Hard Disk Sentinel Professional - Konkurs

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
hds_std_1024.jpg

Hard Disk Sentinel (HDSentinel) to jedno z bardziej zaawansowanych narzędzi, mających na celu analizowanie oraz monitorowanie stanu dysków HDD i SSD zamontowanych w komputerze.

mainwindow.jpg

Shotpng_wepxhph.png

Program pozwala na testowanie, diagnozowania i w miarę możliwości również naprawę problemów występujących podczas pracy dysku twardego. Potrafi on nie tyle wykrywać błędy na nośniku danych, co również spadki wydajności pracy urządzenia. Hard Disk Sentinel dostarcza szczegółowych informacji o dysku, porady, pozwalające zadbać o stan urządzenia czy też alerty o wykrytych problemach lub raporty zestawiające różne parametry nośnika.

Hard Disk Sentinel wspiera wszystkie najpopularniejsze rodzaje dysków twardych, zarówno wewnętrznych, jak również zewnętrznych. Nie stanowi dla niego problemu obsługa urządzeń USB, e-SATA czy też dysków w macierzy RAID. Narzędzie działa w oparciu o technologię SMART, analizując m.in. temperaturę i wielu innych parametrów dysku, na podstawie których przedstawiana jest ogólna ocena stanu urządzenia. Twórcy wyposażyli program w zestaw kilku testów diagnostycznych, pozwalających na badanie dysku w oparciu o operacje zapisu i/lub odczytu danych. Przeprowadzane one mogą być na jeden z kilku trybów użycia sektorów - ciągły, losowy czy motylkowy.

Głównym zastosowaniem programu jest ochrona zgromadzonych na dyskach danych. Poprzez dostarczanie informacji i alertów o stanie urządzenia daje użytkownikowi pewność, że nie utraci on dostępu do cennych dla niego danych. Ponadto wersja Pro narzędzia pozwala na cykliczne (zgodne z harmonogramem) wykonywanie kopii zapasowych danych w celu zapobiegania utraty dostępu do nich nie tyle na wskutek awarii dysku, co również działalności szkodliwego oprogramowania lub nieumyślnego działania ze strony użytkownika.

opis z - dobreprogramy.pl

Hard Disk Sentinel (HDSentinel) is one of the most powerful tools in order to analyze and monitor the status of HDD and SSD installed on your computer.
The program allows you to test, diagnose and, if possible, resolve problems encountered while running the hard drive. It can not only detect errors on a data carrier, which also decreases the efficiency of the unit. Hard Disk Sentinel provides detailed disk information, tips, allowing the state to take care of the device or problems detected alerts or reports to collate the various parameters of the media.

Hard Disk Sentinel supports all popular types of hard drives, both internal as well as external. It is not a problem for him USB device support, e-SATA or RAID disks. The tool is based on SMART technology, analyzing, among others, temperature and many other parameters of the drive on the basis of which is presented to the overall assessment of the device. The creators have packed program with a set number of diagnostic tests, allowing the study of the disk based on the write and / or read data. These transactions can be in one of several modes of use of sectors - continuous random or butterfly.

The main use of the program is to protect the data stored on the disks. By providing information and alerts on the status of the device gives you confidence that he will not lose access to valuable information for him. In addition, the Pro version allows you to cyclical tool (in accordance with the schedule) backup data in order to prevent the loss of access to them not so much due to disk failure, as well as the activities of malware or unintentional act on your part.

google translator

ps:

Program ma wiele zalet i rekomenduje go dla wszystkich na forum . Jeśli chcesz zadbać o swój dysk i dane zainstaluj Hard Disk Sentinel - bo naprawde warto . Korzystam z tego programu od dawna i jestem bardzo zadowolony , bo program daje mi poczucie bezpieczenstwa że nic się nie stanie z moim dyskiem i mymi cennymi danymi zapisanymi na nim . Dzieki Hard Disk Sentinel mam wszystko pod kontrolą :) . Polecam go wszystkim użytkownikom pc . Forum moderator programyzadarmo.net.pl.

--------------------------------------------------------------

The program has many benefits and recommend them to everyone on the forum. If you want to take care of your drive and data install Hard Disk Sentinel - because it really is worth it. I use this program for a long time and I am very happy because the program gives me a sense of security that nothing will happen to my disk and mymi valuable data stored on it. With Hard Disk Sentinel I have everything under control :). I recommend it to all users pc. Forum moderator programyzadarmo.net.pl.

Konkurs

Wiem , że program ciesz się dużą popularnością , więc mam dla Was dobrą wiadomość
dzięki hojności H.D.S. Hungary producenta programu Hard Disk Sentinel Professional mam do rozdania 10 sztuk licencji lifetime .

Tu bardzo dziękuje dla firmy H.D.S. Hungary za pomoc i wsparcie przy organizacji konkursu .

strona producenta - manufacturer's website :

www.hdsentinel.com

ogólne pytania, wsparcie - general questions, support :

info@hdsentinel.com

facebook_ikona.png
:

www.facebook.com/HDSentinel

zakup oprogramowania - shop

http://www.hdsentinel.com/store.php

37a86f23ed7d4ce15b32890c5e29d9eb.png

Zasady konkursu :

1. Napisz recenzje programu Hard Disk Sentinel Professional.
2. Komentarz w języku Polskim lub Angielskim.
3. Zakończenie konkursu odbędzie się dnia 07.04.2015 :szef

Competition rules:

1. Write reviews of this program Hard Disk Sentinel Professional.
2. Comment in Polish or English.
3. Completion of the contest will be held on 07.04.2015 :szef

Osoby które otrzymają licencje, zostaną wylosowane poprzez random.org :hura
The persons who receives a licenses, will be drawn by random portal. :hura

Zgłoszenia niezgodne z zasadami konkursu nie będą brane pod uwagę podczas losowania zwycięzców

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków
Zainstalowałem program kilka dni temu na Windows 8.1 Pro i troszkę się nim "bawię". Wszystko działa stabilnie, nie miałem przypadku żeby program się w jakiś sposób "zbuntował". Hard Disk Sentinel to program do monitorowania kondycji klasycznych dysków talerzowych oraz dysków SSD. To najbardziej zaawansowany program tego typu z jakim się spotkałem. Nie wątpliwą zaletą jest całkowite spolszczenie programu włącznie z Pomocą, co przy programach tego typu stanowi wielką zaletę. Mnogość opcji konfiguracyjnych przy pierwszym kontakcie z programem może przytłaczać ale po kilku chwilach "zabawy" wszystko staje się klarowne i przemyślane. Interfejs przejrzysty, z lewej dyski i partycje z prawej podgląd wszystko tak jak trzeba. Program ma narzędzia do testowania dysku oraz pozwala na porównaniem wartości S.M.A.R.T dysku z innymi tego typu znajdującymi się w bazie danych. Można ustawić przedziały temperatur po przekroczeniu których będziemy informowani, ciekawa opcja dla tych co mają system na HHD i dużo działają. Wiele ciekawych opcji w wersji testowej jest niestety niedostępnych w tym opcji które pozwoliłyby nam "ułożyć program" pod siebie.
Osobiście mam w PC trzy dyski talerzowe w tym dwa leciwe bo sześcioletnie i jeden starszy, które traktuję jako magazyn na wszelkiego rodzaju dane. Jeden ze staruszków to jeszcze dysk z interfejsem ATA. Tylko wspomnę że dysk ATA jest przez program bardzo dobrze obsługiwany. Do monitoringu używam naprzemiennie dwóch różnych programów które wykazują że dyski są w dobrej kondycji. jakież było moje zdziwienie kiedy po zainstalowaniu Hard Disk Sentinel zobaczyłem taki komunikat:
Wystąpił problem podczas rozpędzania talerzy dysku w czasie 2 sek. Może to być spowodowane przez sam dysk, lub zbyt duże obciążenie (słabe zasilanie).
W tym momencie gwarancyjna wymiana dysku nie jest jeszcze możliwa, jedynie można to będzie zrobić, jeżeli żywotność dysku będzie się obniżać.
Zaleca się regularne sprawdzanie dziennika dysku. Wszystkie nowe znalezione problemy będą w nim zarejestrowane.

Nie jest wymagane żadne działanie.
Zapaliło się światełko w głowie i profilaktycznie zrobiłem backup z backupu :)

Dyski talerzowe jeszcze długo nie odejdą do lamusa. Jako że mam kilka takich dysków i zamierzam jeszcze kupić jeden więc takie zaawansowane narzędzie bardzo by mi się przydało. Dziękuję za super konkurs i pozdrawiam.

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Po instalacji i uruchomieniu programu, jedno z pierwszych okienek jakie mogłem zobaczyć, to zachęta do zakupu pełnej wersji programu z 15% rabatem.

282kx9e.jpg

Po przejściu na stronę promocji, mamy możliwość dokonania zakupu programu Hard Disk Sentinel Professional w promocyjnej cenie 131,62 zł (na dzień 30.03.2015).
To bardzo dobrze że zaraz po instalacji triala mamy możliwość by przejść na pełną wersję. :ok

bi8jsz.jpg

Hard Disk Sentinel Professional to program, który posiada bardzo wiele różnych opcji i nie sposób by je omówić w tej krótkiej recenzji programu. Nie wszystkie z tych opcji są dostępne w wersji niezarejestrowanej, jednak i z tego co wydawca udostępnia w takiej wersji, można być więcej niż zadowolonym. Niektóre z wprowadzanych ustawień w wersji próbnej będą tymczasowymi, ponieważ już przy ponownym uruchomieniu programu, mamy powrót do ustawień domyślnych i moim zdaniem jest to jak najbardziej zrozumiałe. :)

a9r1u9.jpg

Zarówno sam program jak i plik pomocy do programu, posiadają pełne spolszczenie. Dla polskiego użytkownika - nawet jeżeli zna inny język czy języki - jest to bardzo miłe, że w programie nie został pominięty nasz ojczysty język (tłumaczył Wiesław Jurgielewicz), jak to często bywa przy różnych programach (i każdy Polak powinien ZAWSZE brać to pod uwagę...). :dziękuję
W opcjach ustawień językowych, mamy do wyboru ich aż 26 (nie dzieląc j. chińskiego na chiński i chiński tradycyjny). Kto więc woli korzystać z innego języka niż j. polski, ma taką możliwość. Zmiana języka jest widoczna już w momencie przewijania listy ustawień językowych i jest możliwa bez konieczności ponownego uruchamiania programu, co również jest plusem (może nieistotnym ale ja tak wolę i już). Oczywiście tę zmianę należy zatwierdzić.

vr4mes.jpg

W wersji testowej, z dostępnych opcji zapisu raportu, mamy możliwość wybrania dwóch możliwości, zapisu jako tekst lub jako html. Ja wybrałem zapis w html, ponieważ taki zapis daje mi przejrzysty obraz informacji o moim dysku i systemie z którego korzystam.

117y16f.jpg

Część informacji pochodzącej z raportu zapisanego w html.

Do testów postanowiłem użyć starego dysku na interfejsie ATA, co do którego i bez programu wiedziałem, że jego dni są już policzone. To legendarna w mojej stajni Seagate Barracuda ATA IV ST340016A 40GB IDE ATA/100, która swego czasu rządziła tu i tam... ;) W każdym razie została nieźle poharatana przez różne programy, których z racji tematyki tego forum nie wypada mi z nazwy tu wymieniać. :yhy
Program Hard Disk Sentinel postawił pozbawioną sentymentów diagnozę.

2chvwhy.jpg

Niestety, tak jak wspomniałem to już wcześniej, wiele z funkcji programu w wersji testowej jest nieaktywnych. Nie mogłem więc przeprowadzić tych bardziej zaawansowanych działań i testów. W momencie kiedy ten program wygram - a wygram na pewno - wezmę się za takie opcje jak: Autotest rozszerzony, Testowanie powierzchni dysku (z różnymi opcjami a wśród nich jedna nieniszcząca, jedna w większości przypadków nieniszcząca i trzy niszczące), Zaawansowane zarządzanie energią, Kontrola swobodnego opadania... i wiele innych.

Nadmienię tylko jeszcze, że testowy dysk jest jednym z wielu za które się zabiorę po aktywacji Hard Disk Sentinel Professional do pełnej wersji kluczem, który niedługo otrzymam jako gwarantowaną wygraną nagrodę.
Do tej pory np. jeden z zakupionych dysków (500 GB), jeżeli chodzi o "Kontrolę swobodnego opadania" miałem możliwość przetestować tylko raz i to przy okazji, gdy niedługo po zakupie z wysokości 1,5 metra swobodnie z hukiem opadł na podłogę. Od tej pory go nie testowałem ani też go nie używam z racji ograniczonego zaufania jakim go darzę. ;)

Hard Disk Sentinel Professional to bardzo pożyteczny i pomocny program, który może uchronić nas przed nieznanym i odpowiednio wcześniej przygotować na rozstanie nawet z takim dyskiem, z którym jesteśmy emocjonalnie bardzo związani. :jezyk

PS.
Dla siebie samego również dokonałem małych korekt w plikach językowych. Mogę te poprawione pliki udostępnić tylko tym, którzy wezmą udział w konkursie i wyrażą po jego zakończeniu takie życzenie.

withit

Świeżak
Reakcje/Polubienia
14
super program.Dzięki niemu łatwo mogłem reklamować dysk który zaczął " fiksować ".
Dobrze współpracuje nie tylko z dyskami wewnętrznymi ale także z zewnętrznymi usb, pokazując np. jaki dysk naprawdę " siedzi " wewnątrz obudowy.
Obecnie korzystam z wersji promocyjnej ,ale bez możliwości updatowania, dlatego chętnie go wylosuję w konkursie

A

Anonymous

Witam,zgłaszam się do konkursu.

Hard Disk Sentinel to wyśmienity program do monitorowania,optymalizacji,zarządzania,naprawiania złych sektorów dysków zamontowanych w naszym systemie.

Interfejs

Wszystkie informacje dostępne są w głównym oknie programu.Umożliwia szybki dostęp do wszystkich dysków zamontowanych w naszym komputerze.Kolory zielony/żółty/czerwony świadczą o stanie danego sektora dysku.Ponadto wyświetlany jest obszerny raport ukazujący stan poszczególnych elementów.

Kopie Zapasowe

Możliwe jest wykonanie kopi stanu danego dysku na lokalnej pamięci,przechowanie na serwerze LAN,lub nagranie obrazu na płytę CD/DVD.

Zdalny dostęp

Podgląd stanu naszych dysków może być monitorowane przez przeglądarkę WWW,lub przez smartfon,także tam możemy podejmować akcje.

Obsługa wszystkich rodzajów dysków

Współpracuje z dyskami typu IDE,ATA,SCSI,oraz z najpopularniejszymi rodzajami pamięci przenośnych USB oraz SSD.

Optymalizacja dysków

Pozwala na szybszy dostęp do naszych danych zawartych na dyskach lokalnych jak i zewnętrznyc

Alerty
Na bieżąco otrzymujemy ważne komunikaty dotyczące stanu naszych dysków.
Program w razie konieczności informuje nas przez e-mail,wysłanie SMS o uszkodzonym/ych sektorach aby jak najszybciej podjąć naprawę.

Dałem nacisk na najważniejsze funkcje.

Pozdrawiam.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12798
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Hard Disk Sentinel to pożyteczny program do opieki nad dyskiem twardym. Przydaje się w codziennej eksploatacji jak i od "wielkiego dzwonu" kiedy trzeba zasięgnąć szczegółowych informacji na temat dysku. W programie wszystkie ważne funkcje widoczne są już w głównym oknie programu, dzięki czemu nie musimy przedzierać się przez niezliczone okno aby znaleźć interesujące nas dane. Wszystko zostało pogrupowane na odpowiednich zakładkach. W pierwszej z nich "Przegląd" dowiemy się podstawowych informacji takich jak: wydajność, czas zasilania, szacunkowy czas jaki pozostał czy ilość cykli start/stop.

uIZUvBf.png

Dostaniemy tutaj także krótką notkę na temat naszego dysku oraz, w przypadku problemów, instrukcję jak dalje postępować.

W następnej zakładce "Temperatura" jak sama nazwa mówi dostaniemy dane o wszystkich rodzajach temperatur takich jak: temp. aktualna, średnia, maksymalna. Przedstawiony zostanie także tutaj wykres zawierający bieżące zmiany temperatury, zarówno aktualnej jak też minimalnej i maksymalnej. Wykresy te możemy zapisać w postaci obrazu aby móc do nich wrócić w późniejszym czasie.

9dYrO7h.png

W krótkiej notce, którą tutaj także znajdziemy zostaniemy poinformowani o problemach związanych z temperaturą i o ewentualnych czynnościach jakie należy podjąć.

W kolejnej zakładce "SMART" znajdziemy zestawienie wszystkich najważniejszych parametrów monitorowanych przez program i będziemy na bieżąco powiadamiani o błędach dysku i wszystkich problemach z tym związanymi.

vGR9Ouz.png

"Informacje" to następna zakładka którą napotkamy w głównym oknie programy. Zbiór wszystkich informacji w niej zebranych jest imponujący. Począwszy od podstawowych danych jak: rozmiar, interfejs, numer seryjny czy producenta, poprzez informacje ATA i SMART po szczegółowe informacje dotyczące naszego dysku.

yFSJc5T.png

W zakładce "Dziennik" zbierane są wszystkie zdarzenia i dotyczące pracy dysku.

W zakładce "Wydajność" znajdziemy informacje o ilości odczytanych i zapisanych danych, szybkości zapisu i odczytu tych danych oraz kilka innych statystyk. Wszystkie te dane wzbogacone są stosownymi wykresami.

CPQ10nx.png

W ostatniej zakładce "Alarmy" na bieżąco będziemy informowani o problemach związanych z naszym dyskiem, które będą wymagały naszej reakcji.

W głównym oknie programu, po jego lewej stronie przedstawione są podstawowe dane dotyczące naszego dysku: model, temperatura, żywotność oraz rozmiar dysku w podziale na partycje, które widoczne będą zawsze bez względu z której zakładki aktualnie będziemy korzystać:

zjQyuWG.png

Z poziomu programy dowiemy się w jaki sposób obliczana jest dana wartość, możemy włączyć alarmy dźwiękowe informujące nas o problemach dysku, wyślemy raport do producenta a także porównamy dane SMART z innymi dyskami tego samego modelu. Przeprowadzimy także test krótki, rozszerzony, losowy lub test powierzchni dysku.

Dodatkowo pożyteczną funkcją jest umieszczenie na ikonie programu w trayu aktualnej temperatury naszego dysku.

Program Hard Disk Sentinel dostępny jest w polskiej wersji językowej zarówno w wersji instalacyjnej jak i portable, niewymagającej instalacji.

Szeryfowi dziękuję za zorganizowanie tego konkursu, przedstawicielowi firmy za udostępnienie kluczy licencyjnych a pozostałym życzę powodzenia w losowaniu.

Jeśli do konkursu zgłosi się większa liczba chętnych niż dostępnych kluczy proszę mnie nie uwzględniać podczas losowania.
Co prawda wątpię w to bo trzeba zrobić coś więcej niż napisać "Chcę program bo słyszałem, że jest fajny.

Askanag

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
445
Cześć sheriff, dziękuję za konkurs :hi
Nie jestem dobry w pisaniu recenzji. :zawsty Jeśli mogę wziąć udział w konkursie bez pisania recenzji, będę szczęśliwy. O programie Hard Disk Sentinel Professional mogę powiedzieć, że jest to jedna z najlepszych, jeśli nie najlepszy program do monitorowania stanu dysku twardego. Mówię to z pełnym uzasadnieniem, tak jak na jednym z moich komputerów jest zainstalowany ten program.
Pozdrawiam.

P.S. Cóż, jeśli nadal muszę napisać recenzję, to spróbuję to zrobić.
Korzystanie z programem przynosi tylko pozytywne wrażenia.
Hard Disk Sentinel - program do monitorowania i kontroli stanu dysków twardych. Może wskazać potencjalne problemy, zmniejszenie wydajności i ewentualne awarie. W przypadku wykrycia problemów lub przekroczenia temperatury natychmiast pojawia się powiadomienie. Program podczas uruchamiania wraz z systemem działa w trybie gotowości i stale monitoruje stan dysku twardego.
Na moim komputerze zainstalowany jest dysk SSD i 2 HDD i jestem ciągle na bieżąco z tym co dzieje się z moimi dyskami. Jednym słowem, kto nie korzystał z programem musi koniecznie zainstalować i wypróbować. A ci, którzy programem cieszy, mogą potwierdzić moje słowa.
Mówiłem nie jestem dobry w pisaniu recenzji, więc co mogłem to zrobiłem.

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Na wstępie chciałbym podziękować organizatorowi i producentowi za zacny konkurs.

Programu niestety nie znałem więc musiałem go chwilkę po testować, aby móc się jakkolwiek wypowiedzieć na jego temat. Na jednym komputerze zainstalowałem, na jednym odpaliłem w wersji portable.

Miałem delikatne problemy z uruchomieniem programu, niestety ani AppGuard ani SSFW nie chciały go puścić bez kliknięcia w mnóstwo zezwoleń (co ciekawe ComodoIS wyświetlił tylko monit o nowym programie).

Na dzień dobry po instalacji zostałem przywitany screenem:
xELNlOq.png

Jest to bardzo dobry zabieg, ponieważ można uzyskać szybko informację za co się płaci i jakie korzyści są z zakupu wersji PRO.

Najlepsze było dla mnie to że program bez żadnego problemu wykrył wszystkie dyski z moim laptopie
ViiBEHi.png

Przyzwyczaiłem się że muszę odpalić Crystal + HdTune +inne coś aby mieć możliwość sprawdzenia każdego dysku. Bardzo mnie to zaskoczyło. Również wykrył bez żadnego problemu pendrive

Kolejny mały szok wyskoczył
yfms1Em.png

Okazało się że mój magazyn danych ma badsektory, dziwnym trafem jakoś żaden inny program mi tego nie zasygnalizował. A HDSP bez problemu pokazał mi również parametry SMART
3UdHnQH.png

Uszkodzonego dysku. Nie bez kozery jest również licznik teoretycznego żywotu dysku, w tej chwili wiem że dysk może wytrzyma 800+h (równie dobrze może też zrobić fikołka i nie wytrzymać)

Program nie miał również najmniejszego problemu z dyskiem SSD na mSATA, pokazał mi wszystko co mnie interesowało, a nawet dużo więcej. Darmowe oprogramowanie niestety było bardzo zawodne w tej kwestii. Z czystej ciekawości przetestowałem ww dysk
V7vq8XD.png

Niestety nie ma tu żadnego porównania, byłaby to świetna opcja, wiedziałbym wtedy jak moja Toshiba ma się np do najszybszych Kingstonów lub innych dysków. Testów oczywiście jest dużo więcej, można sprawdzić HDD pod kątem uszkodzonych sektorów itp.

Przeglądając dalej opcję, natknąłem się na:
H02o1db.png

Uważam że jest to bardzo dobre rozwiązanie, ustawienie monitorowania i np powiadomienie mailem (w teorii program to ma, niestety jeszcze tego nie testowałem, święta popsuły wszystko ;)) może byś genialną opcją w firmach.

Nie mogło oczywiście zabraknąć powiadomienia w Tray'u
erJ0Vsq.png

Występuje to chyba w każdym programie, uważam to za zbędny bajer, jednakże dla innych może być to bardzo potrzebna opcja.

Ogólnie program oceniam bardzo wysoko.

Plusy:
- bardzo dobrze wykrywa dyski
- dużo opcji testowania
- pomoc dla ludzi nie umiejących odczytać SMART
- przejrzystość
- możliwość ustawienia alarmów
- wersja portable

Minusy:
- mnogość opcji - wg mnie powinien być tam interfejs uproszczony dla laików, tak aby pokazał najważniejsze rzeczy, a nie jakieś milion cyferek które nic nie mówią

Podsumowując:
Świetny program którego nie znałem, doskonale wykrył mi wszystkie testowane dyski, niestety z racji tego że padł mi T42 nie mogłem przetestować dysków ATA, jednakże zakładam ze z nimi również program nie będzie miał problemów. Wersja portable jest również świetną opcją, ponieważ posiadam więcej niż jeden PC, pozwoli mi to zachować kontrolę nad resztą komputerów.

Dziękuję za uwagę ;)

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Zainstalowałem i testuję. Na pierwszy rzut oka lepszy od Ashampoo HDD control (jeśli w ogóle można porównywać te programy). Jeśli chodzi o interfejs - mnie osobiście odpowiada.
Niektóre opcje jeszcze do końca nie poznałem ale w kilka minut ciężko wszystko przetestować.
Wersja portable - bardzo fajna sprawa.
Na tą chwilę tylko tyle, jeśli coś mnie jeszcze zainspiruje dopiszę.

Pozdrawiam

decimus

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
97
Obecnie korzystam z Hard Disc Sentinel w wersji Standard.
70006905593453749545.jpg

Program jest u mnie już jakis czas na kompie i przyczynił się do zakupu nowego dysku.
Informacja
Istnieje(ą) 9 uszkodzone(y) sektor(y) na powierzchni dysku. Zawartość tych sektorów została przeniesione do obszaru zapasowego.
Wystąpił problem podczas rozpędzania talerzy dysku w czasie 3 sek. Może to być spowodowane przez sam dysk, lub zbyt duże obciążenie (słabe zasilanie).
W tym momencie gwarancyjna wymiana dysku nie jest jeszcze możliwa, jedynie można to będzie zrobić, jeżeli żywotność dysku będzie się obniżać.
Zaleca się regularne sprawdzanie dziennika dysku. Wszystkie nowe znalezione problemy będą w nim zarejestrowane.
podziałała na wyobraźnię i szybko dokonałem zakupu.
Obecnie program ma pod nadzorem dwa dyski: Seagate i WD.
Podsiada on dużo funkcji oraz pomoc w języku polskim, co dla mnie jest niezwykle istotne.
Pozwala na podglad min. temperatur (wraz z wykresami),
59939789592953424416.jpg

S.M.A.R.T,
72944420529712660508.jpg

informacji o dyskach.
Program spełnia swoją rolę czyli informuje nas o stanie naszego dysku ( min. o ilosci przepracowanych dni i szacunkowym czasie jego żywotności), podaje tempertury wraz z wykresami, informacje o interfejsie itp.
W zakresie diagnostyki pozwala na przeprowadzanie testów SMART. Pozwala również na ustawienia szczegółów dotyczących wyświetlania alertów oraz monitorowanie miejsca zajętego na dyskach.

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
[offtop]
Ja myślałem że moja recenzja jest nędzna, dzięki za wyprowadzenie mnie z tego błędu ;D

Panie i Panowie, chociaż trochę wysiłku, a nie po najniższej linii oporu.

Pozdro
[/offtop]

jj111184

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Hard Disk Sentinel Professional to zaawansowane narzędzia do analizy stanu dysków w komputerze. Pokazuje szczegółowe informacje o zamontowanych dyskach i pozwala na naprawę ewentualnych problemów

Z Hard Disk Sentinel Professional można korzystać przez 30 dni za darmo, ale niektóre funkcje są zablokowane w wersji trial. Instalacja jest bardzo szybka i prosta, każdy sobie z nią poradzi. Interfejs wygląda na skomplikowany na pierwszy rzut oka, ponieważ jest pełny technicznych informacji o dysku twardym, takich jak temperatura, SMART, wydajność dysku, a także używane i wolne miejsce na każdym z dysków.

Zakładka "Przegląd" jest podsumowaniem ogólnego stanu dysku. Zawiera ona takie informacje jak szacunkowy czas żywotności. Jest także ogólna informacja o stanie dysku w formie tekstu mówiąca, czy trzeba z dyskiem coś zrobić, czy wszystko działa prawidłowo.

8a094ede66f2f8c85cc36917c7c3d812.png

Hard Disk Sentinel mierzy także temperaturę dysku. Znajduje się ona na zakładce "Temperatura". Możesz sprawdzić temperaturę aktualną, średnią, maksymalną, a w zarejestrowanej wersji także minimalną. Jest także zalecenie w formie tekstu mówiące o tym, czy temperatura jest dobra i czy należy lepiej chłodzić dysk twardy.

Zakładka "S.M.A.R.T." zawiera tabelę z danymi SMART dysku twardego. Pokazuje ona obecną wartość, najgorszą wartość stan dysku i dane.
4598cc79fcbd0be1d1e90a6fa5fa531b.png

W zakładce "Informacje" jest tabela zawierające informacje o tym, co obsługuje dysk, a także ogólne informacje, takie jak model i interfejs dysku.
919f005f0d604e5c7bc505b34e847254.png

Hard Disk Sentinel mierzy również wydajność dysku - można zobaczyć szybkość oczytu i zapisu w zakładce "Wydajność dysku".
ddf41e04f24916748c439fc99d381a01.png

Program obsługuje skróty klawiszowe. Możemy wybrać klawisze, po których kliknięciu aplikacja wykona daną czynność. Ułatwia to korzystanie.
Dostępne jest polskie tłumaczenie, ale są w nim małe błędy i niektóre słowa są "dziwne".

Aplikacja jest rozbudowana i ma wiele funkcji, z których większość użytkowników nie będzie korzystać, np. wysyłanie raportów przez email. Ale mimo to, mogę ją polecić każdemu, kto chce znać stan swoich dysków.

withit

Świeżak
Reakcje/Polubienia
14
Hard Disk Sentinel program - do monitorowania i analizy stanu dysku twardego. Celem programu jest znalezienie, zdiagnozowanie i sygnalizacja problemów z dyskiem. Program monitoruje na bieżąco stan wszystkich dysków podpiętych do systemu podaje między innymi informacje o temperaturze i wszystkich parametrów SMART dla wszystkich zainstalowanych w komputerze dysków ( HDD, SSD, flash { w ograniczonym zakresie } ). Po zainstalowaniu w systemie powinien pracować cały czas, aby wszelkie zmiany parametrów pracy dysków mogły być archiwizowane i przedstawiane w postaci wykresów.
Analiza graficzna parametrów jest przejrzysta , zwłaszcza wykres przebiegu zmian temperatury.
Baza dysków którą program obsługuję stale się rozrasta, a gdyby program nie rozpoznał jakiegoś dysku można przesłać informacje o tym przesłać do producenta z poziomu samego programu , dzięki temu program stale się rozwija.
wśród informacji które program podaje to :
- ogólny czas pracy dysku
- ilość cykli włączeń i wyłączeń
- najwyższą temperaturę pracy dysku
te parametry wraz z informacjami S.M.A.R.T. są według mnie decydujące o "traktowaniu " wybranego dysku, a tyt samym jego żywotności i jakości.
W moim odczuciu ten program w stosunku do innych - konkurencyjnych jest najlepszy.

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
helium
graf
withit
Kalashnikov
al_arsen
Askanag
wacek_1984
PiotrN72
decimus
jj111184

:hi Oto lista osób nagrodzonych w konkursie , co miały farta .Teraz czekam 24 h na potwierdzenie od was odbioru nagrody i wysłanie mi wymaganych danych przez producenta - imię i adres email - Gratuluje wygranym :hura i :dziękuję za udział w konkursie .

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Dziękuję kolejny raz!

Gratuluję pozostałym szczęśliwcom.

Do góry