Brak okienka potwierdzającego usunięcie w 8.1

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Podobnie jak po pierwszej instalacji w 8 (przy kolejnej już nie), tak i tym razem w 8.1 mam brak okienka do potwierdzenia usunięcia pliku, folderu ...
Klikam "Delete" i co ma zniknąć, to znika w koszu. Czy tak ma być? :eek:

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
tofana napisał:
Podobnie jak po pierwszej instalacji w 8 (przy kolejnej już nie), tak i tym razem w 8.1 mam brak okienka do potwierdzenia usunięcia pliku, folderu ...
to już zależy od Ciebie, aby było potwierdzenie usunięcia musisz we właściwościach kosza to zaznaczyć
wyświetl okno dialogowe potwierdzające usunięcie

A

Anonymous

tofana napisał:
Możesz we właściwościach Kosza zaznaczyć opcję: Nie przenoś plików do Kosza. Usuń pliki natychmiast. :hippie Tylko się nie pomyl. :szydera

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
We właściwościach kosza masz opcję: Wyświetl okno dialogowe potwierdzające usunięcie jeśli ta opcja jest zaznaczona okno się wyświetli, jeśli nie to nie. Ja poczynając jeszcze od Windows 95 zawsze mam tę opcję odznaczoną, ponieważ okienko potwierdzenia mnie wkurza i przeszkadza.

luger

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Poznań
To okno potwierdzenia usunięcia pliku od początku windows 8 jest domyślnie wyłączone i tak właśnie powinno być. Pliki i tak lądują w koszu i możesz je przywrócić. Jeżeli natomiast plik lub folder jest za duży by się zmieścił w koszu to wtedy wyświetli się powiadomienie o tym, nawet jak potwierdzanie usuwania jest wyłączone.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
andyxa napisał:
tofana napisał:
to już zależy od Ciebie, aby było potwierdzenie usunięcia musisz we właściwościach kosza to zaznaczyć
wyświetl okno dialogowe potwierdzające usunięcie

giveawayday napisał:
tofana napisał:
Możesz we właściwościach Kosza zaznaczyć opcję: Nie przenoś plików do Kosza. Usuń pliki natychmiast. :hippie Tylko się nie pomyl. :szydera

Troszkę o co innego mi chodziło. :)

Emmers napisał:
We właściwościach kosza masz opcję: Wyświetl okno dialogowe potwierdzające usunięcie jeśli ta opcja jest zaznaczona okno się wyświetli, jeśli nie to nie. Ja poczynając jeszcze od Windows 95 zawsze mam tę opcję odznaczoną, ponieważ okienko potwierdzenia mnie wkurza i przeszkadza.

Czasy 95 słabo pamiętam, ale wyraźnie pamiętam z Visty, że takie coś jest i musi być, bo jest "dobre".
I tak przywykłam, że teraz mi brakuje. Tak naprawdę mogę bez tego żyć, powiem więcej - podoba mi się to!

Dzięki chłopaki za wyjaśnienie! :dziękuję Człowiek (nie chodzi do szkoły) a stale się uczy! :francuz

luger napisał:
To okno potwierdzenia usunięcia pliku od początku windows 8 jest domyślnie wyłączone i tak właśnie powinno być. Pliki i tak lądują w koszu i możesz je przywrócić. Jeżeli natomiast plik lub folder jest za duży by się zmieścił w koszu to wtedy wyświetli się powiadomienie o tym, nawet jak potwierdzanie usuwania jest wyłączone.

Dzięki! :ok
Nawet wiem, że kombinacja Shift+Delete wyrzuca pliki z pominięciem kosza. :suuper

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Tak naprawdę to pliki przeniesione do kosza bądź usunięte w/w kombinacją klawiszy ciągle są na dysku aż do czasu ich nadpisania i można je odzyskać nawet po zwykłym sformatowaniu dysku.

alberto

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
217
Emmers napisał:
Tak naprawdę to pliki przeniesione do kosza bądź usunięte w/w kombinacją klawiszy ciągle są na dysku aż do czasu ich nadpisania i można je odzyskać nawet po zwykłym sformatowaniu dysku.

Ale jak usuwamy z kosza, to ilość miejsca na dysku zwiększa się? Czy to złudzenie optyczne?
Również wiem, że wszystko można odzyskać. Hmm, widocznie jeszcze czegoś nie wiem. :zawsty

Do góry