KB2852386- poprawka usuwająca nieaktualne aktualizacje

A

Anonymous

Microsoft opublikował fajną łatkę dla systemu Windows 7, która umożliwia bezpieczne usuwanie nieaktualnych i niepotrzebnych aktualizacji. Poprawka dodaje nową opcję do kreatora oczyszczania dysku.

pY65PkF.png

Po zainstalowaniu tej aktualizacji, wykonaj następujące kroki, aby Oczyszczanie systemu Windows aktualizacji plików.

UwagaMusi mieć uprawnienia administratora do oczyszczania systemu Windows aktualizacji plików.

Uruchom Kreatora oczyszczania dysku. Aby to zrobić, użyj jednej z następujących metod:
Metoda 1: Kliknij przycisk Start, w polu Rozpocznij wyszukiwanie wpisz polecenie cleanmgr , a następnie kliknij OK.
Metoda 2: Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Wszystkie programy, kliknij polecenie Akcesoria, kliknij polecenie Narzędzia systemowe, a następnie kliknij Oczyszczanie dysku.
Metoda 3: Jeśli zostanie wyświetlone powiadomienie mało miejsca na dysku, kliknij powiadomienie, aby otworzyć Kreatora oczyszczania dysku.
Wybierz dysk, system Windows 7, a następnie kliknij przycisk OK.

Uwaga Ta operacja może zająć kilka sekund ponieważ Kreator czyszczenia dysku szuka plików na dysku, które może być oczyszczone.
Jeśli opcja Windows Cleanup aktualizacji nie jest wyświetlana na karcie Narzędzia Oczyszczanie dysku , kliknij przycisk Oczyść pliki systemowe. Jeśli opcja Oczyszczanie aktualizacji systemu Windows jest wyświetlana na karcie Narzędzia Oczyszczanie dysku , przejdź do kroku 5.

Uwaga Opcja Oczyszczanie aktualizacji systemu Windows jest dostępna tylko w przypadku, gdy użytkownik loguje się przy użyciu uprawnień administratora.
Wybierz dysk, system Windows 7, a następnie kliknij przycisk OK.
Na karcie Narzędzia Oczyszczanie dysku wybierz opcję Oczyszczanie aktualizacji systemu Windows, a następnie kliknij OK.

UwagaDomyślnie już wybrano opcję Oczyszczanie aktualizacji systemu Windows .
Kiedy pojawi się okno dialogowe, kliknij przycisk Usuń pliki.
support.microsoft.com/kb/2852386

U mnie po zastosowaniu tej opcji folder WinSxS schudł o 6GB :klawik.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
marsellus, lekko szokujące jest to 6 GB u Ciebie. :dziwak Folder winsxs u mnie przed czyszczeniem 9,4 GB. Po czyszczeniu ubyło "tylko" 2 GB. Jesteś chyba rekordzistą. Tak na marginesie czyszczenia tego folderu, to w Wise Care 365 jest zakładka Odchudzanie systemu i tam dalej po czyszczeniu systemowym pokazuje mi ok.900 MB (winsxs/backup). Ciekawe, czy to można bezpiecznie usunąć, bo backupu czyszczenie systemowe nie ruszało?

A

Anonymous

Na wstępie dzięki marsellus za informacje, gdyby nie ten temat, to bym o tym nie wiedziała ;))

U mnie wygląda, to tak:

noq49JN.png

Jeśli zaś chodzi o winsxs to przed czyszczeniem było 10GB i po czyszczeniu nadaj tak jest, jednak może być, to spowodowane tym, że explorator windows źle wyświetla symboliczne przekierowania

Istota WinSxS

Każda z zainstalowanych w systemie aplikacji do swojego działania potrzebuje specyficznego zestawu powiązanych bibliotek. Poszczególne biblioteki różnią się między sobą przede wszystkim wersjami, co bezpośrednio wpływa również na kompatybilność. Starsze programy niekoniecznie muszą być zgodne z najnowszą wersją danej biblioteki i na odwrót. W celu zapobieżenia tego typu komplikacjom, dla przykładu brakiem odpowiedniego pliku DLL, który jest konieczny do uruchomienia programu, powstała funkcja Windows Side-by-Side, oraz związany z nią katalog winsxs. Zawiera on różne wersje funkcji - komponentów, z których korzystają zainstalowane aplikacje. O ich wyborze decyduje tzw. manifest, czyli plik zazwyczaj sformatowany jako dokument XML, w którym zapisano numer kompilacji biblioteki DLL, z której należałoby skorzystać. Przy każdorazowej instalacji programu lub jego uaktualnieniu, ale również przy okazji instalacji poprawek systemu Windows poprzez mechanizm Windows Update, w katalogu winsxs umieszczony zostaje nowy komponent, do którego aplikacja, przy każdorazowym uruchomieniu samodzielnie się odwołuje. Ale to nie wszystko, SxS to również magazyn bibliotek, z którego korzystają pozostałe pliki. Mechanizm o którym mowa, rozwiązuje również dość uciążliwy problem, który nie pozwalał dwóm programom na jednoczesne korzystanie z różnych wersji danej biblioteki

Źródło: centrumxp

Dla użytkowników windows 8 przydatne może okazać się także to:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

windows-f37/tajemnice-folderu-winsxs-windows-7-vista-t8157.html

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
44668
Miasto
Gdzieś w Polsce
Po pobraniu i uruchomieniu narzędzia do sprawdzania oryginalności wyskakuje mi takie coś:
ZcWFeMr.jpg

potem
L9bM7Jl.jpg

I nie mogę przez to pobrać tej poprawki. :yhy

A

Anonymous

Spróbuj pobrać przez Internet Explorer, w razie czego zrób tak:

Internet Explorer > opcje internetowe > Połączenia > Ustawienia sieci Lan i odznacz Automatycznie wykryj ustawienia

A jak nie to:

Jak nie pomoże to użyj narzędzia do rozwiązywania problemów z usługą Windows Update

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
44668
Miasto
Gdzieś w Polsce
Olu, poprawki nie mogę ściągnąć bo narzędzie do sprawdzania oryginalności (pobieram je spokojnie) wywala się w systemie, nie może zakończyć testu i podać kodu - info jak wyżej. System mam oryginalny W7x64.

Może ktoś ma pobraną tę poprawkę, wrzuciłby gdzieś i podesłał linka?

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12369
Miasto
Somewhere over the rainbow.

klos

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Jak masz zainstalowaną poprawkę to w akcesoriach kliknij na oczyszczanie dysku jako administrator i wtedy się uruchomi poprawka.

Do góry