Czy czyszczenie rejestru przyśpiesza system? Prawdy i Mity

A

Anonymous

W jednym z numerów magazynu chip znalazłam bardzo ciekawy „test” na temat tego czy programy do czyszczenia rejestru pomagają?
Pomyślałam sobie, że może Was to zainteresować więc przepiszę Wam ten tekst.

Kiedy Windows szwankuje, za spowolnienie w pierwszej kolejności obwinia się Rejestr. Pogromca mitów sprawdza czy programy do czyszczenia Rejestru faktycznie pomagają.

MIT: Wskutek instalowania i odinstalowywania programów w Rejestrze windows powstają przeszkadzające śmieci. Efekt: system startuje wolniej i nie zawsze działa płynnie. Narzędzie uwalniające Rejestr od niepotrzebnych wpisów pomagają systemowi odzyskać dawny wigor.

PRAWDA: Rejestr Windows jest rodzajem bazy danych, w której zapisane są wszystkie istotne ustawienia programów, ścieżki dostępu do plików albo informacji o sprzęcie. Tym samym zalicza się on do najbardziej podstawowych elementów składowych systemów operacyjnych windows, począwszy od wersji 3.11. Wskutek instalowania programów rozmiary Rejestru z biegiem czasu rosną. Odinstalowanie narzędzia skutkuje usunięciem również odpowiednich kluczy – a przynajmniej większości z nich, bo niektóre nieużywane wpisy prawie zawsze pozostają. Jeśli teraz przepuści się Rejestr przez program czyszczący, to ten znajdzie dziesiątki, jeśli nie setki wpisów, które nie są już używane. Na tykle potwierdzamy hipotezę, że w Rejestrze gromadzą się dane – śmieci. Co jednak z mitem?

• Wynik jest jasny: mit okazuje się fałszywym mniemaniem – przynajmniej jeśli chodzi o szybkość. Nawet jeśli
instaluje się wiele programów, a potem je usuwa, to liczba zbędnych wpisów jest znikoma. W naszym teście znany program do czyszczenia Rejestru CCleaner po odinstalowaniu 30 najczęściej pobieranych programów z

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

znalazł niecałe 400 osieroconych wpisów – podczas gdy w całym Rejestrze znajdowało się grubo ponad 500 000 kluczy. Usunięcie tak niewielu elementów jest absolutnie niezauważalne. Zgodnie z oczekiwaniem nie udaje się dostrzec żadnych różnic w prędkości przed oczyszczeniem Rejestru i po nim.
Oprócz tego Windows, począwszy od XP, ładuje tylko te części Rejestru, które są akurat potrzebne. Zwane są one hives (ule) – plotka głosi, że na złość programiście Windows, który bał się pszczół. Obciążający Rejestr balast nawet nie jest otwierany, a więc nie może również przeszkadzać.

• Jednak narzędzia do czyszczenia mają inną zaletę: w rzadkich przypadkach osierocone wpisy w Rejestrze mogą
skutkować błędami przy instalacji sterowników czy oprogramowania albo powodować zawieszenia. Jeśli ktoś często testuje na swoim komputerze oprogramowanie i sprzęt, to okazjonalne czyszczenie może mu pomóc – ale system od tego na pewno nie stanie się szybszy

4GYEkxV.png

jHQFY2w.png

swLGtMR.png

waldi

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
65313
Re: Czy czyszczenie rejestru przyśpiesza system? Prawdy i Mi

O mitach optymalizacji systemu,można przeczytać również na stronie PC World
kod:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

Dzięki waldi.

PS. Linki wstawia się w znaczniki

A

Anonymous

Zawsze twierdziłem,że dokładne czyściki na dłuższą metę bardziej zaszkodzą niż pomogą...a to z tego prostego powodu,że wcześniej czy później usuną coś czego nie powinny a co może mieć w konsekwencji wpływ na niestabilną kondycję systemu.
Oczywiście "fachowcy" z chipa.pl machnęli się na glanc : TuneUP i CCleaner prawie w ogóle nie czyszczą rejestru :wariat w porównaniu z takimi tytanami jak RFA czy VRF dlatego te ich wykresy to przysłowiowa : kula w płot.

Likwis

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Okolice Krk

To prawda, im bardziej zaawansowane czyściki co więcej usuwają, jest szansa,że usuną coś co nie trzeba. Ja miałem taki przypadek dość nie dawno. Czyściłem rejestr Argente i tak mi pousuwał ,że Nortona Ghosta mi uszkodził i sam program Argente jak zapuściło się ponowne skanowanie sam się wysypywał . Trzeba było przywracać usunięte wpisy z kopii programu . Co za dużo to nie zdrowo . Starczy taka Jv16 czy Auslogics, albo nawet Ccleaner :jezyk

Do góry