Łączymy konto Outlook ze Skype

pkolasa

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
8
Dawno mnie tu nie było, przygotowania do licencjatu mają swoje prawa, ale jak wiadomo, studenci w czasie nauki robią wszystko, żeby się nie uczyć, więc mnie przypadkiem udało się odkryć, jak połączyć ze sobą konta Microsoft oraz Skype - aby umożliwić dzwonienie bez Skype bezpośrednio z przeglądarki.
Zgodnie z zapowiedziami Microsoft, Brytyjczycy otrzymali już możliwość korzystania ze Skype bezpośrednio poprzez portal Outlook.com - zaś reszta świata ma ją otrzymać "tego lata" (jak głosi oficjalny blog Skype).

Jednak możemy nieco wcześniej zobaczyć, czy jest na co czekać i wypróbować to połączenie już dziś. W tym celu:
1. Doinstalowujemy sobie wtyczkę Skype, którą pobierzemy ze strony

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Gdyby ktoś miał problem z pobraniem stamtąd (mnie np. teraz pojawia się błąd, że nie można wyświetlić witryny), wrzuciłem instalator tu:

2. Po instalacji uruchamiamy dla pewności ponownie przeglądarkę.
3. Łączymy nasze konto Microsoft z kontem Skype. Microsoft opisuje kroki co zrobić na każdej platformie tutaj:

4. Po zakończonej procedurze połączenia, logujemy się na nasze konto Microsoft, przez stronę

5. U dołu poczty klikamy w nazwę języka (polski), co otwiera stronę jego zmiany. Na niej zaznaczamy English (United Kingdom) i klikamy u dołu Zapisz.
6. Poczta objawi się w języku angielskim. Czekamy aż symbol Wiadomości w prawym górnym rogu uaktywni się (będzie wyglądał tak:
oz6u.png
) po czym klikamy go.
7. Jeśli wszystko dobrze poszło, u dołu panelu powinniśmy dostrzec symbol:
4bzt.png
- to oznacza, że mamy połączenie ze Skype, pojawią się też nasze kontakty. Po kliknięciu możemy czatować, zaś przycisku u góry panelu pozwalają nawiązać połączenie głosowe i wideo.
Niestety - nie miałem okazji przetestować działania czegokolwiek poza czatem, a jedną z wad (mam nadzieję, że MS to wyeliminuje) jest to, iż nie da się nic wysłać do niedostępnego kontaktu. Ale w przypadku dostępnego kontaktu komunikacja powinna działać bez problemu. Niestety, po powrocie do języka polskiego, Skype się nie łączy w panelu wiadomości, także metoda jest dla tych, którym Outlook po angielsku nie przeszkadza.

Miłej zabawy ze Skype w Outlook!

Do góry