski pobitych w Hiszpanii? Wczoraj przed meczem został napadnięty bus z kibicami Śląska. Napastnicy byli uzbrojeni w sprzęt (czyt. noże, maczety itp. co w Polsce uznawane jest za bardzo niehonorowe zachowanie). Wiele nie wiadomo, ale pewne jest, że każdy kto był w busie wylądował w szpitalu. Później okazało się, że napastnikami byli kibice sevilli. Polskie portale nic o tym nie piszą, więc ciężko stwierdzić jaki jest stan naszych rodaków. Dodatkowo po meczu na trybunę zajmowaną przez WKS wpada prewencja, bije naszych pałkami (również kobiety!!), dziesięć osób ląduje w areszcie (nie wiadomo za co), są połamane ręce i porozbijane głowy...
W internecie nie zauważyłem nawet wzmianki o tym. Za to na wp jako główna jest informacja o aresztowaniu 10 ozób za transparent Lecha podczas meczu z Zalgirisem..Oczywiście o tym co litwini robili podczas pierwszego meczu jest cisza...
Jeżeli ktoś chce śledzić co się dzieje w sprawie Śląska niech śledzi fanpejdże kibicowskie na FB (Stadionowi Oprawcy, Kibice- nasze kibicowskie życie, Ultras itp.).
CIEKAWE CO POLSKI RZĄD ZROBI W TEJ SPRAWIE?

A

Anonymous

Max Kolonko zrobił coś, czego nie zrobiła ANI JEDNA STACJA TV. Przeanalizował nagranie z monitoringu
Świetnie to opisał

Temat meksykańskich marynarzy kręcono niemiłosiernie. Przy tym co wczoraj stało w Hiszpanii bójka na plaży w Gdyni to malutki pikuś.

Ani słowa o ataku kiboli Sewilli na kibiców Śląska z użyciem noży. Portale milczą.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Trochę info jest tutaj:

Tam polityka rządu jest inna. Nie tak jak my z Meksykiem.
Samuel Pereira dał na Twiterze
9717748Przechwytywaniei.PNG

Nic z tego nie rozumiem.
Zatrzymano 10 osób za antylitewski transparent podczas meczu Lecha Poznań z Żalgirisem Wilno.
Litewski chamie klęknij przed polskim panem
Gdzie tu logika? Palikot uniewinniony za nazywanie ś.p. LK słowem "cham", kibice zatrzymani za transparent ze słowem "cham".

A

Anonymous

W "polskich" mediach o tym nie będzie..Bo mogłoby to zepsuć bardzo dobre stosunki z Hiszpanią (ironia).
A jeżeli już to przekaz będzie taki: Polscy bandyci zaatakowali sklep/stację benzynową/szpital i bohaterscy Hiszpanie dzielnie odparli brutalny atak...

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
A

Anonymous

Zdjęcie ze stadionu, akcja po meczu...No i to zdanie "bójka między kibicami"...ładna bójka jak kilkanaście osób ze sprzętem atakuje ludzi, którzy za jedyną broń mają własne ręce..
Ale widać już, że kilku przedstawicieli mediów (GP,GPC) już wałkuje temat i bardzo dobrze. Może nie uda się tego zamieść pod dywan.
PS. O bredniach Radka "jak zawsze w takich przypadkach" nie wspomnę. Jak Litwini niszczyli polskie auta i napadali Polaków przed meczem z Lechem to też działaliście aż miło...Że o Meksykańcach nie wspomnę..

A

Anonymous

fxj - nie wrzucaj niesprawdzonych info.. Pierwsze wiadomości były takie, że to była emigracja Cracovii. Z tego co się orientuję to nieprawda....
Tu masz zdjęcie nowych właścicieli flag

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12402
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Ja nie wiem czego autor oczekuje od rządu - sankcji gospodarczych, zamknięcia granic czy nie będziemy się bawić w drobnostki i sprawdzamy czy F16 jeszcze nie zardzewiały. Jak dla mnie to jest sprawa dla policji czy prokuratury a nie dla rządu. Jak bym dostał od kogoś po twarzy to na pewno nie szedł bym z tym do premiera czy jakiegoś ministra, są od tego inne służby. Oczywiście jak ktoś z Hiszpanii w sprawie tego incydentu zabierze głos to zabierze ale jak nie to nic się nie stanie. Kibice Śląska też mają swoje na sumieniu bo jak się najpierw wylewa wodę na policjanta a później dostaje się pałką to kibic jest wielce oburzony bo policja go pobiła. Niestety ale w Hiszpanii ludzie trochę wcześniej zeszli z drzewa i wiedzą, że za podniesienie ręki na stróża prawa nie ma zmiłuj, w Polsce to niestety kuleje.

A

Anonymous

viper218 napisał:
Jeżeli ktoś chce śledzić co się dzieje w sprawie Śląska niech śledzi fanpejdże kibicowskie na FB (Stadionowi Oprawcy, Kibice- nasze kibicowskie życie, Ultras itp.).
Viper218-bez urazy :hippie ale jak ktoś chce śledzić na bieżąco co słychać w klubie z ulubionego miasta Hitlera :wariat to polecam te dwie stronki :

I tą-prowadzoną przez Romka Zielińskiego (chwilowo niedostępna) :

A wracając do tematu : taki los kibica (czy kibola jak kto woli)-raz on dostanie bęcki a innym razem na odwrót.

A

Anonymous

Dlatego piję do rządu, bo w normalnych warunkach (np. Hiszpania) rząd się nie wypowiada na te tematy. Jak słusznie zauważyłeś od tego jest policja. Natomiast u nas jak są podobne tematy (miałeś to chociażby w Gdyni ostatnio), to od razu jest Tusk w telewizji i teksty, że będą wpływać na prokuraturę, sądy itp. (jest to łamanie naszej Konstytucji) żeby dowalić tym kibolom. Albo tekst ministra sprawiedliwość "że monopol na przemoc ma państwo a nie bandyci". No ludzie kochani..
A jak naszym dzieje się krzywda za granicą, to jakoś w telewizji ich nie ma. Prezydent Meksyku nie boi się wystąpić w telewizji i potępić Polaków. Tusk i MSZ nie potrafi (nie chce?) pomóc wtedy, kiedy ta pomoc jest potrzebna..
PS. Zobaczyłbyś co by było, gdyby Hiszpanie zaatakowali bez sprzętu.. Dostaliby łomot i w telewizji znowu wystąpiłby Premier z propozycją zmian w prawie.. A to się będzie tyczyło nas wszystkich, czy tego chcesz czy nie.
Pozdrawiam
PS. 2. Hornet, wiem znam te stronki, ale jak ktoś nieobeznany w temacie to łatwiej mu śledzić na FB :)

A

Anonymous

@al_arsen
Tej samej reakcji jak po zajściach z marynarzami z Meksyku.
Naszego ambasadora w Meksyku wezwano na dywanik.
Adekwatnie - To teraz Arabski z notą do hiszpańskiego MSZ, Ambasador Martinez na dywanik na Szucha, a Komorowski potępi i pogrozi Hiszpanii.

Mamy do czynienia z narastającą przestępczością ubraną w szaliki klubowe, która tak naprawdę jest zwykłą bandyterką - tak szef MSW skomentował bójkę pseudokibiców Ruchu Chorzów z załogą meksykańskiego żaglowca "Cuauhtemoc" na gdyńskiej plaży. Bartłomiej Sienkiewicz zapowiedział zmiany w prawie i walkę z "bandytyzmem".
Co mam Ci linki wrzucać dla przypomnienia konferencji która odbyła się spotkaniu z premierem Donaldem Tuskiem.?

PS
To żart: Prezydent Meksyku potępił chuliganów z Sewilli za atak na kibiców Śląska Wrocław. #ASZdziennik
A to nie żart. Słynny cytat ministra Sienkiewicza:
Uda się pokazać, że monopol na przemoc ma państwo, a nie bandyci.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12402
Miasto
@slawektor

A ja nie oczekuję niczego od rządu tak samo jak nie oczekiwałem niczego w sprawie plażowej imprezki. Nie wiem kto był winny w jednej i drugiej sprawie (jak często życie pokazuje każdy ma coś na sumieniu). Policja powinna wyłapać, sąd wydać wyrok bez znaczenia kto to jest czy Polak czy nie i po sprawie. Wątpię, że te dwie zadymy były na tle narodowościowym, czy to byli by Polacy czy Francuzi to by się i tak pobili. Państwo nie ma nic do tego.

A jeszcze w sprawie samego Tuska to on robi to samo co jego poprzednicy bo w 2007 roku jak kibice Legii robili rozróbę w Wilnie to wówczas Kaczyński i Ziobro też przepraszali tak więc barwy polityczne nie grają tu roli. Jestem przekonany, że inni zrobili by to samo.

A

Anonymous

al_arsen napisał:
A jeszcze w sprawie samego Tuska to on robi to samo co jego poprzednicy bo w 2007 roku jak kibice Legii robili rozróbę w Wilnie to wówczas Kaczyński i Ziobro też przepraszali tak więc barwy polityczne nie grają tu roli. Jestem przekonany, że inni zrobili by to samo.
Można linka?

Czy to wyglądało to tak:

Państwo ma monopol na przemoc – mówił na konferencji prasowej minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro, a premier Jarosław Kaczyński zgodził się z nim. Obecny na zwołanym przez premiera szczycie do walki z chuligaństwem minister spraw wewnętrznych Ludwik Dorn powiedział dziennikarzom, że grupy chuligańskie będą socjalizowane siłą. „Idziemy po was” – mówił wprost do kamer. Tych kilka wypowiedzi wiele mówi o klimacie IV RP. Burda na plaży, którą powinna zajmować się lokalna policja, a nie premier i ministrowie, dała powód do przeprowadzenia kolejnej operacji, której celem jest utworzenie państwa policyjnego. Dzień wcześniej premier zapowiedział, że będzie „wpływał na policję, prokuraturę, a w miarę możliwości na sądy”, by szybko karały za stosowanie przemocy. Retoryka siły, naginanie prawa i trzeba nazwać to wprost – tęsknoty totalitarne. Autorzy tych słów dowiedli, jak wielki mamy dziś w Polsce problem. Kryzys demokracji jest głęboki jak Rów Mariański.

Ach, przepraszam, to nie Ziobro powiedział, tylko Sienkiewicz? Nie Kaczyński, tylko Tusk? No tak, z przestępczością trzeba walczyć.
A na poważnie. Niczego nie oczekuję od tego rządu. Powinno być tak jak piszesz.
Tylko że nie jest.
I Zauważ: O tym co się wydarzyło w TV cisza. A nie każdy ma internet, zresztą tutaj też portale milczą.

Gdyńska plaża a sprawa polska:

A

Anonymous

Żeby nie było. Potępiam bandyckie zachowania i uważam, że jak ktoś przegina pałę, to powinien ponieść konsekwencje. To co zrobiła Legia w Wilnie na meczu z Vetrą to były szczyty..Kara się należała bez dwóch zdań. Co miał zrobić Kaczyński czy minister sprawiedliwości jak sprawa była ewidentna? Tak samo jak nożownicy grasują w Krakowie (Wisła, Cracovia) i obinają sobie ręcę, mordują, to MUSZĄ ponieść tego konsekwencje..
Ale jeśli mówimy o Gdyni, gdzie nawaleni Meksykanie robią co chcą i rząd ich przeprasza, jeśli mówimy o sytuacji z wczoraj gdy polscy obywatele zostają zaatakowani nożami w obcym kraju i MSZ milczy w tej sprawie, a minister spraw zagranicznych znowu jedynie (tylko tak prowadzi politykę zagraniczną) twitteruje, to jest to skandal. Ludzie leżą w szpitalu a my nic o tym nie wiemy.. I chodzi tylko o to, że my jako kraj liżemy wszystkim dookoła tyłki, a nie potrafimy zadbać o siebie.
Jeśli kibice Śląska zaatakowaliby Hiszpanów, to wtedy byłby niezły Meksyk...Gwarantuję, że jeszcze wczoraj wieczorem byłaby konferencja prasowa..

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12402
Miasto
@slawektor

nie znajdę Ci teraz linków do materiałów video mogę Ci tylko dać do informacji zamieszczonych na stronach Legii bo z nich wówczas czerpałem informacje

Na każdej stronie jest ten sam komunikat, zapewne tak wyglądała oficjalna nota wysłana do mediów.

A

Anonymous

Dzięki. O linka prosiłem bo nawet o tym nie wiedziałem.
Dodał: Redakcja Źródło:
Chociaż że przepraszał też Ziobro z tego tekstu nie wynika..
Sam wpis bez podania źródła i 3 strony na ten temat są z deka niewiarygodne.
Arabski jak jego szef na Twitterze. Chociaż piszą do niego:
@PLenEspana Panie Arabski, kibice Sewilli sami się chwalą swoim "wyczynem" w Internecie, publikują zdjęcia.
Nie umiecie to sprawdzić?
Pisze: Nie mają podstaw do interwencji

72508711.PNG

Do góry