Jak zrobić mbooka (książka na telefon)?

A

Anonymous

[copyblock]Przechodzimy do google i wpisujemy EBookME

VV4kj.png

Przechodzimy na pierwszą wyświetloną stronę i przechodzimy do pobrania najnowszej wersji

BBTBQ.png

iVLXf.png

Pobieramy odpowiadającą nam wersję (musicie uzbroić się w cierpliwość bo z tej strony pobiera się strasznie wolno) i albo instalujemy, albo otwieramy archiwum i uruchamiamy plik EBookME.exe

ARMk3.png

Tak wygląda okno programu

FvsJV.png

mamy możliwość wklejenia zawartości, albo wskazujemy gotowy plik

Pierwsze co musimy zrobić to kliknąć na ikonę kartki
fmUuH.png
dzięki czemu dodamy książkę do listy[/copyblock]
Teraz aktywne stanie się okno "nazwa", "opis" i "tekst"

TMOF8.png

Nazwę i opis możemy już uzupełnić (opis opcjonalnie) w pole tekst wklejamy tekst, bądź wskazujemy plik z tekstem, klikając na ikonę folderu
dvNJa.png

QXKYT.png

Kiedy mamy już wszystko wypełnione klikamy na ikonę
fRM1s.png
aby zapisać zmiany, następnie klikamy na
zbN8O.png
aby wskazać miejsce zapisu naszej książki

KkOIP.png

Możemy teraz jeszcze wskazać ekran powitalny klikając na
k5eJH.png

Jak już wszystko uzupełnimy klikamy na
7d5Jg.png

Od razu pojawi nam się emulator dzięki, któremu będziemy mogli sprawdzić czy nasza książka wygląda dobrze

71ZFV.png

We wskazanym przez nas miejscu pojawią się dwa pliki, jar oraz jad

Jar jest przeznaczony dla nowszych telefonów, natomiast Jad do starszych, warto wiedzieć, że niektóre stare telefony potrzebują obu tych plików.

Miłego robienia mbooków

samantha_1

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Dzięki wielkie za wyjaśnienie jak zrobić mbooka.
Mam jednak pytanie, kiedy przerabiałam z pdfu na jar miałam zmienione polskie znaki (chyba głównie "ż"). Jak mogłabym to naprawić?

A

Anonymous

Proszę Bardzo.

Najlepiej będzie jeżeli otworzysz PDF, skopiujesz cały tekst i wkleisz bezpośrednio w okno programu, wtedy powinno być wszystko dobrze

pkolasa

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
8
Jako podobny program, mogę polecić inny tego typu konwerter: TequilaCat Book Reader, czyli TCBR
Strona domowa:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Stronka jest po angielsku / rosyjsku, jednak sam kreator (po pobraniu) ma polski intefejs, podobnie polski interfejs (po zaznaczeniu opcji) może mieć czytnik danego tekstu na telefonie. Nie zabrakło dodatkowych opcji, np. możliwość tworzenia zakładek w czytanym tekście i późniejszego odwoływania się do nich.

Ponury Rumcajs

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
81
Miasto
Rzacholecki Las :D
pkolasa napisał:
Jako podobny program, mogę polecić inny tego typu konwerter: TequilaCat Book Reader, czyli TCBR
Strona domowa:

Stronka jest po angielsku / rosyjsku, jednak sam kreator (po pobraniu) ma polski intefejs, podobnie polski interfejs (po zaznaczeniu opcji) może mieć czytnik danego tekstu na telefonie. Nie zabrakło dodatkowych opcji, np. możliwość tworzenia zakładek w czytanym tekście i późniejszego odwoływania się do nich.

Alternatywą też może być ReadManiac Builder Wizard

ReadManiac 2.5.2

...ale moim skromnym zdaniem nic lepszego niż TequilaCat Book Reader do trzaskania mbooków w sieci nie znajdziemy.

Do góry